SANKER STEMMER: Da Donald Trump skulle introdusere dattera Ivanka i forbindelse med et valgkamparrangement i Ohio mandag, bød han på en noe uvanlig monolog om menns omtale av kvinner. FOTO: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix
SANKER STEMMER: Da Donald Trump skulle introdusere dattera Ivanka i forbindelse med et valgkamparrangement i Ohio mandag, bød han på en noe uvanlig monolog om menns omtale av kvinner. FOTO: Carolyn Kaster / AP / NTB ScanpixVis mer

Mellomvalget 2018:

Vil ikke kalle Ivanka pen igjen: - Ikke lov. Nei, nei!

Donald Trump bød på en noe uvanlig introduksjon av dattera Ivanka under et valgkamparrangement i Ohio.

Da Donald Trump besøkte Ohio mandag, hadde han med seg et ess i ermet: dattera Ivanka Trump. Det ga en slags effekt, for plutselig begynte presidenten å bry seg om hva som er «politisk korrekt» å si.

Da Trump fra talerstolen skulle introdusere Ivanka, valgte han å komme med en monolog om menns omtale av kvinner, som tilsynelatende var ment humoristisk.

- Jeg vet ikke helt om noen vil kalle dette nepotisme, men sannheten er at hun er en veldig, veldig, sier han og stopper seg selv:

- Man har ikke lov til å bruke ordet pen lenger når man snakker om kvinner. Det er ikke lov. Nei, nei! Det er ikke politisk korrekt. Nei, nei. Jeg skal aldri kalle en kvinne pen igjen.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Ba menn sverge

Tilhørerne går over fra latter til buing, mens Trump ber hver mann til stede om å løfte hånda og sverge at de aldri igjen vil kalle kona, kjæresten eller noen andre pen.

- Det er ikke lov å si, fordi det er dattera mi Ivanka, og hun er virkelig smart, sier han før Ivanka kommer opp til talerstolen til stående applaus.

- Hei, Ohio, sier Ivanka og ler.

- Det var litt av en introduksjon, konkluderte hun før hun skrøt av farens arbeid som president.

Ohio-besøket skjedde i forbindelse med valget som finner sted tirsdag. Da skal det stemmes på politikere til alle plassene i Representantenes hus og en tredel av setene i Senatet. Foreløpig ser det ut som Republikanerne vil beholde kontrollen over Senatet, mens Demokratene ser ut til å ta over Huset.

Tidligere kommentarer

Trump begrunnet ikke uttalelsene sine, men det må nevnes at han tidligere har skapt overskrifter med noen av sine kommentarer om dattera.

Han har blant annet sagt at Ivanka har «den fineste kroppen», og spurt om det er noe galt i å «være mer seksuelt tiltrukket av dattera si, enn kona».

Mens i et intervju med Rolling Stone overlot han noe til fantasien:

- Hun er virkelig noe for seg selv. Og for en skjønnhet hun er. Om jeg ikke var lykkelig gift, og - du vet - faren hennes …

ROLLEBLANDING: Ivanka Trump brukte farens valgkamp til å promotere eget klesmerke så ofte hun kan. Nå er det startet opp en boikott-kampanje mot Ivankas kleskolleksjon. #grabyourwallet fokuserer på rolleblandingen, og vil at folk aktivt tar avstand til Donald Trumps kvinnefiendtlige kommentarer ved å la være å kjøpe Ivanka Trumps klær. Video: CNN Vis mer

Nepotisme

Det nettstedet Newsweek noterer seg etter den uvanlige introduksjonen, er at Trump har blitt anklaget for nepotisme før - altså å sette kjennskap foran kompetanse i forbindelse med ansettelser.

Ivanka er nemlig ansatt i Det hvite hus, og har ifølge henne selv en rolle som forkjemper for kvinners rettigheter. Og Ivankas ektemann Jared Kushner er ansatt som Trumps rådgiver.

Boka «Fear: Trump In The White House», som er skrevet av Washington Post-journalisten Bob Woodward, etterlater et inntrykk av at Ivanka og Kushner har fri tilgang til presidenten. Noe som ved flere anledninger skal ha vært en kilde til frustrasjon blant enkelte i Trump-administrasjonen.

- Du er en assistent

En av de mest opphetede hendelsene som omtales, fant sted våren 2017.

Tidligere stabssjef i Det hvite hus, Reince Priebus, hadde sett seg lei av at Ivanka og Jared følte at de kunne komme og gå som de ville. Dette skal Priebus til og med ha uttrykt overfor presidenten, hvorpå han skal ha kommet med dette motargumentet:

- Jared og Ivanka er moderate demokrater fra New York.

Tålmodigheten til Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, var på vei til å bli brukt opp - noe som skal ha kommet klart fram i et møte på Priebus' kontor.

- Du er bare en assistent. Du er ingenting annet enn en helsikes assistent! skal Bannon ha skreket til Ivanka, og prøvd å fortelle henne at hun må gå gjennom stabssjefen som alle andre.

- Du går rundt her og oppfører deg som om du er sjefen - men det er du ikke. Du er en del av staben.

- Jeg er ikke en assistent! Jeg er «førstedatteren», og jeg kommer aldri til å bli en assistent, skal Ivanka ha svart.