Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ted Gärdestad:

Ville stanse film om svensk popyndling. Dette er den brutale sannheten om livet hans

Ted Gärdestad ble spådd en stor karriere. Brått tok livet slutt, 41 år gammel.

TRAGISK SLUTT: Den svenske musikeren Ted Gärdestad døde i 1997, 41 år gammel. Gärdestad var blant svensk rocks store navn på 70-tallet. Foto: NTB scanpix
TRAGISK SLUTT: Den svenske musikeren Ted Gärdestad døde i 1997, 41 år gammel. Gärdestad var blant svensk rocks store navn på 70-tallet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En junidag for snart 21 år siden tok den svenske artisten Ted Gärdestad på seg skoene og forlot hjemmet sitt i Sollentuna i Sverige. 41-åringen skulle bare ta en spasertur, men kom aldri tilbake.

Gärdestad ble spådd en lysende karriere, og hadde allerede gjort stor suksess, før han tok sitt eget liv 22. juni 1997.

Bare 15 år gammel ble han oppdaget av ABBA-manager Stikkan Anderson, og slo gjennom i Sverige på starten av 70-tallet. Debutplata ble produsert av ABBAs Benny Andersson og Björn Ulvaeus, og solgte i 110 000 eksemplarer.

Full filmkrangel

Samtidig som Gärdestad sang seg inn i folks hjerter med låter som «Himlen är oskyldigt blå», «Sol, vind och vatten» og «För kärlekens skull», levde han et kontrastfylt liv.

Den siste tida har navnet til den avdøde artisten vært særlig framtredende i svenske medier. Onsdag hadde nemlig filmen om popyndlingen premiere på kino i vårt naboland.

Filmatiseringen har imidlertid ikke gått upåaktet hen, og har så langt skapt store kontroverser. Gärdestads datter skulle helst sett at «Ted - för kärlekens skull» aldri nådde kinolerretet. Hun har lenge forsøkt å få prosjektet stanset.

Kvinnelige beundrere

Ted Gärdestad - som ble omtalt som hele Sveriges «boy next door» - var ifølge hans nærmeste en langt mer kompleks karakter enn det vinnende vesenet en gjerne fikk inntrykk av på scenen.

Et urovekkende spørsmål har siden ulmet under overflaten: «Hvor gikk det egentlig galt?».

Allerede som 14-åring imponerte han som tennisspiller, og kom på andreplass i det svenske mesterskapet, etter sin nære venn - verdenskjente Björn Borg. Da Ted og storebror Kenneth Gärdestad to år seinere slo igjennom med albumet «Undringer», var det tilsynelatende umulig å bli mer ettertraktet.

Rundt duoen svermet kvinnelige fans og beundrere, som alle ville ha en bit av brødrene.

TRAILER: Ted Gärdestad (1956-1997) var en av Sveriges mest elskede artister. Filmen «Ted - för kärlekens skull» handler om hans dramatiske, kontrastfylte liv. Video: Nordisk Film Sverige Vis mer

Det siste møtet

I 1976 giftet artisten seg imidlertid med skuespiller Lotta Ramel (60). I et intervju med svenske Hjemmet har hun tidligere forklart at de to møttes under en vårfest i regi av den svenske avisa Expressen.

- Det tok cirka fem minutter. Etter det var vi uatskillelige.

Det er fra tidligere kjent at Ramel medvirker i «Ted - för kärlekens skull», der hun går inn i rollen som sin egen mor. I et intervju med Expressen har 60-åringen beskrevet sin tidligere ektemann i varme ordelag.

- Jeg har bare varme, fine og lyse minner om Ted, så det føles bra. Det er litt som å være tilbake på 70-tallet når det hele skjedde.

VAR GIFT: Kvinnelige beundrere og entusiastiske fans svermet rundt Ted Gärdestad da han og broren slo gjennom med musikken. Han giftet seg med imidlertid med skuespiller Lotta Ramel. Foto: NTB Scanpix
VAR GIFT: Kvinnelige beundrere og entusiastiske fans svermet rundt Ted Gärdestad da han og broren slo gjennom med musikken. Han giftet seg med imidlertid med skuespiller Lotta Ramel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ramel - som drømte om å bli skuespiller - flyttet kort tid etter bryllupet til Malmö, der hun hadde fått plass på Teaterhøgskolen. Avstanden førte imidlertid til at paret vokste fra hverandre.

To år etter å ha gitt hverandre sitt ja, gikk de hver til sitt i 1978.

- Noen år seinere, da jeg ventet mitt første barn, møtte jeg tilfeldigvis Ted ved en T-banestasjon. Vi ble sittende lenge å prate på Karlaplan. I ettertid har jeg tenkt mye på hva som hadde skjedd dersom jeg hadde invitert ham hjem. Jeg tror han ønsket det.

Ramel stilte aldri spørsmålet, og deres veier skiltes igjen. Det ble også siste gang de så hverandre.

- Tok nesten knekken på Ted

I mellomtida fortsatte Ted å lage musikk - med flere store hits på 70-tallet. Etter 1980 skulle noe imidlertid endre seg. Livet så tilsynelatende ut å rakne i sømmene, og det ble inntil videre satt et punktum for en lysende karriere.

I et større intervju med Aftonbladet i forbindelse med 20-årsmarkeringa av dødsfallet i fjor, åpnet hans storebror Kenneth opp om Teds kamp mot livets mørke sider.

Ted engasjerte seg etter hvert i den skandaleombruste, religiøse Oshobevegelsen. I en periode gikk det rykter om at Gärdestad på ett eller annet vis var innblandet i drapet på statsminister Olof Palme. Politiet avkreftet ryktene etter kort tid.

- Det tok nesten knekken på Ted at ukjente mennesker ropte «morder» etter ham, har broren Kenneth tidligere uttalt til Expressen.

- «Stemmer» som stoppet ham

De siste årene av sitt liv sleit artisten med psykisk sykdom, og fikk ifølge broren påvist schizofreni.

- Ted så alltid livet i lyse bilder, men sa det fantes «stemmer» som stoppet ham fra å se verden som et sted der det var mulig å leve et fritt liv, fortalte Kenneth til Aftonbladet i fjor.

Familien forsøkte ifølge avisa å dekke over sykdommen i mange år. For å bryte tabuer rundt psykisk sykdom, skrev Kenneth en bok som ble lansert i 2005, med samme tittel som brødrenes første hit, «Jag vill ha en egen måne».

Boka tar blant annet for seg barndommen og oppveksten i Sollentuna. Hvordan alle låtene ble til, hvordan karrieren skjøt fart - og naturligvis om lillebror.

- Det var viktig for meg, sa Kenneth til Aftonbladet i fjor.

Rammet av kreft

​22. juni 1997 valgte Ted å ta sitt eget liv, bare 41 år gammel. Fortsatt kjenner hans bror på et stort savn.

Da det i fjor ble kjent at filmen skulle lanseres i 2018, fryktet Kenneth at han aldri ville få se det ferdige resultatet. Han kjemper nemlig sin egen kamp - mot kreft.

I desember fikk han og familien imidlertid muligheten til å komme på en forhåndsvisning.

- Hele familien har sittet og sett filmen, og det var en fin film, med en forståelig slutt. De har laget en vakker slutt, som jeg er tilfreds med. Det er det jeg har tenkt aller mest på: «Hvordan i alle dager skal man avslutte en slik film?», sa Kenneth etter å ha sett det ferdige resultatet, ifølge Expressen, før han fortsatte:

- Jeg vil jo at Ted skal huskes for de fine og gledelige øyeblikkene. Ikke for sin sykdom. Han var en glad og positiv person som til slutt fant det vanskelig å stå imot de indre stemmene som plaget ham. Men her opplever jeg at Ted har funnet lyset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!