STJERNESKUDD: Den svenske popstjernen Zara Larsson er kjent for sine sterke feministiske meninger. Foto: NTB scanpix
STJERNESKUDD: Den svenske popstjernen Zara Larsson er kjent for sine sterke feministiske meninger. Foto: NTB scanpixVis mer

Zara Larsson

Zara Larsson åpner opp om seksuell trakassering: - Ekkelt når det er menn jeg har jobbet med siden jeg var barn

Artisten har gjort seg godt bemerket for sine sterke meninger.

Selv om hun bare er 20 år gammel, har svenske Zara Larsson for lengst bemerket seg i utlandet med hits som «Uncover», «So Good» og «Ain't My Fault».

Det er imidlertid ikke bare musikken og den unike stemmen til Larsson som har nådd bredt ut til folket. Den unge popkometen har nemlig flere ganger bevist at hun ikke er redd for å si nøyaktig hva hun mener - og har fått spesielt mye oppmerksomhet for sine feministiske meninger.

Hun har opplevd å få lovord, men også krass kritikk, for sin frittalenhet, men 20-åringen står likevel på sitt.

I et intervju med Sydsvenskan forteller artisten at hun gnir seg i hendene hver gang hun leser om mannlige maktpersoner som får sparken på grunn av upassende oppførsel mot kvinner.

Selv hevder hun å ha opplevd flere hendelser hun beskriver som upassende.

- Det har skjedd på middager, hvor man har hatt det hyggelig, og plutselig får jeg en hånd på låret mitt, og en som hvisker i øret mitt: «Hvilket hotellrom bor du på?», og jeg svarer: «Hva skal du der å gjøre, du er jo rundt 70 år gammel?» Jeg har også fått høre: «Du har blitt en ekte kvinne», sier hun, og legger til:

- Det er ekstra ekkelt når det er menn jeg har jobbet med siden jeg var barn.

RØDMER: Den svenske popstjerna avslørte i sin egen podkast, «Sanningens mammor», at hun er forelska. Her får hun spørsmål om den utkårede av Expressens reporter. Video: Expressen Vis mer

Intervjuet med den svenske avisa er gjort i forbindelse med den nye musikkfestivalen, Queens of Pop, som har hyret inn utelukkende kun kvinnelige artister til å opptre.

- Det har vist seg at det ikke er trygt å være på festival med menn. Kvinner er lei av å føle seg usikre i publikum eller på campingen. Plutselig er det en «creep» som står bak deg, følger etter deg eller gjør enda verre ting, sier Larsson.

- Jeg hater gutter

Det var for to år siden, da Zara Larsson opptrådte på musikkfestivalen Bråvalla i Sverige, at en kvinne i 20-åra ble utsatt for en voldtekt midt i folkehavet mens Larsson stod på scenen.

Da nyheten nådde artisten, raste hun i sosiale medier.

«Fy faen, du som helt skamløst voldtar jenter blant publikum - Du fortjener å brenne i helvete», skrev Zara Larsson på sin Twitter-konto.

Hun fulgte opp med en like hissig melding kort tid etter:

«Fy faen, dere gutter som får jenter til å kjenne seg usikre på festival. Jeg hater gutter. Hater, hater, hater», ytret hun.

Politiet mottok til sammen tre voldteksanmeldelser i løpet av to dager under samme musikkfestival. Bare noen uker seinere, på festivalen Trästock i Skellefteå, mottok politiet hele elleve anmeldelser om seksuelle overgrep.

STJERNESKUDD: For andre gang fikk det svenske stjerneskuddet Zara Larsson opptre hos Ellen DeGeneres. Denne gangen sammen med Ty Dolla $ign, for å framføre låta «So Good». Video: TheEllenShow med tillatelse fra TV3 Vis mer

Krenket

Zara Larsson, som har vært aktiv artist siden hun var ti år gammel, har tidligere sagt at hun av mange blir ansett som en mannehater, og at flere menn føler seg krenket av uttalelsene hennes.

En av dem som har kritisert 20-åringen for nettopp dette er golfspilleren og «Parneviks»-stjerna Jesper Parnevik (53), som kom med et usmakelig angrep på Larsson etter Nice-angrepet i juli 2016, da en lastebil kjørte inn i folkemengden under feiringen av den franske nasjonaldagen.

86 personer ble drept.

«Ryktet sier at det var en mann og en kvinne som kjørte lastebilen, men jeg tror Zara Larssons utbrudd kommer til å lyde som følger: Jeg hater alle menn», skrev Parnevik på Twitter. Meldingen ble siden slettet.

Parnevik la seg for øvrig langflat og beklaget overfor Larsson, som godtok unnskyldninga.

«Jeg er enig i at det var en dårlig spøk. Jeg har aldri hørt hva hun mener om dette», skrev han og fortsatte med en ny melding:

«Jeg var sint etter å ha lest om Nice. Mia (kona, red anm.) ga meg en sovepille. Jeg vet ikke hvorfor jeg twitret til Larsson. Jeg er veldig lei meg».

Hyllet av verdensstjerne

«Lush Life»-sangeren har imidlertid også fått medvind, blant annet av den verdensberømte artisten Nicki Minaj (35).

Det var etter at Zara Larsson delte et bilde på Instagram, der hun hadde tredd en kondom over sin høyre fot med følgende tekst:

«Til alle mannfolk som sier at «pikken min er for stor for kondomer» SETT DERE NED».

To all the guys saying "my dick is too big for condoms" TAKE A SEAT

Et innlegg delt av Zara Larsson (@zaralarsson)

Bildet ble delt verden over, og nettsteder som blant andre Huffington Post og MTV omtalte saken. Nicki Minaj delte også en link til aplus.com-artikkelen på sin offisielle Facebook-side, der hun skrev:

«Større enn et tårn, jeg snakker ikke om Eiffel...»

Gullstrupen har dessuten blitt hyllet av den profilerte svenske nyhetsjournalisten Lars Lindström, som overfor Expressen har beskrevet henne som et «feministisk geni».