Vil ha Israel ut av Grand Prix

Demonstranter planlegger protest under sendingen i kveld.

||| Det er ikke bare musikk det handler om utenfor Telenor Arena før den andre seminfinalen i Melodi Grand Prix braker løs i kveld.

En gruppe demonstranter har samlet seg utenfor inngangen, og prøver å få oppmerksomhet fra Grand Prix-fansen som går forbi på vei inn til arenaen. De ønsker å spre budskapet om at Israel ikke bør få være med i den europeiske sangkonkurransen.

- Målet er å si fra om at vi ikke ønsker at Israel skal få være en del av det gode selskap samtidig som de opprettholder okkupasjonen av Palestina. Dette er med på å normalisere Israel, sier pressetalsmann for demonstrantene, Sarah Salameh, til Dagbladet.

Stille protest Hun sitter i styret i Palestinakomiteen i Oslo, en av organisasjonene som er med å arrangere demonstrasjonen, sammen med Fellesutvalget for Palestina, Palestina/Israel/Oslo, Sosialistisk Ungdom, Rødt, Rød Ungdom, Seniorer for Palestina og Bestemødre for fred.

- Dette handler om å legge press på Israel på en fredelig måte. Det er en fredelig måte å si at de må avslutte okkupasjonen av Palestina, fortsetter Salameh.

Demonstrantene har tatt med seg rundt 5000 løpesedler med det palestinske flagget. Målet er å dele ut alle disse til publikum, så de kan holde dem opp som en stille protest mens den israelske artisten Harel Skaat framfører sin låt.

Blandede reaksjoner Demonstrantene mottar blandede reaksjoner fra publikum. Noen synes ikke å ense de palestinske flaggene i veikanten, mens andre nølende tar imot løpesedler. Også flere israelere går forbi, men ingen av dem ønsker å uttale seg til Dagbladet angående demonstrasjonen.

- Crazy people, mumler en israelsk dame.

Cecilia Guevara er mer positiv til demonstrasjonen.

- Akkurat i dag synes jeg det er kjempefint, jeg støtter Palestina, sier den chilenske tilskueren.

- Jeg føler at vi bor i et fritt land, og alle har rett til å vise meningene sine med respekt, og når de ikke lager bråk er det helt greit for meg.

- Kommer du til å holde opp flagget når Israel synger i kveld?

- Ja, det skal jeg.

- Pinlig Nordmannen Chris Kittelsen er litt flau over at han er på vei inn for å se Melodi Grand Prix, men stiller allikevel opp for en aldri så liten prat med Dagbladet i forbindelse med demonstrasjonen.

- Jeg synes det er helt greit, jeg synes folk må få si det de mener. Så lenge det er fredelig og rolig, så er det ikke noe galt i det, sier Kittelsen, som selv gikk rett forbi demonstrantene.

- Ville du holdt opp et palestinsk flagg i kveld selv?

- Nei, jeg kan ikke tenke meg det.

- Hvorfor ikke?

- Nei, jeg vil være litt forsiktig med å holde opp flagg i det hele tatt. Jeg er litt hypp på at færrest mulig ser at jeg er her egentlig. Det er litt småpinlig å innrømme at jeg er på Grand Prix.