Kia Luzula Vejrup

Vokste opp «under en stein»

«Masterchef»-profilen åpner seg opp om den annerledes oppveksten.

«MASTERCHEF»: Kia Vejrup, deltaker i «Masterchef», har ikke alltid hatt det så lett. Video: Dplay/TVNorge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveldens episode av «Masterchef Norge» er det duket for semifinale, og de fire gjenstående deltakerne Silje Sandberg (31), Truls Torp Karlsen (29), Kia Luzula Vejrup (26) og Patrick Palmelund Faaland (32) får i oppgave å gjenskape en av stjernekokken Christopher Davidsens Michelin-retter.

Retten består av en perfekt stekt piggvarfilet, pyntet med kremsprøytet kamskjellfarse, to smørdampede og kullbehandlede aspargeser med løyrom, en emulsjon av piggvarfett og eggeplommer, samt en smørsaus med fløte og bergamott og syltet knutekål.

De fire deltakerne kjempet over grytene for å levere den beste retten, men det var til slutt Kia Luzula Vejrup og Patrick Palmelund Faaland som måtte henge fra seg forkleet og forlate konkurransen.

SLITER: Triana Iglesias var en av konkurrentene i «MasterChef» i 2013. I videoen sliter hun og Pål Tøien, bedre kjent som OnklP, med isen de skal presentere for Eyvind Hellstøm og to andre stjernekokker. Video: TV3. Vis mer

Aldri eksponert for populærkultur

Førstnevnte deltaker har imponert stort i årets sesong, og har nok rørt flere seere i løpet av de 19 episodene hun har vært med. Helt fra starten av tv-programmet har Luzula Vejrup vært ærlig om at det har vært en tøff vei til dit hun befinner seg i dag.

- Jeg har levd mye med lite penger og lite ressurser, som både har vært selvvalgt, men også skyldes at jeg selv har satt meg i den situasjonen, utdyper hun overfor Dagbladet.

Oppveksten beskriver hun som «å vokse opp under en stein». Dette mener hun blant annet har mye å gjøre med at mora var botaniker.

SELEKTIV: Kia Luzula Vejrup forklarer at oppveksten hennes har ført til at hun er veldig selektiv i hvilken informasjon hun velger å fordype seg i. Foto: TV 3
SELEKTIV: Kia Luzula Vejrup forklarer at oppveksten hennes har ført til at hun er veldig selektiv i hvilken informasjon hun velger å fordype seg i. Foto: TV 3 Vis mer

- Jeg gikk på steinerskolen, vi hadde ikke tv, spiste ikke kjøtt, og det var mye som skilte meg fra mange andres oppvekst. Jeg ble aldri eksponert for populærkultur. Jeg visste ikke hvem noen kjente komikere eller skiløpere var, og jeg hadde ikke hørt om Fleksnes før jeg var 19 år. Familien min interesserte seg ikke for det, og det har gjort at jeg er veldig selektiv i hvilken informasjon jeg velger å fordype meg i, forklarer hun.

Vis mer

«Masterchef»-deltakeren forklarer videre at hun og familien var veldig opptatt av å stille mange spørsmål, noe som har ført til at hun har slitt med en slags kollektiv depresjon på vegne av hele verdenssamfunnet.

- Vi ser denne destrueringen av naturen, vi ser sult, samtidig som det er overflod av mat. Det har gjort at jeg har slitt veldig med hvordan jeg skal passe inn i denne verden, utdyper hun.

Utfordrende

Til tross for en annerledes oppvekst, som ikke alltid har vært rett fram og enkel, forklarer realityprofilen at hun likevel har blitt til en sterk og individuell person.

Det å skille seg ut innrømmer «Masterchef»-profilen har vært utfordrende til tider.

- Men det tror jeg det å vokse opp for alle er uansett, enten om man glir inn eller skiller seg ut. Jeg har måttet ta en del konfrontasjoner med meg selv, og spørre om dette er det jeg har lyst til å gjøre. Men det er det.

ANNERLEDES OPPVEKST: Kia Luzula Vejrup har aldri spist på en restaurant, og er selvlært når det kommer til matlaging. Foto: Privat
ANNERLEDES OPPVEKST: Kia Luzula Vejrup har aldri spist på en restaurant, og er selvlært når det kommer til matlaging. Foto: Privat Vis mer

De fleste lurer nok også på hvor «Masterchef»-profilen, som selv har innrømmet at hun aldri har spist på restaurant, har hentet inspirasjon fra, og ikke minst hvem hun har lært å lage mat av.

Overfor Dagbladet forklarer Luzula Vejrup at hun er selvlært. I ungdomstida begynte hun nemlig å lage mat på Blitz-Kaféen, som er et frivillig aktivitetssenter med politisk fokus.

AU: Det ble dramatisk på kjøkkenet da Unni Askeland skulle kutte scampi under «Masterchef» i 2013. Hun fikk nemlig et så stort kutt i fingeren at hun måtte holde den på plass. Video: TV3 Vis mer

- Som ungdom var jeg mange forskjellige steder og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Når jeg lagde mat på Blitz, var det mye som falt på plass. Jeg begynte med resirkulering av mat, hentet mat fra søppelkasser, var vegetarianer og var veldig opptatt av bærekraftig mat, og urettferdighet rundt produksjonen av dyr, forklarer hun.

- Hvordan havnet du på Blitz?

- Jeg har alltid satt spørsmålstegn ved fakta, og ved å sette spørsmålstegn vekker det reaksjoner hos mange. Det gjorde at jeg hadde problemer med å finne tilhørighet med andre som ikke stilte spørsmål. Da brakte det meg til miljøet som stiller spørsmål ved ting som er urettferdig, og som faktisk prøver å finne en løsning på det.

FØLSOMT: Når «Masterchef»-dommerne spør Hans-Erik Dyvik Husby om hvorfor han skal få fortsette i konkurransen i 2013, er den en tydelig følelsesladet artist som svarer på spørsmålet. Video: TV3 Vis mer

Dømt i retten

«Masterchef»-profilen har også fra barndommen av vært dyreaktivist, noe hun selv innrømmer er noe hun tok for gitt at man skal være. Det skulle imidlertid vise seg at det å være dyreaktivist har sin pris.

I 2017 ble hun sammen med tre andre dømt til å betale 175 000 kroner. Dette opplevde hun som utfordrende.

Luzula Vejrup, sammen med flere andre, tok seg ulovlig inn på en minkgård i Rogaland. Formålet med turen til Rogaland var å inspisere pelsfarmer og dokumentere dyrs forhold, herunder varsle om brudd på dyrevelferd og eventuelt melde dette videre til Mattilsynet og politiet.

DYREAKTIVIST: Realityprofilen ble i 2017 dømt til å betale 175 000 kroner som følge av at hun brøt seg ulovlig inn på en minkgård i Rogaland. Foto: Dplay
DYREAKTIVIST: Realityprofilen ble i 2017 dømt til å betale 175 000 kroner som følge av at hun brøt seg ulovlig inn på en minkgård i Rogaland. Foto: Dplay Vis mer

Ifølge rettsdokumenter ble de fire dømt i Gulating lagmannsrett på alle punkter og måtte betale erstatningskravet som var framsatt på til sammen 550 000 kroner, inkludert saksomkostninger.

De fire dyreaktivistene ble dømt for selve innbruddet i Jæren tingrett i mars 2016, og tvisten i lagmannsretten sto om minkbonden skulle ha erstatning for utgiftene innbruddet påførte ham.

Etter innbruddet ble dyrene testet for smitte av plasmacytose, blant annet fordi de fire også hadde besøkt en annen minkgård i området. Lagmannsretten konkluderte derfor med at det forelå en smittefare.

STERK HISTORIE: Dommer i «Skal vi danse», Merete Lingjærde, forteller en sterk historie på TV 2 i påsken. Video: TV2 Vis mer

- Vi ble dømt i oktober 2017, og i januar 2018 ble det vedtatt at pelsdyrnæringen i Norge skal legges ned innen 2025. Den jobben vi har gjort med å eksponere forhold på pelsfarmer, har en effekt på den avgjørelsen som ble tatt. Selv om vi opplevde det å gå i rettssak som utfordrende, var vi villig til å gjøre det fordi vi brant for det, forklarer hun, og legger til:

- For å få en forandring i systemet må noen ofre seg og gjøre den jobben. Selv om vi ikke vant den rettssaken, så vant vi kampen for nedleggelsen.

- Åpen for alt

I slutten av kveldens episode av «Masterchef» kommer det fram at realityprofilen ønsker å finne seg en med småbruk, enten det er en kvinne eller mann.

På spørsmål om hva hun ser etter i en potensiell partner, svarer hun lattermildt:

- Min drømmepartner er minst like ressurssterk som meg, og er åpen, reflektert og glad i å jobbe. Jeg diskriminerer ingen, jeg er åpen for alt.

FLERE DRØMMER: Kia Luzula Vejrup har flere planer for framtida etter at hun er ferdig utdannet. Foto: Privat
FLERE DRØMMER: Kia Luzula Vejrup har flere planer for framtida etter at hun er ferdig utdannet. Foto: Privat Vis mer

Hun innrømmer imidlertid at hun faktisk har mottatt et par meldinger, men påpeker at hun umiddelbart ikke tenkte på et romantisk forhold da hun uttalte seg i programmet, men mer et partnerskap på en gård.

- Det er flere som har sendt meg meldinger, og som har skrevet at de har en gård, og spurt om jeg ønsker å være med og drive den. Men jeg skal først og fremst bli ferdig med skolen, så tar jeg de tilbudene etter hvert som de kommer.

TILBAKE: I Isabels nye serie blir vi med tilbake til Stavanger og Randaberg, hvor Isabel opplevde mye vondt. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

«Masterchef»-deltakeren studerer for tida økologisk landbruk ved Sogn jord- og hagebruksskole, og etter utdannelsen har hun flere drømmer hun ønsker å oppnå.

- Jeg har så mange ideer og planer. Jeg har lyst til å starte et småbruk, som kan være et serveringssted kombinert med dyrking av mat, sosialt arbeid og rehabilitering. Jeg ser ikke for meg hvordan det skal bli enda, men det kommer til å falle på plass, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer