Lill-Babs:

Visste ikke at hun var syk. Slik var Lill-Babs’ siste dager

- Hun satt i lenestolen sin og lo, men man kunne kjenne at det var en anstrengt stemning i rommet.

GLEDESSPREDER: Lill-Babs var kjent for sin kløkt, humor og humør. Hennes siste dager sto i sterk kontrast til nettopp dette og kvinnen som hadde bergtatt Sverige siden 1960-tallet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GLEDESSPREDER: Lill-Babs var kjent for sin kløkt, humor og humør. Hennes siste dager sto i sterk kontrast til nettopp dette og kvinnen som hadde bergtatt Sverige siden 1960-tallet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag kom den triste nyheten om at den svenske, folkekjære artisten Lill-Babs (80), eller Barbro Margareta Svensson som hun egentlig het, sovnet stille inn etter kort tids sykdom.

Lill-Babs, som blant annet er kjent for låta «Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?», visste ikke at hun var syk før hun i mars ble innlagt på sykehus som følge av hjerteflimmer, der legene seinere oppdaget en ondartet kreftsvulst.

80-årsdagen hennes i mars skulle egentlig feires med pomp og prakt, men ble tilbrakt i sykesenga.

Skulle skrives ut

Det var i starten av mars at artisten ble lagt inn på sykehus med hjerteflimmer. Det er flere år siden 80-åringen fikk beskjed om at hun har hjerteproblemer. I 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun led av hjerteflimmer.

Tilstanden er en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som medfører at forkamrene pumper raskt, uregelmessig og med liten pumpekraft.

- Jeg har lært meg å høre på kroppen min, og for det meste sier den at det går helt utmerket å takke ja til underholdningsoppdrag, har artisten tidligere fortalt om sin helsetilstand.

​Det var derfor forventet at dette skulle gå like bra som alle de andre gangene. Inn på sykehuset til tester og ut igjen. De siste åra har hun hatt nærmere 100 konserter, hun skulle jo stå på scenen igjen.

Slik ble det derimot ikke. Legene fant en kreftsvulst som viste seg å være uhelbredelig. Manager Jan-Olav Endom trodde innleggelsen var et rutinebesøk.

- Det krever jo medisinering og endring av medisiner. Hun har jo hatt flimmer gange lenge. Det er det de utreder nå, hva hun skal få av medisiner, sa han til svenske medier da artisten først ble lagt inn.

1960: Lill-Babs i begynnelsen av sin karriere. Her signerer hun autografer. Foto: NTB Scanpix
1960: Lill-Babs i begynnelsen av sin karriere. Her signerer hun autografer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siste besøk

«Familien har vært rundt mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille inn i dag formiddag. Nå hviler sjelen hennes hos mamma Brita», skrev dattera Kristin Kaspersen i et innlegg på Instagram da mora hadde gått bort.

Hun etterlot seg tre voksne døtre, flere barnebarn og oldebarn - og en stor vennekrets som de par siste døgnene har hyllet den svenske stjerna i sosiale medier.

GODT BÅND: Lill-Babs og døtrene hadde god kontakt de siste åra. Her intervjuer dattera Kristin mora si i forbindelse med «Nyhetsmorgen søndag» i 2008 i Stockholm. Foto: NTB scanpix
GODT BÅND: Lill-Babs og døtrene hadde god kontakt de siste åra. Her intervjuer dattera Kristin mora si i forbindelse med «Nyhetsmorgen søndag» i 2008 i Stockholm. Foto: NTB scanpix Vis mer

Blant andre besøkte Lasse Berghagen, som var gift med Lill-Babs fra 1965 til 1968, sin ekskone på sykehuset rett før hun døde. Det var vondt å se at det gikk mot slutten.

- Jeg var og besøkte henne her om dagen på sykehuset. Da sov hun. Jeg vet ikke om hun hadde det vondt, men jeg vet at hun kjempet imot. Hun var en kriger, uttalte Berghagen til Expressen.

Det var gjennom Berghagen og Lill-Babs felles datter, Malin Berghagen, at han fikk den triste beskjeden om dødsfallet tirsdags formiddag.

- Det føles veldig tomt. Hun har betydd veldig mye for meg og min karriere. Hun var en god venn. Godhjertet. Men døden må man akseptere. Uten mørket finnes det ikke lys. Nå får hun hvile i fred. Vi kommer til å huske henne som et flott menneske, sier han til avisa.

LEGENDE: Lill-Babs spilte hundrevis av konserter rundt om i hele Skandinavia, og huskes av mange for låter som «April, april» og «Älaskade ängel». Her fotografert i en glitrende kreasjon i 1996. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Lill-Babs spilte hundrevis av konserter rundt om i hele Skandinavia, og huskes av mange for låter som «April, april» og «Älaskade ängel». Her fotografert i en glitrende kreasjon i 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stod ved moras side

Døtrene Monica Svensson, Malin Berghagen og Kristin Kaspersen har, siden kreftsvulsten ble oppdaget, stått ved moras side.

- Familien har vært rundt mamma hver eneste dag siden hun kom til sykehuset, skrev de på Instagram.

Det er ikke bare familiemedlemmene som sørger etter det plutselige dødsfallet. Til Expressen har også Lill-Babs tidligere manager, Eva Rodhe, uttalt at hun kjenner en stor tomhet etter den folkekjære artistens bortgang.

- Jeg har ingen ord som kan beskrive sorgen jeg kjenner. Min beste venn har forlatt oss. Nå kjenner jeg bare en stor tomhet, har hun sagt til avisa.

- Kjente stemningen i rommet

En av Lill-Babs eldste venner, den svenske produsenten Vicky von der Lancken, feiret blant annet 80-årsdagen til Lill-Babs sammen med henne på sykehuset.

Sist de to legendene innen svensk musikk møttes var forrige uke. Da gledet de seg til neste gang de skulle treffes.

- Vi skulle sette oss ned og titte på de første showene vi gjorde sammen. Minnes, titte og le sammen. Vi klemte hverandre og sa at vi ses igjen, fortalte Lancken til SVT.

Hun minnes sin gode venninne som en veldig sterk dame, men kommer ikke til å glemme hvordan de siste dagene var.

- Hun satt i lenestolen sin og lo, men man kunne kjenne at det var en anstrengt stemning i rommet. Men Barbro var en kjemper. Hun var virkelig den beste av de beste, et virkelig godt menneske. Jeg kjenner en stor sorg, og kommer til å ta vare på alle de gode minne vi har sammen i hjertet mitt, sa hun til den svenske kanalen.

SORG: På Järvsö stasjon har beboere lagt ned blomster, telys og bilder til minne om den avdøde folkehelten. Foto: Mats Andersson/TT / NTB scanpix
SORG: På Järvsö stasjon har beboere lagt ned blomster, telys og bilder til minne om den avdøde folkehelten. Foto: Mats Andersson/TT / NTB scanpix Vis mer

De siste åra av livet sitt, tilbrakte Lill-Babs i Järvsö i landsdelen Hälsingland i Sverige. Hennes siste tv-opptreden ble i programmet «Anders knackar på» på TV4, der hun blant annet fortalte om ensomheten hun følte på nå i sine eldre år.

- Det er fantastisk å være alene, men det er aldri gøy å være ensom. Og det tror jeg alle kan kjenne på. Ensomhet er ikke gøy for noen mennesker, sa hun den gang.

I sommer skulle hun egentlig ut på nok en turné, noe hun reiste fram og tilbake til Malmö for å forberede. Hun brukte også mye tid på å holde seg i form, og var spesielt glad i golf og svømming. Ifølge Expressen uttalte hun følgende da hun fikk spørsmål om å trappe ned:

- Haha, synes det at jeg elsker jobben min altså? Etter 65 år uten comeback så gjør man jo det, flirte artisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer