Kronprins Haakon:

Vil rive hytta

Kronprinsfamilien ønsker dobbelt så mye plass i Risør.

NYE PLANER: Kronprinsparet har nye hytteplaner i Risør. Foto: Lise Åserud / NTB
NYE PLANER: Kronprinsparet har nye hytteplaner i Risør. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kronprins Haakon (48) søker Risør kommune om å få rive familiens hytte på Flatholmen i Risør. Planen er å sette opp en ny hytte med tilhørende anneks og privat uteplass, ifølge Agderposten.

Det er arkitektselskapet Snøhetta, som blant annet står bak operahuset i Oslo, som står oppført som ansvarlig søker.

Kronprinsen ser for seg å rive den eksisterende hytta, som har stått på Flatholmen siden 1960-tallet, for å bygge en ny og dobbelt så stor hytte på samme holme.

SLIK SER HYTTA UT: Slik ser kronprinsparets hytte på Flatholmen ut i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
SLIK SER HYTTA UT: Slik ser kronprinsparets hytte på Flatholmen ut i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Det var Aust-Agder Blad som først omtalte saken.

- Det tilstrebes å lage en funksjonell og miljøvennlig hytte som kan benyttes i lengre perioder av året. Eksisterende hytte rives da den er utdatert, slitt og ikke møter moderne krav om energieffektivitet og bruk, står det i redegjørelsen fra Snøhetta ifølge Agderposten.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, foreløpig uten hell.

Trives på Sørlandet

Familien har tre feriehytter på Sørlandet ved siden av hytta i Risør. En på Søgne i Vest-Agder, der kronprinsessens mor eier halvparten. I tillegg leier kronprinsparet en stor villa på Dvergsøya sør for Kristiansand.

KONGELIG MØTE: Thomas Numme og Harald Rønneberg møtte kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2011. Møtet resulterte i programmet «Med Kronprinsparet på hytta». Foto: Eyeworks, Dinamo
KONGELIG MØTE: Thomas Numme og Harald Rønneberg møtte kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2011. Møtet resulterte i programmet «Med Kronprinsparet på hytta». Foto: Eyeworks, Dinamo Vis mer

Familien eier også hytte i Uvdal i Viken. Det var for øvrig her kronprinsesse Mette-Marit skadet seg i skibakken før jul i 2020.

- Jeg liker veldig godt å gå på ski. Akkurat nå har jeg nettopp begynt å gå på ski igjen, for jeg greide å brekke halebeinet før jul, sa Mette-Marit da hun gjestet podkasten «The Kåss Furuseths» i februar.

BURSDAGSFEIRING I RISØR: Kronprinsen feiret 35-årsdagen sin i feriebyen i 2008. Foto: Lise Åserud / NTB
BURSDAGSFEIRING I RISØR: Kronprinsen feiret 35-årsdagen sin i feriebyen i 2008. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kronprinsparet kjøpte den nåværende hytta i Risør i 2008. Hytta har tre soverom, er på om lag 60 kvadratmeter og ble kjøpt for nesten ni millioner kroner.

I anledning kronprinsens 35-årsdag på hytta i 2008, fortalte familien til Agderposten at de trivdes godt i sin nye ferieby.

- Vi opplever Risør som en svært trivelig by og møter bare hyggelige mennesker overalt, sa kronprinsen den gang.

DVERGSØYA: Familien har også en hytte på landstedet Dvergsøya. Foto: Lise Åserud / NTB
DVERGSØYA: Familien har også en hytte på landstedet Dvergsøya. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Solcellepanel på taket

Den nye hytta skal etter planen stå et annet sted på holmen. Dagens plassering er nemlig både eksponert og vindutsatt, ifølge redegjørelsen fra Snøhetta AS.

Det må likevel søkes dispensasjon for å gjøre endringer, ettersom hytta ligger innenfor hundremeterssonen i strandsonen.

Det fremtidige feriehuset vil samtidig få noen oppgraderinger.

SNØHETTA: Det er Snøhetta AS som skal stå for Kronprinsparets nye hytte. De har også designet operahuset i Oslo. Foto: Shutterstock editorial/ NTB
SNØHETTA: Det er Snøhetta AS som skal stå for Kronprinsparets nye hytte. De har også designet operahuset i Oslo. Foto: Shutterstock editorial/ NTB Vis mer

- Det nye tiltaket flyttes til baksiden av en lav kolle for en bedre harmonisering til terrenget, samt at den er mer beskyttet for vær og vind og har lite visuell kontakt med leden inn mot skjærgården, står det videre i redegjørelsen.

I tillegg vil taket bli dekket med solcellepanel. Det er også satt av et parti ved feriehusets inngang der det vil bli undersøkt muligheter for et kunstverk, for eksempel keramiske fliser eller mosaikk. Den nye hytta vil ha en størrelse på120 kvadratmeter.

GRATULASJON: Da vi møtte Kronprinsparet på t-banen i Oslo, minnet vi dem på en liten ting de kanskje skulle ha gjort. Vis mer

Ennå ikke fattet vedtak

Flatholmen, der hytta er plassert, ligger på Vardøya, som er ytterst i Risørs skjærgård. Øya består hovedsakelig av svaberg med noe vegetasjon.

Kommunen har mottatt søknaden, men har ennå ikke fått plantegninger eller fattet vedtak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer