Hertuginne Meghan og prins Harry:

Vil ikke tilbake til kongefamilien

Hertugparet trer tilbake fra arbeidet i den britiske kongefamilien.

FERDIG: Hertuginne Meghan og prins Harry trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien. Her med dronning Elizabeth. Foto: Reuters / NTB
FERDIG: Hertuginne Meghan og prins Harry trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien. Her med dronning Elizabeth. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hertuginne Meghan (39) og prins Harry (36) har fortalt dronning Elizabeth (94) at de ikke vil returnere til sine kongelige plikter. Det bekrefter Buckingham Palace i en uttalelse på nettsida.

Det var Sky News som først omtalte saken.

- Hertugen og Hertuginnen av Sussex har bekreftet overfor Hennes majestet dronningen at de trer tilbake fra arbeidet i kongefamilien, da det ikke er mulig å fortsette å ha disse forpliktelsene i kombinasjon med et mindre offentlig liv, heter det i uttalelsen.

IKKE LENGER MULIG: Hertugparet, og dronninga, mener det ikke er mulig for Meghan og Harry å fortsette å ha kongelige plikter i kombinasjon med et mindre offentlig liv. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB
IKKE LENGER MULIG: Hertugparet, og dronninga, mener det ikke er mulig for Meghan og Harry å fortsette å ha kongelige plikter i kombinasjon med et mindre offentlig liv. Foto: Daniel Leal-Olivas/ AFP/ NTB Vis mer

Videre kommer det fram at kongefamilien er lei seg over hertugparets beslutning, men at Harry og Meghan fortsatt er høyt elskede familiemedlemmer.

Parets roller som høye beskyttere og militære æresforpliktelser, som Harrys tilknytning til den kongelige marinen, vil bli returnert til dronninga og fordelt på ny blant arbeidende medlemmer av kongefamilien.

Hertuginne Meghan og prins Harry har også kommet med en uttalelse på bakgrunn av avgjørelsen. I uttalelsen kommer det blant annet fram at hertugparet har tilbudt sin støtte til organisasjonene de tidligere har representert, uavhengig av sin offisielle rolle.

TAR TIL TÅRENE: Prins Harry blir svært sentimental når han snakker om farsrollen under den årlige WellChild Awards i London. Video: NTB Scanpix / Rød Løper Vis mer

Ikke overraskende

Overfor Dagbladet forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at det ikke kom som en overraskelse at hertugparet ikke returnerer til kongelige plikter.

- Da de først gikk til det skrittet de gjorde i fjor med å ta ett års «pause», tenker jeg veien tilbake er lang. Dette var noe de hadde bestemt seg for. Vi har dessuten sett dem tegne kontrakter med blant annet Netflix og Spotify, som er tegn på at de planlegger framtida utenfor kongehuset, forteller Vagle.

Videre forklarer Vagle at hun synes det er trist på mange måter at vi ikke lenger får se hertugparet representere det britiske kongehuset.

- De er jo et utrolig sjarmerende par! Når det er sagt er jeg hundre prosent tilhenger av at folk må gjøre det som er best for dem, og i dette tilfellet er det åpenbart å leve et ikke-kongelig liv, fortsetter hun.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Vagle legger heller ikke skjul på at det blir spennende å se hva hertugparet kommer til å si når de skal snakke med Oprah Winfrey i mars. Det kommende intervjuet med Winfrey ble kjent mandag.

«Winfrey vil snakke med Meghan, hertuginnen av Sussex, i et omfattende intervju om alt fra å bli kongelig, ekteskap, morskap, filantropisk arbeid til hvordan hun håndterer livet under intenst offentlig press», het det i en uttalelse fra tv-nettverket.

Skal snakke ut

Meghan og Winfrey vil seinere få selskap av prins Harry, hvor paret vil åpne seg om beslutningen om å forlate Storbritannia til fordel for USA, og deres håp og drømmer for familien.

Dette blir altså parets første intervju etter at de i fjor bestemte seg for å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter.

«Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen», het det i meldingen på hertugparets Instagram-profil den gang.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

«Vi tenker å tre tilbake som seniormedlemmer av kongefamilien og vil være økonomisk uavhengige, mens vi fortsatt vil støtte Hennes majestet dronninga fullt ut», sto det videre i hertugparets uttalelse.

Videre kom det fram at Harry og Meghan ønsket å balansere tida si mellom Storbritannia og Nord-Amerika, og at de ville fortsette å overholde sine plikter overfor dronninga og samveldet.

Dette er det altså slutt på nå.

Venter sitt andre barn

Nyheten om at hertugparet ikke skal returnere til sine kongelige plikter kommer for øvrig under ei uke etter at de kunngjorde at de venter sitt andre barn. Fra før av har de sønnen Archie Mountbatten-Windsor (1).

Babynyheten ble bekreftet av en talsperson for paret overfor People.

- Vi kan bekrefte at Archie skal bli storebror. Hertugen og hertuginnen av Sussex er overlykkelige over å vente sitt andre barn.

I forbindelse med offentliggjøringen av graviditeten delte også fotografen Misan Harriman et bilde av hertugparet der de vordende tobarnsforeldrene viste fram den voksende babymagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer