Kamala Harris:

Vogue-cover skaper kontroverser

Flere uttrykker misnøye over motemagasinets valg av bilde av Kamala Harris.

PROVOSERER: Det nye coveret av magasinet Vogue med Kamala Harris på forsiden får flere til å reagere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

56 år gamle Kamala Harris ble historisk da Joe Biden (78) vant presidentvalget i USA i fjor. Harris blir nemlig første kvinnelige og fargede visepresident.

Nå er det imidlertid noe helt annet en valgseieren som fanger oppmerksomheten. Harris pryder forsida av februarutgaven av Vogue, og forsida har allerede rukket å skape misnøye.

Forsida, som begynte å sirkulere i sosiale medier i helga, viser Harris posere foran en lakserosa og grønn bakgrunn iført en mørk dress og joggesko av merket Converse.

Vogue har også delt et til bilde av Harris, et portrett hvor hun poserer foran en gullfarget bakgrunn med armene i kors iført en lyseblå dress.

«Å lage historie var det første steget. Nå har Harris en enda større oppgave: å hjelpe til med å helbrede et ødelagt Amerika og lede det ut av krisa», er blant det Vogue skriver til bildene i et Twitter-innlegg.

GRATULERER BIDEN: Kort tid etter at de store, amerikanske mediene meldte at Joe Biden blir USA sin neste president, delte Kamala Harris denne rørende videoen på Instagram. Vis mer

Skaper furore

Det tok imidlertid ikke langt tid før flere reagerte på forsida. «Uformelt» og «utvasket» er blant ordbruken.. Enkelte antyder også at bildevalget er respektløst overfor visepresidenten, mens andre stiller spørsmål ved om bildet er forfalsket, Ifølge CNN.

«Kamala Harris er omtrent like lyshudet som kvinner av farge kan bli, og Vogue klarte fremdeles å fucke opp belysningen hennes», lyder et Twitter-innlegg, ifølge The Guardian.

«For et rot. Anna Wintour må virkelig ikke ha svarte venner og kolleger. Jeg tar bilder av visepresident Kamala Harris gratis ved hjelp av min Samsung, og jeg er hundre prosent sikker på at det vil bli bedre enn denne Vogue-forsida», lyder det fra forfatter Wajahat Ali, ifølge The Guardian.

«Selve bildet er ikke forferdelig som et bilde. Det er bare langt, langt under standardene til Vogue. De la ikke noen tanker i det, akkurat som lekser som blir gjort ferdig samme dag som de skal leveres inn», skriver LHBT-aktivist Charlotte Clymer.

Vogue har selv forklart inspirasjonen bak forsida i en artikkel delt på nettsida deres. Der kommer det fram at den grønne og lakserosa bakgrunnen er inspirert av fargene på Howard Universitys Alpha Kappa Alpha - det første historiske afroamerikanske søsterskapet.

Videre kommer det fram at den 26 år gamle fotografen Tyler Mitchell ønsket å hedre Harris' college-dager og de mektige kvinnene i Alpha Kappa Alpha.

Vogue opplyser også om at visepresidentens selv hadde stått for stylingen, og at bildet gjenspeiler Harris på sitt beste uformelle vis.

SKRIVER HISTORIE: Hertuginne Meghan var gjesteredaktør i en utgave av britiske Vogue. Video: CNN/ Vogue Vis mer

Ikke «wow»

Det skal også nevnes at ikke alle er like kritiske til forsida.

«Folk krangler over bildet som er valgt av visepresident Harris på Vogue-forsida, men her er det som er viktig: hun ser bra ut, hun blir hedret og omslaget driver Trump og Melania til vanvidd», er blant det romanforfatter Paul Rudnick (63) skriver på Twitter.

Rudnick refererer trolig til den avtroppende presidenten Donald Trumps (74) klage på at kona Melania Trump (50) ennå ikke har blitt sett på forsida av et stort motemagasin som førstedame.

Moteredaktør Robin Givhan (56) mener også at det ikke er noe galt med forsida, men påpeker at den mangler det lille ekstra, ifølge CNN.

«Litt ærefrykt ville tjent bladet godt i omslagsbeslutningene. Ingenting om forsida sa «wow». Noen ganger er det alt svarte kvinner vil ha - et beundrende og feirende «wow» over det de har oppnådd», skriver hun.

VEKKER OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Gikk bort fra avtalen

En kilde tett på Vogue-fotograferingen forteller til CBS News at Harris-staben ikke er særlig fornøyde over bildevalget til Vogue-forsida. Dette på bakgrunn av at det opprinnelig var det andre bildet foran gullbakgrunnen som var avtalt som coverbilde.

- Ansatte av Harris og Vogue hadde en forståelse av at den lyseblå dressen med gullbakgrunn skulle være på forsida. Uten å fortelle Harris' team, endret Vogue det til bildet med den rosa og grønne bakgrunnen som visepresidentens team ikke har gått med på, sier kilden.

SHOW: Kim Kardashians kjole under «Hollywood Beauty Awards» vekker oppsikt. Vis mer

En annen kilde mener at Harris og teamet hennes følte seg satt i skyggen da Vogue-forsida ble utgitt. Ifølge kilden var bildet av Harris i Converse-skoene opprinnelig ment som et mindre bilde i saken.

En talsperson for Vogue kommenterer ikke hvorvidt dette stemmer, men velger å gi en uttalelse hvor det påpekes at Vogue elsker bildene Tyler Mitchell tok av Harris.

- Vi følte at det mer uformelle bildet fanget visepresident Harris autentiske, imøtekommende natur som vi føler er et av kjennetegnene til Biden/Harris-administrasjonen, sier en talsperson for motemagasinet til CBS News.

Videre opplyser talspersonen om at de kommer til å ha begge bildene av Kamala Harris på den digitale forsida.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer