FORBANNA: Herborg Kråkevik er forbanna på Arbeiderpartiet og Stoltenberg-regjeringen, som hun mener ikke vil utarbeide seriøse alternativer til den planlagte utbyggingen i Hardanger. SCANPIX
FORBANNA: Herborg Kråkevik er forbanna på Arbeiderpartiet og Stoltenberg-regjeringen, som hun mener ikke vil utarbeide seriøse alternativer til den planlagte utbyggingen i Hardanger. SCANPIXVis mer

Vil lenke seg fast

Herborg Kråkevik og Gert Nygårdshaug vil stoppe kraftlinjeutbyggingen i Hardanger.

||| (Dagbladet): - Jeg har hele tiden vært opptatt av miljø og natur, og ser jo hvordan en oljeboring i Lofoten kan ødelegge mye og skade generasjoner, sier Gert Nygårdshaug til Dagbladet.

Den prisbelønte forfatteren er en av mange kulturpersonligheter som stiller opp for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Folkeaksjonen Hardanger.

Forbanna Herborg Kråkevik, som er oppvokst i Jondal, sier i et intervju med Bergens Tidende at hun ikke har noe annet valg enn å engasjere seg i den planlagte kraftlinjeutbyggingen.

- Jeg vil gjerne være med og lenke meg, men vi får se hvordan jeg får det til å passe med ansvaret for to små barn i København, sier Kråkevik.

Hun er forbanna på Arbeiderpartiet og Stoltenberg-regjeringen, som hun mener ikke vil utarbeide seriøse alternativer til utbyggingen.

- Jeg skulle gjerne ha lenket meg fast sammen med Herborg Kråkevik hvis jeg hadde vært på de kanter. Vi har en rødgrønn regjering som verken er rød eller grønn for tiden. Det synes jeg er skammelig, sier Nygårdshaug.

Folkefest Lars Bremnes, Kine Hellebust og Pål Moddi Knutsen står på scenen når «Folkefest mot oljeboring» arrangeres på torget i Kabelvåg førstkommende lørdag. Da lanseres også boka «Se torsken! Kokebok for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!», med bidrag fra forfattere som Herbjørg Wassmo, Thorvald Steen, Gert Nygårdshaug og Jahn Otto Johansen.

Nygårdshaug skulle likevel ønske at flere forfattere tok del i den politiske debatten.

- Jeg er oppvokst i 68-generasjonen, og vi var en gjeng forfattere som engasjerte oss sterkt i alt av politiske spørsmål. I dag er det dårlig med engasjement. De skarpe pennene er tause. Når vi har en klode som kjemper for livet må vi ikke bare engasjere oss i min kamp, men i vår kamp.

Trenger kjendisene
Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal mener at kunstnere og kjente ansikt er nødvendig for å nå fram med budskapet i en folkeaksjon.

- Det er helt avgjørende. Kulturpersonligheter gjør at saken din blir tydeligere, synligere, og at argumentene dine blir fargelagt på en annen og sterkere måte enn i den vanlige politiske debatten, sier Ringdal.

RASER: De skarpe pennene er tause. Når vi har en klode som kjemper for livet må vi ikke bare engasjere oss i min kamp, men i vår kamp, sier forfatter Gert Nygårdshaug.
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
RASER: De skarpe pennene er tause. Når vi har en klode som kjemper for livet må vi ikke bare engasjere oss i min kamp, men i vår kamp, sier forfatter Gert Nygårdshaug. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer