Sylvi Listhaug er gravid - tar tre til fire måneders permisjon:

- Viser at det er mulig å ha en toppjobb, og likevel få barn

Sylvi Listhaug mottar støtte for å dele foreldrepermisjonen.

GRAVID: På nyåret blir Sylvi Listhaug trebarnsmor. Til Se og Hør forteller hun at hun planlegger å være hjemme i tre til fire måneder etter fødselen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRAVID: På nyåret blir Sylvi Listhaug trebarnsmor. Til Se og Hør forteller hun at hun planlegger å være hjemme i tre til fire måneder etter fødselen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tirsdagens utgave av Se og Hør ble det kjent at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (38) venter sitt tredje barn.

Til bladet forteller hun at svangerskapet går strålende, og at hun planlegger å være hjemme i mellom tre og fire måneder etter fødselen på nyåret, før ektemannen Espen Espeset (41) tar over stafettpinnen.

- Jobben krever det

Til Dagbladet forteller Listhaug at hun tar en forholdsvis kort permisjon, fordi jobben krever det.

VENTER BARN: Sylvi Listhaug og ektemannen Espen Espeset venter sitt tredje barn på nyåret. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VENTER BARN: Sylvi Listhaug og ektemannen Espen Espeset venter sitt tredje barn på nyåret. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har en jobb som krever at jeg kommer raskt tilbake. Vi skal drive valgkamp neste år, så jeg har nok ikke tid til å være lenge borte. Jeg har en veldig flink mann som mer enn godt nok klarer å ta over dette og holde fortet hjemme, så det blir veldig bra.

Fra før har Listhaug og ektemannen to barn på fem og åtte år. Statsråden sier til Dagbladet at hun ikke vil belære andre om hvordan man skal dele permisjon eller leve sitt liv.

- Alle har forskjellige situasjoner, behov, ekteskap og karriere. Det er helt opp til den enkelte familie å gjøre det på en hensiktmessig måte. For oss betyr det at jeg tar mindre permisjon mens mannen min tar mer. For andre kan det være helt andre løsninger som gjelder, sier hun.

- Mulig å kombinere

POSITIV: Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, mener at statsråden viser at det er mulig å kombinere karriere og familieliv.
Foto: NTB scanpix
POSITIV: Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, mener at statsråden viser at det er mulig å kombinere karriere og familieliv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm, mener statsråden viser at det er mulig å kombinere karriere og familieliv.

- Listhaug signaliserer at det er fullt mulig å ha en toppstilling og likevel få barn, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Hun viser også at faren tar en viktig del av omsorgen.

Fødselslege (dr.med), Gro Nylander, har tidligere uttalt at mødre bør ha permisjon i minst åtte måneder etter fødselen. Det er på grunn av de helsemessige fordelene.

- Åtte måneder er et kompromis. Per i dag anbefaler Helsedirektoratet at barnet får morsmelk som eneste mat i første halvår, sier hun.

Nylander peker på at det er flere norske statsråder som har valgt å korte inn på permisjonstiden, og som har fortsatt å opprettholde ammingen etter at de har begynt på jobb igjen.

- Det er fullt mulig for motiverte mødre, enten de velger å pumpe seg eller få barnet brakt til seg. Det hjelper godt å ha en ministerbil til disposisjon, for ikke å snakke om en god barnefar i lang permisjon og et hjelpeapparat, sier hun.

LISTHAUG GRAVID: Sylvi Listhaug kommenterer nyheten om hennes graviditet. VIDEO: NTB Scanpix Vis mer

Likestilling

Det er imidlertid ikke alle som har en ministerbil eller et stort hjelpeapparat i nærheten. Nylander mener at det er derfor viktig at det finnes lover.

- Vi må ha lover og regler som tilgodeser alle. Også hun som bor fire mil fra arbeidsplassen, som ikke har en mann som tar lang permisjon, som ikke har et skjermet sted hun kan pumpe seg, sier hun og fortsetter:

EKSPERT: Fødselslege Gro Nylander forteller at det er anbefalt å ta åtte måneder fødselspermisjon. Her er hun avbildet da hun ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for folkehelsa. Foto: NTB scanpix
EKSPERT: Fødselslege Gro Nylander forteller at det er anbefalt å ta åtte måneder fødselspermisjon. Her er hun avbildet da hun ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for folkehelsa. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Derfor foreslår fagfolk at en kvinne som har født skal ha anledning til å være hjemme med barnet sitt i åtte måneder, dersom hun ønsker det.

Nylander er imidlertid bekymret over at det norske regelverket ikke tilgodeser mødrene.

- Norge gjør i dag ingen forskjell på mann og kvinne. Sammenlignet med farens rettigheter, tilgodeser ikke norske regler i dag kvinnen som har båret og født barnet, og som skal komme seg etter fødselen og gjennomføre den store jobben amming er, sier hun og fortsetter:

- Det er bekymringsfullt med tanke på både morens og barnets beste.

Nylander forteller til Dagbladet at hun har tro på at Sylvi Listhaug gjør det som er best for barnet.

- Hun vil sikkert få god omsorg og støtte uansett hva hun velger, og er høyst sannsynlig innstilt på å amme barnet sitt og gi det masse morskjærlighet, sier hun.

Fedre tar mindre permisjon

For å få utbetalt foreldrepenger skal både mor og far ha 10 uker permisjon. Mor må ta de første seks ukene etter at barnet er født av helsemessige årsaker, og deretter kommer det en fellesperiode på 26 eller 36 uker, avhengig av om foreldrene har valgt 80 eller 100 prosents dekningsgrad.

Ferske tall fra NAV viser at fedre tar mindre permisjon enn før. De seks første månedene av 2015 valgte 37,2 prosent av ferske fedre å ta ut 10 uker eller mer permisjon. Samme periode i år hadde andelen sunket til 33,1 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer