Vil rive ni bygninger på Skaugum

Kronprinsparet får kjeft.

VIL RIVE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil rive ni av bygningene på Skaugum gård i Asker der de bor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL RIVE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil rive ni av bygningene på Skaugum gård i Asker der de bor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blant bygningene som står på rivingslisten til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, er den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet, skriver Budstikka.

- Byggene det er snakk om, er i så dårlig forfatning at det ikke på noen måte er hensiktsmessig å gjenoppbygge dem. Fundament og konstruksjon holder ikke dagens standard, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Den kongelige eiendommen består av 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal. Skaugum gård ble overdratt fra minister Fritz Wedel Jarlsberg til daværende kronprins Olav i 1929 for 120.000 kroner da Olav giftet seg med prinsesse Märtha av Sverige. Kronprinsparet flyttet inn på Skaugum i 2003.

- Dette er en nødvendig storopprydding. Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygd for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sier Hagen.

Slottsforvalter Ragnar Osnes sier seg helt enig, og heller ikke Riksantikvaren har noen innvendinger mot riveplanene. I lokalmiljøet skaper imidlertid nyheten sterke reaksjoner.

- Dette er svært skuffende. Skaugum er den fineste gården i Asker, og kronprinsparet er forbilder i alt de gjør. Når de vil rive, er det et dårlig signal til andre som sitter på hus som er verdt å verne, sier museumsbestyrer Fredrikke Hegnar Von Ubisch ved Asker museum til avisen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer