HELSESKADELIG: Jorunn Sundgot-Borgen sier nesten ingen norske jenter er skapt for å se ut som de tynneste modellene. Foto: Stella Pictures
HELSESKADELIG: Jorunn Sundgot-Borgen sier nesten ingen norske jenter er skapt for å se ut som de tynneste modellene. Foto: Stella PicturesVis mer

- Vil ikke kunne føde barn med sånn magerhet

Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener sjokkmodellene er helseskadelig tynne.

||| (Dagbladet): I går skrev Dagbladet en artikkel fra moteuka i New York. Artikkelen om designer Victor De Souzas visning fikk både lesere og bransjefolk til å reagere på enkelte av de radmagre modellene.

- Disse er såpass tynne at man får litt vondt av dem, og synes litt synd på dem, sa Signy Fardal, redaktør i motebladet Elle.

Også professor ved Idrettshøgskolen, og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, sier enkelte av modellene virker sykelig tynne.

- Falsk tynnhet - Det er som i idretten. Noen av disse modellene er genetisk langlemmete og slanke med lav fettprosent, men flertallet er sykelig tynne.

- Det er lett å se at det er en «falsk» tynnhet hos de fleste fordi de ulike kroppsdelene ikke nødvendigvis harmonerer med hverandre, skriver hun i en e-post til Dagbladet etter å ha sett bildene.

Fardal fortalte at hun ikke ville brukt bilder av de tynneste modellene i en motesak i sitt eget blad, rett og slett fordi de ikke er behagelige for leserne å se på.

- Trist tilværelse En bekymret far til ei 14 år gammel jente var blant dem som tok kontakt med Dagbladet etter å ha sett bildene av de radmagre modellene.

- En del jenter i tenårene, og trolig også voksne damer, ser jo opp til kjendiser og disse modellene. Noen av de tynneste er jo helseskadelige forbilder, skrev han.

Sundgot-Borgen sier omtrent ingen norske jenter er skapt for å se ut som de nevnte modellene.

- Det er en trist tilværelse hele tiden å leve på sultegrensen.

- Noen må også ty til medikamenter for å opprettholde en sykelig tynn kropp. Det er viktig å ta vare på egen kropp og «stelle» pent med den, men det betyr trening, smarte matvarevalg og rytme på matinntaket, skriver hun.

- Kan ikke føde Sundgot-Borgen mener det kan være helseskadelig å være så tynn.

VEKKER REAKSJONER: Designer Victor De Souza er svært populær i Hollywood, men må tåle kritikk for å bruke for tynne modeller. Foto: Stella Pictures
VEKKER REAKSJONER: Designer Victor De Souza er svært populær i Hollywood, men må tåle kritikk for å bruke for tynne modeller. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Eksempelvis vil ikke så magre jente kunne menstruere og føde barn med en slik magerhet. Underernæring over tid kan føre til utviklng av beinskjørhet, mangelsykdommer og psykiske lidelser, skriver hun.

Verken redaktør i Kamille, Kjersti Mo, eller Signy Fardal tror norske jenter ønsker å se ut som de tynneste modellene.

- Vi må slutte å tro at jenter tenker på dette som fint. Jeg tror ikke sånne bilder fører til at jenter sulter seg, de ønsker ikke å være så magre, sier Fardal.

- Jeg tror ikke vanlige kvinner ønsker å se ut som dem. Det ser jo ikke ut som om de har det særlig moro, sier Mo.

FÅR VONDT: Redaktør i Elle, Signy Fardal, mener modellene er så tynne at det gjør vondt å se på dem. Foto: Stella Pictures
FÅR VONDT: Redaktør i Elle, Signy Fardal, mener modellene er så tynne at det gjør vondt å se på dem. Foto: Stella Pictures Vis mer