Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ypper til selfie-krig mot Kim Kardashian: - I dag kan alle med en telefon bli kjendiser

Paris Hilton mener hun ga grobunn for selfie-universet, som Kim Kardashian tidligere har tatt æren for. 

SELFIE-BONANZA: Kim Kardashian (36) har påberopt seg tittelen som selfie-dronning flere ganger. Nå gjør Paris Hilton (36) det samme. Foto: Instagram
SELFIE-BONANZA: Kim Kardashian (36) har påberopt seg tittelen som selfie-dronning flere ganger. Nå gjør Paris Hilton (36) det samme. Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2017 har de fleste en formening om hva et selfie er, eventuelt selvis, selvknips eller egofoto, som Språkrådet foreslår blant norske avløserord.

Men før den anerkjente ordboka Oxford English Dictionaries tok begrepet inn i varmen for godt i 2013, ved å kåre «selfie» til årets nyord, skal vi ikke langt tilbake før dagens selvknipseri ikke var et viden kjent begrep.

Selv om ingen egentlig vet hvem som brukte ordet først, har realitydronning Kim Kardashian (36) ved flere anledninger tatt på seg æren, med et snev av uhøytidelighet, for å ha sparket i gang bildetrenden.

Ubestridt selfie-dronning

Kardashian har til og med samlet flere hundre private selfies mellom to tykke permer, i kronologisk rekkefølge fra ungdomsalder, med det passende navnet «Selfish».

SELFIEBESVÆR: Kim Kardashian promoterer både selfieboken sin og T-mobile i den forhåpentligvis noe selvironiske reklamen for mobilselskapet hvor hun står opp for mobildata-«svindel». Video: T-Mobile Vis mer

- Hun er den ubestridte selfie-dronningen, og alt det innbærer, konstaterte The Telegraph.

Nå konstaterer imidlertid hotellarving Paris Hilton (36) noe helt annet. I et intervju med magasinet W gir Hilton tydelig uttrykk for at det slettes ikke er hennes tidligere armkrok-venninne som fortjener pionér-tittelen.

- Hvis personsøkeren hadde hatt et kamera, så hadde jeg tatt bilde med den, sier Hilton, før hun ifølge magasinet påberoper seg å være selfie-flokkens matriark.

- Jeg tror jeg har et selfie fra da jeg var liten, fra et engangskamera, forteller 36-åringen.

Kjent for å være kjent

I intervjuet blir også Hilton omtalt som kvinnen bak en rekke livsstilsendringer i Hollywood-miljøet på midten av 2000-tallet. Hun bidro blant til å definere influencer-begrepet - et uttrykk som beskriver internett-personligheter med mange tilhengere, mener magasinet.

- Det kom en helt ny generasjon med kjendiser som ingen hadde sett maken til. I dag kan alle med en telefon blir kjendiser, sier 36-åringen, som refererer til sosiale mediers inntog i samfunnet.

Paris Hilton fikk verdensstjernestatus etter å ha dukket opp i realityserien «The Simple Life» med Nicole Richie (35) i 2003, og var blant verdens mest omtalte kjendiskvinner i åra som fulgte.

Mange vil si at Kim Kardashian seinere har overtatt «kjent for å være kjent»-tronen.

For øvrig var det nettopp et splitt-bilde av Paris Hilton og Kim Kardashian som ble brukt i Dagbladets artikkel om årets nyord i 2013. Der lød bildeteksten slik:

«MED PÅ MOTEN: Kim Kardashian har nærmest vært en frontfigur for ordet det siste året. Paris Hilton har også kastet seg på bølgen.»

Hvem av dem som egentlig var først ut med et selfie, får vi antakeligvis aldri svar på.

STOLT OG NORSK: Hotellarving Paris Hilton gjestet  «Paradise Hotel». Hun har aner fra Kløfta, og sier hun føler seg norsk. Det er hun stolt av, sier hun til Dagbladet. Video: Jan Thomas Holmlund Vis mer Vis mer