Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Roman Polanski:

Ville returnere til USA etter 39 år på rømmen for overgrep mot jente (13) - uten å risikere fengsel. Slik blir det ikke

- En velstående kjendis kan ikke behandles annerledes enn andre rømlinger. 

FÅR IKKE KOMME TILBAKE: Regissør Roman Polanski har vært på rømmen fra amerikanske mynigheter i nesten 40 år, etter at han reiste fra landet før straffeutmålingen i en voldtektssak på 1970-tallet. Nå er det bestemt at han ikke får returnere til USA uten å risikere fengselsstraff. Foto: AFP/ NTB scanpix 
FÅR IKKE KOMME TILBAKE: Regissør Roman Polanski har vært på rømmen fra amerikanske mynigheter i nesten 40 år, etter at han reiste fra landet før straffeutmålingen i en voldtektssak på 1970-tallet. Nå er det bestemt at han ikke får returnere til USA uten å risikere fengselsstraff. Foto: AFP/ NTB scanpix  Vis mer

(Dagbladet): I 1977 ble det kjent at den polsk-franske regissøren Roman Polanski (83) hadde dopet ned og voldtatt en 13 år gammel jente under en fotoshoot i Hollywood-stjerna Jack Nicholsons hus.

Polanski ble senere dømt for forholdet, men for å unngå straffen sin, flyktet han fra USA før straffeutmålingen i 1978.

For noen uker siden meldte Los Angeles Times at Polanski ønsket å reise tilbake til USA, for å besøke graven til sin tidligere kone, skuespiller Sharon Tate. Hun var høygravid med parets barn da hun ble brutalt drept i parets luksushjem i 1969.

I en høring i mars argumenterte Polanskis advokat for at han skulle få reise tilbake til USA, uten å risikere ytterligere fengselsstraff. Nå har påtalemyndigheten i Los Angeles avvist 83-åringens forespørsel, melder Sky News.

Skal ikke forskjellsbehandles

I en uttalelse offentliggjort mandag, sier en talsperson for Los Angeles Superior Court at dommer Scott Gordon har avvist tiltaltes begjæringer og tilhørende anmodninger.

«Det finnes intet tilstrekkelig eller overbevisende grunnlag for at disse spørsmålene skal bli revurdert» skriver dommeren i kjennelsen sin.

IKKE NÅDIG: Assisterende statsadvokat i Los Angeles, Michele Hanisee. Foto: AFP/ NTB scanpix
IKKE NÅDIG: Assisterende statsadvokat i Los Angeles, Michele Hanisee. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Assisterende statsadvokat i Los Angeles, Michele Hanisee, har dessuten kommet med følgende uttalelse i saken:

- Folket tror ganske enkelt at det ikke er i rettferdighetens interesse å behandle en velstående kjendis - og det er det herr Polanski er - annerledes enn andre rømlinger fra loven, sier Hanisse, ifølge Sky News.

«Pianisten»-regissørens advokat, Harland Braun, har på sin side uttalt at Polanski begikk en forbrytelse det er umulig å forsvare, men at retten «løy» for ham om straffeutmålingen. Ifølge Braun ønsker klienten hans å «bli ferdig med» saken, men legger til at Polanski allerede har sonet en lengre straff enn den han ble lovet.

Mener dommeren «løy for» Polanski

En ny høring er planlagt 26. april, ifølge Sky News. Der skal en forespørsel fra Polanskis advokater behandles.

TMZ melder at advokat Braun har bedt en dommer om å tilgjengeliggjøre en hemmelig utskrift at vitnemålet til aktor i Polanski-saken, Roger Gunson. Braun ønsker å bevise at dommeren i rettssaken i 1978 godtok en avtale med Polanskis forsvarer om strafferabatt, men deretter valgte å avvise avtalen.

TALER POLANSKIS SAK: Advokat Harland Braun, her under høringen i Los Angeles i mars. Foto: Reuters/ NTB scanpix
TALER POLANSKIS SAK: Advokat Harland Braun, her under høringen i Los Angeles i mars. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge Los Angeles Times ble Polanski sendt til et fengsel for en 90-dagers diagnostisk vurdering, som skulle hjelpe dommer i saken, nå avdøde Laurence Rittenband, med å fatte en rettferdig straffeutmåling. Regissøren ble løslatt etter 42 dager, med den vurderingen at ytterligere fengselsstraff ikke var nødvendig.

Rittenband var imidlertid utsatt for et heftig press fra media, gikk imot anbefalingen fra fengselet og sa at han planla å sende Polanski tilbake til fengselet i 48 dager. Det var da Polanski valgte å rømme Los Angeles og fly til Europa, ifølge avisa.

CNN skriver at Polanski reiste fra USA kvelden før straffeutmålingen. Dette fordi han fikk høre at dommeren kanskje ikke ville gå med på den korte fengselsstraffen han ventet seg etter å ha erklært seg skyldig i ulovlig samleie med en mindreårig.

- Mer enn et «sex-offer»

Polanskis overgrepsoffer, Samantha Geimer (53), har ved flere anledninger sagt at hun har tilgitt Polanski, og bedt den amerikanske domstolen om å avvise overgrepssaken.

I 2013 ga hun ut boka «The Girl: A Life in the Shadow of Roman Polanski», der hun fortalte om livet sitt før og etter overgrepet som fant sted for 40 år siden.

- Jeg er mer enn «sexoffer-jenta», som media kaller meg. Jeg vil fortelle min historie uten sinne, men med mening. Jeg vil dele en fortelling som vil gi meg min identitet tilbake, sa Geimer i en pressemelding i forbindelse med utgivelsen av boka.

HAR TILGITT: Samantha Geimer. Foto: AP/ NTB scanpix  
HAR TILGITT: Samantha Geimer. Foto: AP/ NTB scanpix   Vis mer

Regissøren, som har støtte fra flere store profiler i Hollywood, har selv gitt sterkt uttrykk for anger i saken.

I filmen «Roman Polanski: A Film Memoir», som ble innspilt mens Polanski satt i husarrest, kalte han Geimer for «et dobbelt offer - mitt offer og pressens offer».

- Jeg har angret på det i 33 år, selvsagt angrer jeg på det, sa han den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media