Kong Carl Gustaf 50 år på tronen:

Vil «spolere» feiringen: - Grunnleggende feil

Ikke alle unner Carl Gustaf kongetittelen.

FEIRES: I disse dager feires kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Splash News/NTB
FEIRES: I disse dager feires kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Foto: Splash News/NTB Vis mer
Publisert

Siden onsdag har skandinaviske kongelige, statsoverhoder og andre profilerte mennesker deltatt på feiringen av kong Carl Gustafs (77) 50 år på tronen. I kveld markeres det hele med fest og jubileumsmiddag på slottet i Stockholm.

Det er imidlertid ikke alle som ønsker kong Carl Gustaf hell og lykke på den store merkedagen.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer

Ifølge Svensk Damtidning vil Republikanska föreningen gjøre alt i sin makt for å spolere feiringen.

Vil utnytte enhver anledning

Republikanska föreningen skriver på sine egne nettsider at de jobber for at Sverige skal avskaffe monarkiet og innføre republikk. Foreningen har 7538 medlemmer.

Torsdag fortalte Niclas Malmberg, formann i foreningen, til Svensk Damtidning at de ønsker å «utnytte enhver anledning der monarkiet er i fokus».

- Da viser vi at vi mener at monarki er grunnleggende feil. Vi merker som regel at interessen for oss er spesielt stor i forbindelse med store kongelige begivenheter, som bryllup eller et jubileum, som nå.

Ifølge avisa skulle flere medlemmer stå på Mynttorget i Stockholm fredag og dele ut flyers, som en del av en «demokratikampanje».

ÆRLIG OM AVGJØRELSEN: Onsdag holdt kong Carl Gustaf sin årlige juletale. Da gikk han nærmere innpå hvorfor han i høst valgte å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset. Utdrag fra «H.M. Konungens jultal 2019» (SVT) Vis mer

- Vi skal også gå i fakkeltog gjennom Gamle stan som en slags demonstrasjon. Da skal vi gå forbi slottet samtidig som kongen har jubileumsbankett i Rikssalen, sa han torsdag.

Malmberg understreket at han ikke frykter kritikk for sine standpunkt under jubileumsdagen.

- Vi ønsker alltid saklig debatt velkommen. Det er viktig at demokratiet debatteres. Jeg har forsøkt å få til en samtale med kongen, men har så langt fått avslag, hevdet han.

Ble konge som 27-åring

Carl Gustaf var bare 27 år gammel da han ble konge i 1973. Tre år seinere giftet han seg med Silvia (79), som med det ble Sveriges nye dronning.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen diskuterer krigen i Ukraina i Dagbladet TVs studio. Programleder: Magnus Paus Vis mer

Ekteskapet resulterte i barna kronprinsesse Victoria (46), prins Carl Philip (44) og prinsesse Madeleine (41).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer