Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Val Kilmer:

Ville be seg selv kreftfri

«Top Gun»-skuespilleren mener det var bønnene som gjorde ham frisk fra kreften, ikke strålebehandlingen.

STRUPEKREFT: Val Kilmer, her i 2009, led i 2014 av strupekreft. Foto: NTB scanpix
STRUPEKREFT: Val Kilmer, her i 2009, led i 2014 av strupekreft. Foto: NTB scanpix Vis mer

Val Kilmer (60) gjorde det stort på 1980- og 90-tallet i storfilmer som «Top Gun» og «Batman Forever». Den lysluggede skuespilleren kapret mange pikehjerter, og han har lagt en rekke profilerte kjendisforhold bak seg.

De siste åra har han imidlertid endret seg drastisk, mye på grunn av strupekreften han fikk i 2014. Han holdt i en lang periode sykdommen skjult, og benektet faktisk at han hadde kreft.

Det var skuespillerkollega Michael Douglas (74) først fortalte i et intervju at han «ba for kompisen» og uttalte at: «ting ikke så bra ut for ham».

Seinere snakket Val Kilmer åpenhjertig om kreftsykdommen, og ifølge ukebladet People var det under en spørsmålsrunde for nettstedet Reddit, at han erkjente at han var diagnostisert med strupekreft.

Brukte bønn som behandling

Nå nekter igjen 60-åringen å gå med på at han har hatt kreft, men mener i stedet at det dreide seg om «et forslag om strupekreft» fra legen. Det sier han til New York Times.

Han tilhører nemlig trosretningen «kristen vitenskap», som avviser tradisjonell medisinsk behandling. I stedet legger den vekt på helbredelse gjennom bønn.

RISIKERER LIVET: Tom Cruise risikerer livet når han utfører sine egne stunt i Mission Impossible. Video: Paramount Pictures Vis mer

I intervjuet forklarer han at kreftkuren for ham var å jobbe med en spirituell veileder for å «be frykten vekk». Ifølge Kilmer var kreften nemlig frykt som manifesterte seg utenpå kroppen, og som derfor ble diagnostisert som en sykdom.

- Jeg ba, og det var min form for behandling, sier han.

Det ble imidlertid familien som sørget for at han til slutt valgte å gå gjennom medisinsk kreftbehandling.

Familien nektet

Han var på det tidspunktet gift med Joanne Whalley, og hadde to voksne barn. De deler ikke trosretningen til skuespilleren, og krevde at han skulle behandles ved et sykehus.

- Jeg ville ikke oppleve frykten deres, som var stor. Jeg ville dødd, og jeg ville ikke være uten dem, sier han til avisa.

Han fikk derfor operert ut svulsten, og ble siden behandlet med cellegift og stråling.

- Det «zappet» hele halsen min, og den er fortsatt tørr som et bein, forteller han.

HYGGELIGE TIDER: Etter at Linn og Øystein fant kjærligheten i vårens «Ex on the beach», har kjæresteparet nærmest flyttet sammen etter at de kom tilbake til Norge. Nå forteller de hvordan den siste tiden har vært. Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

Den dag i dag forteller han til New York Times at det ikke var kreften som gjorde at han fortsatt lider, men den medisinske behandlingen. Kilmer mener at det var bønnene som gjorde han kreftfri.

Skuespilleren får næring gjennom en tube i magen, og har ikke spist ordentlig mat på flere år.

Tilbake på lerretet

Til tross for plagene med halsen har han gjenopptatt skuespillerkarrieren. Allerede i 2015 begynte ryktene å gå om at skuespilleren skulle gjenoppstå i den populære rollen som kjekkasen Tom «Iceman» Kazansky i en oppfølger til filmen «Top Gun» fra 1986.

Filmen ble seinere bekreftet, og i 2018 kunne Independent gå ut med informasjon om at Kilmer kom tilbake i rollen som den populære piloten Iceman. Den er ventet i slutten av året.

I det ferske intervjuet forteller han også at han har filmet fem roller så langt i år, og at tilbudene stadig kommer inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!