Heldig mann: - Jeg kan ikke lenger være borte i et halvt år og bare kjøre på, og så komme hjem på sofaen og dø. Det er også urettferdig mot min kjære som strengt tatt oppdrar sønnen vår alene. Foto: Nina Ruud
Heldig mann: - Jeg kan ikke lenger være borte i et halvt år og bare kjøre på, og så komme hjem på sofaen og dø. Det er også urettferdig mot min kjære som strengt tatt oppdrar sønnen vår alene. Foto: Nina RuudVis mer

Yosef takker kona Ammina

- Uten hennes forståelse og støtte hadde det ikke gått.

(Dagbladet/ God torsdag):
Foran flatskjermen hopper og danser en liten kropp. Gutten holder mikrofonen på en proff måte, selv om han ikke engang har fylt to år. «Tshawe og pappa danse!», roper Noah begeistret.

Yosef Wolde-Mariam (34) i Madcon - for tida mentor i «The Voice» på TV?2 - kysser kona Ammina Badjie i døra på Ekeberg i Oslo, og kjører sin Porsche Cayenne ut av garasjen og opp til Ekebergrestauranten i åsen over leiligheten.

- Det var en greie at jeg ville ha fin bil. Jeg bodde på Sagene før og gikk ofte forbi en Lexus-forhandler. En dag gikk jeg inn og bestilte meg en bil. Jeg brukte bilen som gulrot og bestilte den før jeg hadde lappen, slik at jeg viste at jeg måtte klare teoriprøven eller betale for en bil jeg ikke kunne kjøre.

Har det i kjeften  Han  spruter ut verbale gullkorn i The Voice, sparer verken på sjarm eller trøkk. Men nå er tida kommet da de fire mentorene må velge bort sine egne artister.

- Det var vanskeligere enn jeg trodde. Jeg har jo kjempet med nebb og klør for å selge meg inn for artistene mine. Jeg er en rimelig god selger. Hadde du gitt meg ei bilsjappe, hadde den blitt fort tom, he-he. Men å velge bort folk var lite gøy. Det preget meg. Det gikk ikke å prøve å spøke det bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hadde du blitt valgt hvis du sto der som 20-åring?

- Nei, ikke i det hele tatt. Aldri.

- Planlegger du alt sier i stolen?

- Nei, det er ikke noe jeg tenker på. I starten trodde jeg at jeg hadde enerett på å slenge med leppa, men fikk tilbake i bøtter og spann.

Snart kommer plata På restauranten får stjerna et eget rom og bestiller fiskesuppe og «den eplejuicen som koster like mye som champagne». Han virker nokså pumpa. Madcon slipper ei norskspråklig hip hop-plate i vår. Til høsten kommer ei engelskspråklig.

Superkjæresten: Yosef og kona Ammina Badjie diskuterer framtida og bosted, tenker han mest på Karibien og hun mest på Åsane i Bergen. Foto: Nina Ruud
Superkjæresten: Yosef og kona Ammina Badjie diskuterer framtida og bosted, tenker han mest på Karibien og hun mest på Åsane i Bergen. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Jeg kommer hjem utpå natta, sover, våkner og så har jeg kanskje noen «private obligations» jeg må fikse før jeg går tilbake til studio.

Møttes på fjortisfest Han har vokst opp på mødrehjem på Grefsen i Oslo, i Røyken, på Grønland, Grünerløkka og Bekkelaget. Da Yosef som 13-åring begynte å henge på Tveita, fikk han høre at han var prikk lik en som het Tshawe som hadde reist til Sør-Afrika. Da Tshawe kom tilbake og begynte å henge på Majorstua, fikk han høre at han liknet på en fyr som het Yosef.

- Plutselig møttes vi på sånn fjortisfest. Vi så på hverandre og sa: «Er du Tshawe?» «Ja, er du Yosef?». Resten er historie.

Lenge var Yosef  «han andre» i Madcon. Høsten 2007 svingte som kjent Tshawe Baqwa dansefoten i «Skal vi danse».

- Det var The american dream. «Rags to riches». Et Obama «moment». Jeg husker at Vinni (rapper i tidligere Paperboys og kompis. Red.anm. ) sa til meg at jeg hadde fått en litt utakknemlig rolle på sidelinja. Jeg syntes ikke det var noe å tenke på. Nå som folket har fått mulighet til å bli kjent med meg, er Tshawe ekstremt støttende.

- Var ustrukturert Egentlig var det Yosef som var danseren, i Dancing Youth, ei gruppe som ble satt i gang for å få tenåringer bort fra gata.

- Jeg ble med da jeg var sju-åtte år. Det var en stor del av livet mitt. Men jeg var ustrukturert. Mens de andre tøyde ut, tok jeg meg en øl og en røyk. Den dagen jeg landet etter danseturné i Asia, fikk Tshawe og jeg vår første platekontrakt.

Rett etter dansekongesuksessen, slapp Madcon «Beggin» som fortsatt er den største singelen duoen har hatt og vant pris i World Music Awards.

- Vi gikk fra å ligge på sofaen til en kompis og spille Playstation seks av sju dager og gå en tur i studio med The Voice (også en liten TV-kanal der Madcon var programledere. Red.anm.) Så plutselig fungerer det. Vi gikk fra at vi egentlig ikke forventet det - til at det eksploderte.

Jobbet seg syke  De er kjent for å jobbe og reise sjukt mye. 336 reisedager det første suksessåret, opptil seks flyplasser på én dag eller 40 intervjuer i
Tyskland.

- Da blir man svimmel, og det ble noen sykebesøk på meg og Tshawe. Plutselig hadde vi fem plateselskap i fem land. For oss som alltid har drømt om dette, mens vi lå på den sofaen, var det bare å stå på.

Moromann:  Når han først skal vaske bilen kan han like godt ha det litt moro. - Jeg er typen som snakker før jeg tenker, sier han. Foto: Nina Ruud
Moromann: Når han først skal vaske bilen kan han like godt ha det litt moro. - Jeg er typen som snakker før jeg tenker, sier han. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Du måtte hentes med ambulanse. Hvor syk var du?

- Det var en tre måneders periode med jobb hver eneste dag hvor jeg ikke klarte å ta til meg fast føde. Men det er tilbakelagt, svarer han kort.

- Hvor nær har du vært veggen?

- Jeg tror kroppene våre ofte er på kanten. Man blir sterkere av adrenalin, får et ekstra gir. Psyken vil bare videre fordi vi er så dedikerte. Noen vil si at det er usunt, jeg sier at vi er målbevisste.

- Hva er forskjellen på 2007 og i dag?

- Det som har skjedd er at Yosef og Tshawe er blitt fem år sterkere og smartere i en verden hvor de strengt tatt ikke har hatt et annet alternativ enn å vokse.

- Vi kjenner rollene våre Yosef sier han kjenner Tshawe altfor godt. De kan ikke skjule noe for hverandre.

- Tshawe sa en greie til meg: «Yosef, jeg vet du blir irritert på meg iblant. Det er helt greit. For vi er familie. Vi henger fast ved hverandre uansett, og det er ikke så farlig om du ikke liker meg hele tida». Det bunner i at vi vet hvor mye kjærlighet vi har for hverandre. Det vi har, er oss. Vi vet hva vi har. Vi kjenner rollene våre.

 Men så kom ille Noah, en ekte hjerteknuser. Yosef ble familiefar.

Morsom mentor: Han shower i The-Voice stolen mellom Magne Furuholmen, Hanne Sørvåg og Sondre Lerche. Foto:TV2.
Morsom mentor: Han shower i The-Voice stolen mellom Magne Furuholmen, Hanne Sørvåg og Sondre Lerche. Foto:TV2. Vis mer

- Jeg kan ikke lenger være borte i et halvt år og bare kjøre på, og så komme hjem på sofaen og dø. Det er også urettferdig mot min kjære som strengt tatt oppdrar sønnen vår alene. Uten hennes støtte og forståelse hadde jo ikke dette fungert.

- Ja, hvordan fikser dere det?

- Vi får det til å fungere veldig bra, hun og jeg. Det er mitt ansvar å gi trygghet og koble meg på, selv om jeg ikke er hjemme. Jeg føler ikke at det er dårlig gjort. For jeg jager fortsatt en drøm som jeg har hatt siden jeg var 13 år, sammen med den samme personen som jeg hadde drømmen med.

- Aldri karaokebar Men den dagen artistlivet ikke gir ham noe, er det over.

- Når man ser oss fra utsida av egget, ser man at vi har hatt suksess og nå svever vi sikkert bare rundt. Men det føles ikke slik. Jo da, vi kan snu oss og klappe hverandre på skuldra, men vi har en lang vei igjen å gå. Men hvis jeg begynner å bli booket på karaokebar, er det slutt.

Han spyler Porchen med et strålende smil som lyser opp hele den slitne vaskehallen til Shell på Ekeberg. En trinn dame mobilknipser kjendisen uten å spørre. Yosef gikk forresten også bort og skaffet seg en Bentley. Der var lørdag og sommer og sol, den dagen han hentet luksusbilen og kjørte rett ned på Karl Johans gate og parkerte foran Friday's. Han var så overlykkelig for bilen at han bare måtte vise den fram med en gang.

- Kelneren kom bort og lurte på om jeg skulle ha noe. «Jeg kom hit bare for at folk skulle se meg med bilen,» svarte jeg og hoppet tilbake i bilen og kjørte.

Karibien neste? Han tenker lite på at han er et forbilde for mange barn og unge, kanskje særlig dem som ikke er født med sølvskje i munnen.

- Men jeg vet jo selvsagt at noen i mine sko, kan være et forbilde. Det beste man kan gjøre er å være den beste man selv kan være. De åra vi har bak oss var en bra skole. Jeg kan ikke begynne å bli et rasshøl ... unnskyld: en dårlig fyr, bare fordi det går bra.

- Du og Tshawe har alltid virket så åpne?

Bilgutt: Han gikk rett inn til en bilforhandler og bestilte seg en Lexus og har kjørt både Bentley og Porsche. —Den bilgreia er litt over. Foto: Nina Ruud
Bilgutt: Han gikk rett inn til en bilforhandler og bestilte seg en Lexus og har kjørt både Bentley og Porsche. —Den bilgreia er litt over. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Jeg tror de som har opplevd flest mulig kulturer og steder som barn, blir de åpneste menneskene. Vinni er en sånn, oppvokst store deler av sitt liv i Afrika. Derfor har jeg lyst at sønnen min skal bo flere steder.

- Du ønsker å flytte?

- Kona og jeg driver og snakker om det. Men når jeg snakker om å flytte, er det til Karibien jeg tenker på, mens hun tenker på Åsane i Bergen. Hun er en skikkelig bergenspatriot.

Han åpner døra og sier avslappet: «Kom inn, bare kikk dere rundt». Han sier også at for en som har bodd nesten hele livet på 40 kvadrat, er drømmen ikke stort hus og hage. Og han sier at det beste som fins er å komme hjem. Yosef møtte Ammina rett før karrieren eksploderte.

- Men vi har kjent hverandre i ti år.

- Hvor mange barn kan det bli?

- Jeg er i harde forhandlinger med kona. Jeg vil ha fem. Hun sier to. Så sier jeg fire. Så vi landa på tre. Hun sier vi kan få så mange jeg vil, hvis jeg bare gidder å føde dem.

- Hva slags far vil du være?

Konge på haugen: Yosef Wolde-Mariam er takknemlig for suksessen.- Men den dagen rampelyset forsvinner, vet jeg fortsatt hvem jeg er. Foto: Nina Ruud
Konge på haugen: Yosef Wolde-Mariam er takknemlig for suksessen.- Men den dagen rampelyset forsvinner, vet jeg fortsatt hvem jeg er. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Jeg har vokst opp uten en. Det har alltid vært en greie for meg at jeg skal være der, uansett hva. Jeg vil ikke kreve respekt, jeg vil fortjene det. Det er en veldig rar balanse: Å være bestevenn for sønnen, men samtidig være faren hans. Men det er teori. Så kommer praksisen inn.

Skyldfølelse for mamma Historien om mora som var etiopisk geriljasoldat, er kjent. Faren kom fra naboland og fiende Eritrea. Foreldrene møttes i Italia. Moren kom som flyktning gjennom Europa til Norge ei uke før Yosef ble født.

- Bak meg har jeg ei dame på én meter og 56 centimeter som kunne armere og desarmere åtte våpen på 40 sekunder. Saken er at mora mi alltid har sagt at en dag kommer jeg til å bli stor, men da vil hun ikke at jeg skal utlevere henne. Det er komplisert. Hun har ofret det hun har ofret, for at jeg skal bli meg. Så hvordan kan jeg leve opp til det? Hadde det ikke vært for mamma hadde jeg ikke vært her. Det handler ikke så mye om hennes forventninger til meg, men om mine følelser, sier han.

Den fleipete Yosef er borte.

- Mora mi er ei klok dame. Hun har fått meg til å forstå: Du må jage det du jager, men du må aldri tro at suksess, «fame» og alt det der, definerer deg. Rampelyset er en av de sterkeste formene for dop som fins. Jeg er ekstremt takknemlig for det vi har oppnådd. Men den dagen rampelyset forsvinner, vet jeg fortsatt hvem jeg er.

Noah kommer hjem fra barnehagen. I et tidligere intervju innrømte den nybakte far at han var så lite hjemme at han følte seg mer som onkel enn som pappa. Nå forteller han at da Noah og kona kom i studio her forleden, hadde ikke sønnen sett ham på fire dager.

- Men han hoppa likevel rett i armene mine. Jeg ble ekstremt varm inni meg. Vi spilte låter og han danset og smilte. Og da han måtte dra, begynte han å hyle. Da tenkte jeg: «Ok, nå er jeg ikke lenger onkel, nå er jeg pappaen din».
Intervjuet ble første gang trykket i God torsdag 15. mars 2012. •

Hele Norges Yosef:Yosef var«han andre» da Tshawe ble hele Norges dansekonge. Nå er rollene snudd.  
Foto: Nina Ruud
Hele Norges Yosef:Yosef var«han andre» da Tshawe ble hele Norges dansekonge. Nå er rollene snudd. Foto: Nina Ruud Vis mer