Pride-markering:

- Vil stille uansett

Politiet anbefaler arrangørene om å avlyse kveldens planlagte Pride-markering.

MARKERING: Mandag kveld skal det arrangeres støttemarkering i forbindelse med Pride på Rådhusplassen. Det er imidlertid ikke sikkert det blir noe av. Avbildet er Benjamin Silseth og Niklas Baarli. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MARKERING: Mandag kveld skal det arrangeres støttemarkering i forbindelse med Pride på Rådhusplassen. Det er imidlertid ikke sikkert det blir noe av. Avbildet er Benjamin Silseth og Niklas Baarli. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld skulle årets Pride-parade gå av stabelen. Slik ble det ikke, etter at arrangørene, etter råd fra politiet, valgte å utsette feiringen.

Det ble gjort som følge av masseskytingen i området rundt London pub i Oslo, hvor to menn mistet livet og flere ble skadd. Zaniar Matapour (43) er siktet for blant annet terror etter hendelsen.

Mandag kveld skulle det imidlertid bli holdt en Pride-markering på Rådhusplassen. Nå ser det ut til at heller ikke denne blir gjennomført, etter at politiet kom med sine anbefalinger om å avlyse markeringen. De anbefaler også publikum om å avstå fra å delta på arrangementet.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Niklas Baarli, som i utgansgpunktet skulle gå i både parade på lørdag og delta på markeringen mandag kveld, forteller til Dagbladet at det er en trist nyhet.

- Jeg synes jo det er veldig leit hvis de ikke klarer å sørge for sikkerheten, som jeg har en følelse av at de klarer så ofte ellers, både i rosetog og på Rådhusplassen. De pleier å klare det fint, men ikke nå - på et område de har god erfaring med fra før.

- Jeg blir veldig lei meg hvis markeringen blir avlyst. Man må jo følge politiets råd, men hvis det blir gjennomført kommer jeg nok til å stille uansett.

Det er ingen hemmelighet at det har vært noen tunge dager for de aller fleste, og at mange tanker svirrer. Det gjelder også i høyeste grad for Baarli.

- Det er jo bare et enormt mørke og en forferdelig realitetsorientering på at kampen på ingen måte er over. En realitysjekk på at mange mørke krefter er der ute og hater kjærlighet - som bare skal være vakkert. Man blir lei seg, redd og fortvilet. Så tenker jeg at man bare må manne, kvinne og hene seg opp og kjempe videre, sier han.

STØTTE: Durek Verrett, prinsesse Märtha Louises forlovede, kommer med støtte til Norge etter masseskyting i Oslo. Vis mer

- Vår tid kommer

Jan Thomas er blant de som mener kampen fortsatt må kjempes, men påpeker at det er viktig å følge alle råd.

- Det hadde blitt gigastort i kveld, og folk skulle endelig samles. Jeg tenker vi må lytte til de som vet. Jeg har jo dette fantastiske samarbeidet med hatkrimgruppa, dette er mennesker som oss, dette er ingen som tenker at de vil kansellere. Alle vil at dette skal gjennomføres og dette finner vi oss ikke i. Når politiet og statsråder går ut og sier at vi ikke kan garantere for sikkerheten, da må vi høre.

Han oppfordrer alle til å lytte til rådene politiet kommer med, og påpeker samtidig viktigheten av å huske at ingenting er avlyst - bare utsatt.

- Vi har ikke noe annet valg. Vår tid kommer. Jeg oppfordrer alle til å lytte, ikke tross politiet. Politiet hadde aldri gjort dette hvis de ikke mente det var absolutt nødvendig. De sitter på informasjon som tilsier at dette ikke er forsvarlig, og da må vi høre. Men det vi gjør da, da henger vi ikke med leppa. Vi retter oss opp i ryggen, og venter på at det kommer en ny dato. Da møter vi opp, sier han, og legger til:

- Vi er her. Vi blir mer og mer fargerike. Nå gjelder det for oss å ta på oss enda flere farger, så farger vi byen vår når tida er inne. For tida vår kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer