Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Mako:

Vil gi opp sin keiserlige status for å gifte seg med tidligere klassekamerat

Kan true framtida til verdens eldste monarki.

VIL GIFTE SEG: Den japanske prinsessen, Mako (25) vil gi opp sin keiserlige status til fordel for å gifte seg med sin elskede. Foto: NTB Scanpix
VIL GIFTE SEG: Den japanske prinsessen, Mako (25) vil gi opp sin keiserlige status til fordel for å gifte seg med sin elskede. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prinsesse Mako (25), det eldste barnebarnet til den japanske keiseren Akihito (83), har planer om å gifte seg.

Det skriver Telegraph.

Ifølge nyhetsnettsiden er det Kei Komuro, en juridisk assistent som prinsessa møtte mens hun studerte i utlandet, som er den utkårede.

Det skaper imidlertid misnøye hjemme i Japan da prinsessa står overfor å måtte gi opp sin keiserlige status til fordel for å gifte seg med en ikke-keiselig, og dermed bli en vanlig borger.

Ifølge Telegraph og flere utenlandske medier, vil prinsessas planer om å gifte seg med en vanlig borger gi store utfordringer for den stadig krympende keiser-familien, som kun har fire tronarvinger: Keiser Akihito to sønner, Prins Hisahito som er prinsesse Mako sin bror og den yngre broren til Keiser Akihito, Prins Hitachi.

FUNNET DRØMMEMANNEN: Prinsesse Mako ønsker å gifte seg med ikke-keiserlige, Kei Komuro. Foto: NTB Scanpix
FUNNET DRØMMEMANNEN: Prinsesse Mako ønsker å gifte seg med ikke-keiserlige, Kei Komuro. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Duoen som møttes for fem år siden ved den internasjonale «Christian University» i Tokyo, har i følge flere utenlandske medier allerede møtt foreldrene til prinsessa for godkjenning.

Det er bekreftet av en formell engasjementsmeddelelse at bryllupet arrangeres allerede neste måned.

Det keiserlige husholdningsorganget nekter imidlertid å kommentere saken.

ALTMULIGMANN: Ifølge flere utenlandske medier er den utkårede, Kai Komuro, både flink til å lage mat, flink til å stå på ski, spille fiolin og elsker havet. Her foran det japanske pressekorpset. Foto: NTB Scanpix. 
ALTMULIGMANN: Ifølge flere utenlandske medier er den utkårede, Kai Komuro, både flink til å lage mat, flink til å stå på ski, spille fiolin og elsker havet. Her foran det japanske pressekorpset. Foto: NTB Scanpix.  Vis mer

Vil endre eldgammelt regime

Det japanske keiserdømmet er allerede ute på ukjent farvann som et resultat av at den 83 år gamle keiseren velger å abdisere. Dette er første gang gjennom to århundrer dette har skjedd.

Torsdag forventes det at det japanske konsulatet vil godta dette som en engangshendelse og akseptere keiserens ønske om å gå ned fra tronen.

Dette som følge av at han i august offentlig annonserte at han fryktet hans alder ville gå ut over hans evner til å gjennomføre hans plikter på best mulig måte.

Når det er sagt, vil det sensitive spørsmålet om at kun menn kan lede keiserdømmet eller spørsmål rundt det faktum at kvinner ikke kan beholde sin plass i keiserfamilien etter å ha giftet seg med en ikke-keiserlig, ikke være omfattet av den nye lovgivingen, skriver Telegraph

Når pressen stiller spørsmål om mangel på keiserlige, svarer konsulets sjefssektetær:

- Vår oppfatning er uendret, vi ønsker å fortsette på samme måte ved å ta hensyn som sikrer stabile etterfølgere av imperiet.

KEISER-FAMILIEN: Søstrene Mako og Kako sammen med prins Akishino og hans kone Kiko. Foto: NTB Scanpix
KEISER-FAMILIEN: Søstrene Mako og Kako sammen med prins Akishino og hans kone Kiko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Voldsomt press

Det er imidlertid ikke første gangen det japanske keiserdømme har stått i fare.

Ifølge den eldgamle grunnloven er det kun sønner som kan arve tronen, noe som har skapt store problemer gjennom flere år for den keiserlige familien.

I flere år ventet det japanske kronprinsparet på en tronfølger, og da de i 2001 endelig skulle føde, fikk de en jente.

Keiserdømmets framtid ble dermed uviss i Japan, med mindre grunnloven ble endret. Statsminister Junichiro Koizumi ga den gang ingen umiddelbare signaler om at han vil gå inn for å forandre loven om monarkiets arvefølge.

- Det må vurderes nøye. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner nå, sa Koizumi i en kommentar etter prinsessefødselen, den gangen.

Det er ikke blitt født noen guttebarn i den japanske keiserfamilien på 10 år. Det siste guttebarnet, Prins Hisahito ble født i 2006, som er den eneste gutten født på 40 år i keiserfamilien. Prins Hisahito er den siste arvingen til Krysantemumtronen.

REAKSJONER: Denne reklamen ble for mye for japanske TV-seere. Vis mer