Fikk totalslakt i 1977, er nå en av tidenes mest populære filmserier

Vi har snoket i arkivene etter gamle Star Wars-anmeldelser.

• Er du Norges største «Star Wars»-fan? Bli med i konkurransen!

(Dagbladet): Mye har forandret seg med «Star Wars» siden oppstarten i 1977.

Men én faktor har vært noenlunde konstant: filmkritikerne har som regel aldri latt seg blidgjøre.

Lunken treer på terningen Et godt eksempel på den typiske mottagelsen mange «Star Wars»-filmer har fått her til lands, er denne omtalen fra VGs Filmbarometer, 7. januar 1978, da «Star Wars Episode IV: Et nytt håp» ble vist på Colosseum kino i Oslo. 

Journalisten signert «ØGF» triller en 3'er på sin nådeløse terning med følgende utsagn:

«Konvensjonell og klisjepreget historie, lagt til et fremmed miljø. Reinspikka eventyr, passer best for science fiction-frelste.»

Lot seg begeistre Da er forhåndsomtalene i kinoreklamene i VG, datert 30. desember 1977, av mer entusiastisk sort, med overskriften: «Filmen alle snakker om!».

- Det gigantiske sluttslaget er vel noe av det mest heseblesende spennende og teknisk fantastiske som noengang er vist på en kinoskjerm. Her er det bare å gi seg over, meldte Morgenbladet ifølge annonsen.

 - Ai, for en artig krig!, skrev Arbeiderbladet.

Også Dagbladets anmelder lot seg begeistre og mente følgende:

- Byr på stor og uforpliktende moro for alle med sans for science fiction, teknologisk fabulering, eventyr på fremmede kloder og sånn.

Norgesvennen «Star Wars» Den neste filmen i rekken, «Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake», ble sluppet tre år senere.

Basert på artikler og anmeldelser fra den tiden kan det virke som norske medier var mest opptatte av at deler av filmen var spilt inn på Finse og de nådeløse kritikkene lot vente på seg.

Trilogien ble sluttført i 1983 med «Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake».

TERNINGKAST 3: VGs anmelder av den aller første «Star Wars»-filmen ante nok ikke at det noen tiår senere skulle være lange billettkøer utenfor Colosseum kino for å få med seg oppfølgerfilmene. FAKSIMILE: VG 07.01.1978
TERNINGKAST 3: VGs anmelder av den aller første «Star Wars»-filmen ante nok ikke at det noen tiår senere skulle være lange billettkøer utenfor Colosseum kino for å få med seg oppfølgerfilmene. FAKSIMILE: VG 07.01.1978 Vis mer

Filmserien viste seg å være en suksess som var umulig å ignorere, og ikke en døgnflue, slik noen kritikere kanskje hadde håpet på.

I en helsides artikkel i VG 24. september 1984, om Harrison Ford i forbindelse med visningen av den aller første filmen på NRK, trakk VG frem eldre utsagn, med tittel «Lunken kritikk»:

«Filmkritikerne var ikke overvettes begeistret da 'Star Wars' hadde premiere i Norge i desember 1977. VGs anmelder, som ga filmen terningkast tre, reagerte på bruken av vold i ren underholdningssammenheng. Krigen føres med laserstråler, og ikke kuler og krutt. Men effekten er den samme, man dør av laser også, skrev han. VG ga Mark Hamill og Alec Guinness god kritikk. Harrisson Ford ble ikke engang nevnt. (...) Aftenposten karakteriserte 'Star Wars' som Dill i rommet, bevisst nedsenket til tegneserienivå.»

Lek i stort format Aftenpostens anmelder Knut Bjørnskau virker lettere oppgitt over hele «Star Wars»-opplegget, og avslutter sin anmeldelse av Episode VI på følgende vis:

- Leter man dypt er det kanskje mulig å finne visse holdepunkter for en slags universfilosofi, om gode og onde krefter, men det er neppe bryet verd. Dette er først og sist lek i stort format, tilegnet tusentalls av guttunger med sans for datamaskiner, glinsende farkoster, lasersverd og mystiske skapninger, skriver han og utdyper:

- Handlingen er ellers ytterst tradisjonell, og spenningen sånn passe. Men noe egentlig dårlig påvirkning kan jeg vanskelig se at Star Wars-trilogien kan ha vært. Det er da en slags trøst.

På villspor i rommet I neste trilogirunde var kritikerne heller ikke nådige.

Dagbladets anmelder Liv Jørgensen kommenterer følgende i sin omtale av «Star Wars Episode I: Den skjulte trussel», som kom ut i 1999:

KINOREKLAME: «Star Wars», altså «Stjernekrigen», får sprudlende forhåndsomtale før Colosseum-visninger. Faksimile: VG 30.12.1977
KINOREKLAME: «Star Wars», altså «Stjernekrigen», får sprudlende forhåndsomtale før Colosseum-visninger. Faksimile: VG 30.12.1977 Vis mer

- Tørt som en stortingsproposisjon med banal dialog, skrev Jørgensen og ga filmen terningkast to.

Også «Star Wars Episode II: Klonene angriper» fra 2002 får en toer på terningen.

Anmelder Kurt Hanssen er ikke videre imponert over skuespillerprestasjonene:

- Lurer du på hvem den virkelige helten i «Klonene angriper» er, så er svaret Yoda. Han er like uangripelig og klok som alltid, og ligger godt an til å være filmens beste skuespiller.

Tre år senere er anmelder Inger Bentzrud langt rausere, idet hun belønner «Star Wars Episode III: Sithene tar hevn» med en firer:

LUNKEN KRITIKK: VG ramser opp de verste omtalene, samt grubler over at Harrison Ford er millionær. Faksimile: VG 24.09.1984
LUNKEN KRITIKK: VG ramser opp de verste omtalene, samt grubler over at Harrison Ford er millionær. Faksimile: VG 24.09.1984 Vis mer

-  Både strammere og mørkere enn de to foregående delene av denne siste trilogien, skriver hun i sin anmeldelse.

Uenige Men også kritikerne av filmene har måtte tåle kritikk.

Andreas Sedolfsen skriver følgende i et leserinnlegg i avisa Nordlys i 1999:

- Jeg er temmelig lei av dårlige filmkritikere! Feks. filmkritikeren til Nordlys som ga «Star Wars: The Phantom Menace», 2 i terningkast!! Det er jo helt motbydelig! Jeg synes filmer bør vurderes etter hvor underholdende de er! Jeg kan ikke fordra de jævle kult-fikserte filmkritikerne, nå skal jeg ikke nevne noen navn. Jeg er bombesikker på at det er mange som deler min mening!

Det gjenstår å se hva kritikerne mener om den kommende filmen, «Star Wars: Kraften våkner», som har premiere i Norge 16. desember.

• Er du Norges største «Star Wars»-fan? Del dine historier, bilder eller videoklipp på Twitter eller Instagram med hashtagen #vierstarwars eller send en e-post til konkurranse@dagbladet.no!