Harvey Weinstein-skandalen

Visste om Weinsteins sextrakassering: - Jeg skammer meg over at jeg ikke sa ifra

Skuespiller Jane Fonda (79) tror at Weinstein-skandalen ikke er en isolert hendelse.

OVERGREP: Jane Fonda har selv blitt utsatt for seksuelle overgrep og blitt seksuelt trakassert. For noen år siden fikk hun sparken fordi hun nektet å ha sex med sjefen sin. Fonda tror ikke Weinstein-skandalen er en isolert hendelse, men at overgrep mot kvinner skjer hele tiden, også i Hollywood. Foto: AP / NTB Scanpix
OVERGREP: Jane Fonda har selv blitt utsatt for seksuelle overgrep og blitt seksuelt trakassert. For noen år siden fikk hun sparken fordi hun nektet å ha sex med sjefen sin. Fonda tror ikke Weinstein-skandalen er en isolert hendelse, men at overgrep mot kvinner skjer hele tiden, også i Hollywood. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I et intervju med CNN forteller stjerneskuespilleren Jane Fonda at hun skulle ønske hun sa fra om Weinstein for lenge siden.

- Jeg skammer meg over at jeg ikke sa ifra, sier Fonda til TV-kanalen

- Ikke mitt ansvar

Fonda, som har medvirket i over 50 filmer, har to Oscar-statuetter og egen stjerne på Walk of Fame i Hollywood, fikk vite om trakasseringene gjennom venninnen og skuespillerkollega Rosanna Arquette (58) for ett år siden. Arquette er en av flere kjente skuespillere som anklager Weinstein for seksuell trakassering.

FREKKAS: Seth MacFarlane sendte et stikk mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein da han var Oscar-vert i 2013. MacFarlanes kommentar insinuerte at det som kvinnelig skuespiller lønnet seg å gi Weinstein inntrykk av at man var tiltrukket av ham. Video: CNN Vis mer

I intervjuet med CNN forteller Fonda at hun selv aldri har blitt utsatt for seksuell trakassering av Weinstein, men tenkte for ett år siden at det ikke var naturlig for henne å si ifra.

- Det skjedde ikke mot meg, så jeg følte at det ikke var mitt ansvar, sier Jane Fonda.

Etterforskes

Amerikanske og britiske myndigheter etterforsker nå anklagene mot Harvey Weinstein, melder BBC. Anklagene politiet etterforsker strekker seg tilbake til 1980-tallet. Anklagene går på at Weinstein skal ha voldtatt kvinner, og seksuelt trakassert kvinner gjennom tre tiår.

Fonda har selv blitt utsatt for seksuelle overgrep og seksuelt trakassert. Da hun fikk høre om Rosanna Arquette sine opplevelser, fortalte hun at terapi har vært viktig for henne etter alt hun har vært gjennom. Fonda sa til skuespillerkollegaen at hun hva Rosanne var igjennom.

79-åringen tror ikke at Weinstein er et isolert eksempel i bransjen.

- La oss ikke tro at dette er en unik og forferdelig hendelse. Dette skjer hele tiden. Det er de mannlige rettighetene - i Hollywood, overalt: På kontorer i bedrifter verden over, i barer, på restauranter og i butikker blir kvinner utsatt for overgrep, misbrukt, trakassert og sett på som seksuelle gjenstander som er der for mannens lyst, i stedet for å bli sett på som hele mennesker, sier Jane Fonda.

Mektig mann

Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, skal ha benyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han ville gjennom kontrakter og forlik.

Film-mogulens kontrakt med sitt eget selskap «The Weinstein Company» har blitt terminert med umiddelbar virkning, etter at New York Times´ avsløringer kom til overflaten.

Weinstein benekter alle anklagene.

ONANERTE: TV-reporter Lauren Sivan forteller i et intervju med NBC hvordan stjerneprodusent Harvey Weinstein blottet seg og onanerte foran henne i kjelleren på en restaurant for rundt 10 år siden. - Jeg ble sjokkert, sier Sivan. Video: NBC via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Alle anklager om sex uten samtykke benektes av Weinstein. Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, sier Sallie Hofmeister til The New Yorker.

Skilles

Andre skuespillere som har anklaget Weinstein for seksuell trakassering er Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow. Sist ute er «James Bond»-stjerna Léa Seydoux (32) som forteller at Weinstein bykset henne og forsøkte å kysse henne, og at hun måtte bruke krefter på motstå ham.

«Hele» Hollywood reagerer på anklagene mot Weinstein og mener at han må stilles til ansvar. De som reagerer er blant andre skuespiller George Clooney, Mat skuespiller Damon, tidligere presidentkandidat Hillary Clinton og tidligere president Barack Obama.

Onsdag ble det kjent at kona hans, designeren Georgina Chapman (41), går fra ham etter ti år.

- Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å gå fra mannen min, sier Chapman i en uttalelse til People.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer