Yahya Hassan:

Yahya Hassan er død

Den kontroversielle danske dikteren ble 24 år gammel.

DØD: Den danske poeten Yahya Hassan er død, 24 år gammel. Foto: NTB scanpix
DØD: Den danske poeten Yahya Hassan er død, 24 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kontroversielle danske dikteren Yahya Hassan er død. Det bekrefter familien hans overfor BT. Han ble funnet død i sin leilighet i Aarhus på onsdag.

Hassan ble 24 år.

DØD: Yahya Hassan ble verdenskjent for sin kritiske poesi. Onsdag ble han funnet død i sin egen leilighet i Aarhus. Foto: NTB scanpix
DØD: Yahya Hassan ble verdenskjent for sin kritiske poesi. Onsdag ble han funnet død i sin egen leilighet i Aarhus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Østjyllands politi bekrefter overfor avisa at de har funnet en død mann i Aarhus V, men vil ikke bekrefte at det dreier seg om Hassan. Det er foreløpig ingenting som tyder på at han det har skjedd noe kriminelt.

Ifølge Ekstra Bladet la Hassans mor ut en video på Facebook på onsdag av sønnen. I videoen bekjenner han seg til islam.

- Jeg vil gjerne si til alle som kanskje har vært i tvil at jeg har falt fra islam, at det aldri har vært på tale. Jeg er født muslim, og vil dø muslim. Men man er kanskje ikke som folk flest, sier han i videoen.

Braksuksess i 2013

Yahya Hassan slo gjennom med et brak i 2013 med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan». Diktene til den da 18 år gamle gutten skildret en oppvekst med vold og kriminalitet, i det som er blitt betegnet som en «innvandrergetto».

Yahya Hassan

  • Dansk-palestinsk dikter. Født i Århus, Danmark i 1995.
  • Debuterte som 18-åring med diktboka «Yahya Hassan» i 2013.
  • Diktene er selvbiografiske, og tar for seg Hassans oppvekst i innvandrermiljøet. Han skildrer blant annet vold, kriminalitet og svik.
  • Diktsamlingen solgte i 120 000 eksemplarer i Danmark, det største opplaget for en diktsamling i landet noensinne.
  • Boka ble også solgt til Nederland, Norge, Sverige, Island, Finland, Spania, Italia, Brasil og Tyskland.
  • I november 2019 kom hans siste diktbok, «Yahya Hassan 2». Den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Hassan anklaget innvandrermiljøets foreldregenerasjon for blant annet å utnytte trygdesystemet, og for det han selv kaller religiøs dobbeltmoral.

Kort tid etter brakdebuten tok Hassan kritikken ett hakk videre i den danske nettavisa Politiken. Han beskyldte blant annet førstegenerasjonen med innvandrere for å ha skyld i at så mange av deres barn ramler ut av skolen og blir kriminelle:

- Jeg er fuckings forbanna på mine foreldres generasjon, som kom til Danmark på slutten av 1980-tallet. Den store gruppen av flyktninger som skulle forestille foreldre har totalt sviktet sine barn. Så fort de landet på flyplassen var det som om foreldrerollen forsvant. Vi har sett våre foreldre råtne passivt opp på trygd på sofaen, sa han til den danske avisa.

Forhold til læreren

Selv tilbrakte dikteren deler av barndommen sin på institusjon. Da han var 13 år ble han hentet fra foreldrehjemmet av politi og barnevern, og plassert i ulike institusjoner for barn med atferdsvansker.

Seinere blir det kjent at hans lærer og kontaktperson fra en av disse institusjonene, Louise Østergaard, har hatt et forhold til Hassan - da han var 16 år og hun var 38.

Østergaard ga seinere ut boka «Ord», der hovedpersonen har et forhold med en 22 år yngre danskpalestinsk elev med forkjærlighet for poesi.

Hun ble i 2014 dømt til fem måneders betinget fengsel.

- Vi kysser hverandre og skriver dikt, sa Østergaard da aktor ba henne beskrive forholdet, ifølge danske BT.

Fikk drapstrusler

Selv om diktboka «Yahya Hassan» ble hyllet både i Danmark og i store deler av Europa, ble ikke verket like godt mottatt hos alle. Ifølge NRK ble Hassan beskyldt for å forvrenge bildet av innvandrermiljøet. I tida etter utgivelsen skal han ha mottatt i alt 27 drapstrusler.

Det endte med at Hassan ble overfalt. I etterkant skaffet han seg livvakter, og flyttet på hemmelig adresse. Da han i 2014 deltok på Litteraturfestivalen på Lillehammer, så var det med politibeskyttelse og skuddsikker vest.

I mars 2016 ble Yahya Hassan arrestert, etter at han skal ha avfyrt minst tre skudd i Århus. Et av skuddene traff en 17-årig gutt i foten, mens det andre skal ha streifet låret hans, skriver nettavisa Nordjyske. Han ble dømt til ett år og ni måneders ubetinget fengsel for hendelsen.

- Poesiens James Dean

Forfatter og kunster Matias Faldbakken er i likhet med Hassan nominert til Nordisk råds litteraturpris, som etter planen skal deles ut i høst. Faldbakken er nominert for boka «Vi er fem».

I en kort kommentar til Dagbladet skriver han:

- Det er tragisk.Jeg håper han får prisen.

Det var dikter Endre Ruset som anmeldte «Yahya Hassan» for Dagbladet i 2014 da den utkom på norsk. Han forteller at han tar nyheten om dødsfallet med sjokk.

- Han har vært en av de viktigste stemmene i sin generasjon. Alle som har fulgt ham siden han debuterte har jo skjønt at han har hatt store problemer, men det er likevel trist, sier han.

- Han var utrolig tøff. Den stemmen hans vil bli husket, og han går nok ned i historien som sin generasjons store dikter. Han er vår tids Bjørnstjerne Bjørnson. En slags poesiens James Dean, slår han fast.

Ruset mener Hassan klarte å gjenopplive en sjanger som for mange har vært utdødd.

- Jeg tror alle som leser ham får inn den horisonten han hadde. Han har lært både yngre og eldre generasjoner ting om skriving, og vil bli et referansepunkt for alle i framtida. Han var den største, mener han.

Til VG sier Anne Fløtaker, Hassans norske redaktør, at hun tar dødsfallet med sorg.

- Jeg er forferdelig lei meg nå. Han er så ung. Og så var han jo et fantastisk talent, sier hun til VG.

Hun har jobbet mye med oversettelsen av hans andre bok, men forteller til avisa at hun ikke har fått tak i Hassan den siste perioden. Hun kommer til å huske ham godt.

- Han var en gutt og den dikter med et enormt uttrykksbehov. Og jeg tror nok også alle utbruddene hans kom fra dette uttrykksbehove

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer