FACEBOOK: Randi Zuckerberg etterlyser flere jenter i tech-bransjen. Her forteller hun om hvordan det var å vokse opp med lillebror og Facebook-gründer, Mark Zuckerberg. Vis mer

Randi Zuckerberg:

Zuckerbergs søster avslører hvorfor hun forlot Facebook

- Kan ikke forstå hvordan det etter 15 år har vært så få endringer.

Hun hadde en prestisjestilling i det største sosiale nettverket i verden. For åtte år siden kunngjorde derimot Randi Zuckerberg (36) at hun ville forlate jobben som direktør for markedsutvikling og talsperson for Facebook.

36-åringen ble hentet inn av lillebror og Facebook-gründer Mark Zuckerberg (34) allerede i 2004. I løpet av åra skulle hun vise seg å bli en stor bidragsyter til selskapet, og står blant annet bak Facebook Live.

Tross suksessen, avslører forretningskvinnen at hun ikke så noen annen utvei enn å forlate sin post i 2011.

- En del av problemet

I et større intervju med CNN gir Zuckerberg et innblikk bak kulissene og forteller om en svært mannsdominert arbeidsplass.

- Jeg hatet å være den eneste kvinnen i nærmest alle rom jeg befant meg i gjennom ti år. Jeg tenkte, herlighet, jeg vil være en del av løsningen, ikke fortsette å være en del av problemet, sier Zuckerberg til CNN, gjengitt av blant andre News og The Times.

36-åringen opplevde situasjonen som frustrerende, og hadde et sterkt ønske om endring. Overfor CNN mener Zuckerberg derimot at lite har forandret seg.

TJEN PENGER PÅ FACEBOOK: Den fjerde ideen fra boka «Radical Markets» er at alle skal kunne tjene penger på å lage innhold til selskaper som Facebook og Youtube. Aksel Braanen Sterri forklarer hvordan alle kan tjene på dette. Video: Marie Røssland Les mer her: Vis mer

- En av de tingene jeg innså, var at jeg hadde et desperat ønske om å se en verden hvor det var flere kvinner representert i rommet. Jeg kan ikke forstå hvordan det etter 15 år har vært så få endringer.

- Jeg tror kanskje man må ta et steg utenfor Silicon Valley for å skjønne hvor og hvorfor kvinnene faller fra.

Tok broren i forsvar

Forretningskvinnen og forfatteren understreker derimot at hun ikke ønsker å legge seg opp i lillebrorens avgjørelser når det kommer til Facebook, da det er «hans selskap».

Å få flere kvinner inn i bransjen, har likevel blitt et brennende engasjement for Randi Zuckerberg. Etter at hun forlot Facebook, startet hun opp sitt eget sosiale medier-selskap, Zuckerberg Media.

Der har 36-åringen blant annet produsent digitalt innhold og programmer for Clinton Global Initiative, Cirque du Soleil, the United Nations og Bravo.

Hun har også gjentatte ganger prydet overskriftene i internasjonale medier, etter å ha forsvart sin bror i ulike sammenhenger.

Saken fortsetter under:

Grep inn

I fjor stormet det blant annet rundt Facebook-sjefen, da 34-åringen sa at han mener Facebook ikke bør fjerne innlegg som omhandler holocaust-fornektelse.

Først sa han at holocaust-fornektelse er «svært støtende», og fulgte deretter opp med denne kommentaren:

- Jeg mener at plattformen vår ikke bør fjerne slike innlegg, fordi jeg tror det er noen ting folk misforstår. Jeg tror ikke de tar feil med vilje, sa han i et intervju med Recode.

I et intervju med CNN tok Zuckerbergs egen søster ham i forsvar kort tid etter. På grunn av hennes bakgrunn fra jødiske organisasjoner og teknologibransjen, følte hun et ansvar for å gripe inn.

- Han kunne ha ordlagt seg annerledes, men jeg berømmer ham for å navigere oss gjennom denne vanskelige, nye verden hvor begrepet ytringsfrihet stadig endrer seg.