LEI KROPPSPRESSET: Emilie «Voe» Nereng sier hun i flere år fått høre at hun har for små pupper og hadde vært penere om hun var tynnere. 19-åringen har vært en av landets mest populære bloggere siden tidlig i tenåra. Foto: Privat
LEI KROPPSPRESSET: Emilie «Voe» Nereng sier hun i flere år fått høre at hun har for små pupper og hadde vært penere om hun var tynnere. 19-åringen har vært en av landets mest populære bloggere siden tidlig i tenåra. Foto: PrivatVis mer

Voe tar oppgjør med skjønnhetstyranniet

Nekter å la seg kue av slanke- og silikonpresset.

(Dagbladet): I sitt siste blogginnlegg tar Emilie «Voe» Nereng et oppgjør med skjønnhetstyranniet på sosiale medier. 19-åringen fra Hønefoss er en av landets mest leste bloggere.

Hun er så lei av det urealistiske kroppsidealet blant unge jenter - en armé av syltynne muskelbunter, som hun kaller dem, med «mellomrom mellom lårene, magemuskler, syltynne armer, og på toppen av dette store pupper og stor rumpe» - at hun ikke lenger klarte å sitte stille og se på det.

«Jeg skal være ærlig; til tross for at jeg er toppblogger, så ser ikke jeg sånn ut. Ikke i nærheten engang», skriver hun.

Unik posisjon «Og det som er vondest for meg å innrømme, er at jeg sliter med å akseptere min egen kropp — rett og slett fordi jeg ikke føler det er akseptabelt å ikke være syltynn når man er «småkjendis». Standarden på hvordan toppbloggere ser ut er såpass høy at jeg ikke føler jeg kan vise meg selv lengre — for jeg er redd for at dersom jeg får én stygg kommentar til, så knekker jeg sammen», fortsetter hun på bloggen, som leses av rundt 20 000 hver dag.

- Vi trenger noen som sier fra om at vi er lei kroppspresset og standarden for hvordan jenter skal se ut. Jeg er i en unik posisjon som blir lest av så mange yngre jenter, og jeg har selv vært som dem og sett opp til de store bloggerne, så jeg vet at jeg har påvirkningskraft, forteller hun til Dagbladet om hvorfor hun valgte å publisere kraftsalven.

- Alle sier man bare må lukke øynene og ikke må tenke på hva andre mener. Det har jeg gjort i alle år, men nå klarer jeg ikke mer. Jeg er bombesikker på at det er mange andre akkurat som meg: Vi lukker øynene, og føler oss ganske alene om det. Vi sitter der alene og hater både kroppspresset og vår egen kropp, sier Nereng.

- Heldigvis blir alt press mindre når en snakker om det. Jeg har pleid å snakke med mamma om slike ting, men nå holder ikke engang det. Jeg er så vanvittig lei av å ikke føle at jeg er bra nok, sier hun.

Får høre hun burde ta silikon Selv om «Voe» får massevis av komplimenter på utseendet sitt i bloggens kommentarfelt og i andre sosiale medier, kommer det lett en snikende følelse av at hun, som toppblogger og en som stadig blir invitert på kjendisarrangementer, burde vært enda tynnere og hatt enda større pupper.

- Jeg har i flere år fått høre at jeg har for små pupper og hadde vært penere om jeg var tynnere, noe som gjør at jeg får lyst til å ta silikon og slanke meg. Jeg har egentlig aldri vært ei jente som har tenkt mye på sånne ting, men jeg har likevel blitt sånn med årene. Jeg dras i den retningen, men jeg har ikke lyst til å bare gi etter for det presset, sier hun.

I 2011 førte frykten for ikke å være bra nok til at hun møtte veggen og måtte slutte å blogge. Nå håper hun å slippe å havne i en slik situasjon igjen.

- Det er lett å kun se det overfladiske og rosa innholdet på en blogg, men jeg ønsker å bruke bloggen min til mer enn det. Jeg trenger en plattform å uttrykke meg, og med dette innlegget fikk jeg frem en av mine viktigste hjertesaker. Nå håper jeg at kanskje flere vil se bloggen min i et nytt lys, sier hun.