Jorun Stiansen:

- Vil fortelle alt

Jorun Stiansen vil hjelpe andre i samme situasjon.

ANGST: Jorun Stiansen deler åpent om angsten i nytt foredrag. Foto: Skjermdump / Instagram / Jorun Stiansen
ANGST: Jorun Stiansen deler åpent om angsten i nytt foredrag. Foto: Skjermdump / Instagram / Jorun Stiansen Vis mer
Publisert

I fjor åpnet Jorun Stiansen (38) for første gang opp om angsten som preget henne i lang tid etter «Idol»-seieren i 2005.

Den da 21 år gamle Stiansen ble på kort tid en av Norges mest kjente artister. Alle ville ha en bit av henne, men etter en kort periode med turné trakk Vennesla-jenta seg sakte men sikkert ut av rampelyset.

Det var ikke før i 2017 at vi så henne på TV-skjermen igjen i «Skal vi danse», og det skulle ta flere år før Stiansen igjen turte å ta tak i en mikrofon.

I fjor ble mange overrasket da Stiansen var å se på TV-skjermen i musikkprogrammet «Stjernekamp», hvor hun endte på en respektabel fjerdeplass.

GIKK PÅ EN SMELL: Jorun Stiansen gikk på en smell etter å ha vunnet «Idol» i 2005. Tone Damli Aaberge, som hun møtte i finalen, visste ingenting. Video: Jan Thomas Holmlund Vis mer

Det ble vanskelig for artisten å holde tilbake følelsene under deltakelsen av programmet, og ikke bare fikk seerne følge med på musikknumrene til Stiansen, men også hennes reise med å overkomme angsten.

Nå er Stiansen aktuell med et helt eget foredrag hvor hun snakker om nettopp det å ta kontroll over angsten.

Få sier hva som hjelper

Under innspillingen av «Stjernekamp» tok artisten kontakt med psykologspesialist Mari Haukaas Norman til å hjelpe henne gjennom konkurransen.

- Mange er åpne om at de har angst, og jeg føler meg heldigvis ikke alene om det lenger, sier Stiansen til Dagbladet.

Likevel er det ikke så mange som snakker om hvordan man kan få det bedre, mener artisten.

I en periode etter «Idol» turte ikke Stiansen å gå ut av huset, og tanker som «nå er livet mitt kjørt» dukket stadig opp. Nå ønsker 38-åringen å gi håp til andre om at man faktisk kan bli fri fra angsten.

IDOL: Jorun Stiansen trakk seg bort i fra rampelyset etter Idol-seieren. Foto: Cornelius Poppe / NTB
IDOL: Jorun Stiansen trakk seg bort i fra rampelyset etter Idol-seieren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Ifølge artisten selv lever barn og unge i dag i et prestasjonsfremmende samfunn, noe som lett kan utvikles til angst.

Selv kjente Stiansen på et enormt press etter «Idol»-seieren, og presset ble for stort til å takle. Og selv om ikke alle deler erfaringene med å bli rikskjendis over natta tror hun mange vil kjenne seg igjen i erfaringene hennes.

FLØRT: Kristian Stenseng forteller om flørten han hadde med Jorun Stiansen under «Idol». Vis mer

- Måtte si hvorfor

Det var ikke før i fjor at Stiansen fortalte om grunnen til at hun i tolv år holdt seg unna rampelyset.

- Jeg måtte nesten si hvorfor det hadde vært stille i så mange år, sier Stiansen, som syntes det var flaut å fortelle om angsten.

Likevel var det ingen vei utenom, og skrekken for å stå på scenen viste seg allerede i første program av «Stjernekamp».

- Angsten kom så fort jeg så en mikrofon og visste jeg skulle synge i den, forteller hun.

Nå kan endelig 38-åringen kjenne på at hun gleder seg til å synge, og føler samtidig at hun har fått kontroll over angsten. Til høsten får vi se henne synge på skjermen igjen, men det er foreløpig hemmelig i hvilket program.

- Lett å miste seg selv

- Jeg kan fremdeles kjenne på usikkerhet, sier Stiansen, men legger til at den kvelende angsten nå er borte.

Jorun mener at første skritt i prosessen til å overvinne angsten er å være åpen og ærlig om hvordan man har det til noen man stoler på.

- Deretter følger det en hard vei med mye konkret jobbing, men etter hvert som man merker at små endringer i hverdagen utgjør mye på følelsene inni seg er det verdt det, sier Stiansen.

RØDMER: Marte Bratberg må snu ryggen til kamera når en viss kjendis dukker opp i livesendingen før Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

- Jeg kjenner etter og tenker over hva som er mine verdier og hva som er viktig for meg. Familien min, Egil, venner, kunne dra på trening, turer og kose meg er viktige ting i livet mitt, sier artisten.

En annen ting hun setter stor pris på er hverdagsgleder. Hun mener det er viktig å sette pris på de små tingene som en god film eller en god middag.

- Det er lett å miste seg selv til stress, press og angst, men det er viktig å tenke over hva som er viktig for deg, råder foredragsholderen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer