- Vitner om en form for feberrus hos svenskene

Norsk musikksjef er uenig med svenske eksperter som mener Loreens Eurovision-seier er like stort som ABBAs.

LIKE STOR SOM ABBA: Svenskene nyter seiersrusen og sammenliknet Loreens topplassering i Eurovision med ABBAs. 
Foto: Håkon Eikesdal
LIKE STOR SOM ABBA: Svenskene nyter seiersrusen og sammenliknet Loreens topplassering i Eurovision med ABBAs. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): I natt kunne svenskene slippe jubelen løs, da Loreen (28) fulgte i ABBAs fotspor og gikk til topps i Eurovision-finalen i Baku med låta «Euphoria».

28-åringen fikk til sammen 372 poeng, og lå dermed 113 poeng foran de russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki som kapret andreplassen. Hele 18 land, inkludert Norge, belønnet Loreens mystiske sceneopptreden og euforiske stemme med 12 poeng.

Sverige har deltatt i Eurovision 51 ganger og vunnet fem. Først ut til å kapre seierspokalen var ABBA med «Waterloo» i 1974. Ti år senere gikk Herreys til topps i sangkonkurransen med sin fengende «Diggi-Loo Diggi-Ley», før Carola og «Fångad av en stormvind» vant i 1991. I 1999 var det Charlotte Nilsson Perrellis «Take Me to Your Heaven» som overbeviste Europa.

13 år senere var det altså Loreens tur. Nå får hun massiv oppmerksomhet både i svenske og utenlandske medier.

- Like stort som ABBA Hjemme i Sverige mener visse at gårsdagens triumf er like stort som ABBA.

«Glem Carola. Glem Herreys. Glem Charlotte Perrelli. Det her er større. Det her er på nivå med ABBA. 'Euphoria' er i alle fall det beste og mest solide bidraget Sverige har sendt til Eurovision siden 'Waterloo',» skriver Aftonbladets ekspert Markus Larsson.

Expressens anmelder Anders Nunstedt roser Loreen opp i skyene:

«Hvilken opptreden, hvilken triumf, hvilken usannsynlig kunst, hvilken fantastisk kvinne, hvilken eufori!» skriver han.

Også han mener den berbisk-svenske artisten måler seg med sine mest suksessrike forgjengere.

«Nesten for bra til å være sant. Men så er jo også dette nummeret usannsynlig bra i denne sammenheng - moderne, personlig og kulere enn alt annet i går. Den beste vinneren i Eurovision siden Abba,» mener Nunstedt.

- Vitner om feberrus Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, synes «Euphoria» er en fengende, relativt klassisk poplåt, sunget med troverdighet av Loreen.

- Hun framstår som en troverdig popartist og har en bra stemme. Men den er ikke eksepsjonell - hun har ingen signatur i stemmen sin, som for eksempel Rihanna har. Men Loreen er sangteknisk god. Det er selve låta her som er det beste, sier han til Dagbladet.

LYKKELIG VINNER: Loreen takket fansen sin på pressekonferansen i går kveld. Foto: Håkon Eikesdal
LYKKELIG VINNER: Loreen takket fansen sin på pressekonferansen i går kveld. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Nå tipper Bugge «Euphoria» blir en sommerhit både her i Norge og ellers i Europa.

- Så gjenstår det å se om det kommer et album med andre sterke låter som kan være med på å dra det. Alt avhenger av å ha bra låter og produsenter med seg, så nå står alt og faller på hvem hun får jobbe med.

- Hun er definitivt en stjerne akkurat nå, så nå bør hun velge å bruke det med fornuft, sier han.

Bugge er derimot ikke enig med svenske ekspertkommentatorer som har sammenliknet Loreen med ABBA.

- Det syns jeg er å dra det litt langt. Musikken til Loreen framstår ikke for meg på noen måte som så unik som det ABBA gjorde. Det er å dra det veldig langt, og vitner om en form for feberrus hos svenskene, mener han.

- Befriende Eurovision-vinneren fra 1999, Carola Häggkvist, lot seg også imponere av Loreen.

LIKE STOR: ABBA ble verdenskjente da de vant Eurovision med «Waterloo» i britiske Brighton. Siden har de solgt millioner av plater. Nå sammenliknes Loreen med den berømte suksessgruppa. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
LIKE STOR: ABBA ble verdenskjente da de vant Eurovision med «Waterloo» i britiske Brighton. Siden har de solgt millioner av plater. Nå sammenliknes Loreen med den berømte suksessgruppa. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

«Måten hun synger med en slik integritet og kunsterisk frihet med mye kjærlighet er så befriende. Hun er en sann kunstnersjel med en stor, vakker og uttrykksfull stemme. Vi vil høre mer av deg,» skrev Carola på sin blogg.

Også fjorårets svenske Eurovision-finalist, Eric Saade, var blant de raskeste til å gratulere Loreen med seieren i natt.

«Fuuuuuck yeeeeaaaahhhh! ESC in Sweden next year! Loreen, you're amazing!» twitret han etter at resultatet var endelig.

- Ikke overraskende I Eurovision-sammenheng skilte Loreen seg ut fra flere av de andre deltakerne, ved å bortprioritere glitter, paljetter og stas til fordel for en mørk kappe, minimalt med sminke og rufsete hår. 28-åringen stilte også barbent på scenen - for å komme i kontakt med moder jord.

Hele pakka gikk rett hjem hos europeerne, og nå spås «Euphoria» å bli en radiohit verden over.

Tyske Spigel skriver at det ikke er overraskende, men tvert i mot nesten logisk med svensk seier i årets Eurovision. Avisa påpeker at bak ti av de totalt 26 finalelåtene stod svenske låtskrivere.

MATS BORCH BUGGE: P3s musikksjef ser ingen likheter mellom Loreen og ABBA, men skryter likevel av gårsdagens vinnerlåt. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
MATS BORCH BUGGE: P3s musikksjef ser ingen likheter mellom Loreen og ABBA, men skryter likevel av gårsdagens vinnerlåt. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Den svenske låtskriveren Peter Boström hadde skrevet både svenske Loreens og norske Toojis låt. Mens den ene ble belønnet med førsteplass, måtte Toojis «Stay» innfinne seg med sju poeng og sisteplass.

Loreens seiersrus er også omtalt i amerikansk og australsk presse, og allerede dager før 28-åringen hadde sikret seg seierspokalen, var den amerikanske kjendisbloggeren Perez Hilton tidlig ute med sin hyllest av «Euphoria».

«'Euphoria' er en stor tittel å leve opp til, men den svenske popstjerna Loreens låt er uten tvil euforisk. Svenskene gjør pop så utrolig bra. De er mestere i sjangeren,» skrev Hilton på sin blogg, ifølge Expressen.