Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Diana får væpnet vakt

LONDON (Dagbladet): Soldater i kamuflasjeuniformer og utstyrt med maskinpistoler patruljerer utenfor de kongelige slottene i London. Prinsesse Diana hadde væpnet vakt med da hun dro til sitt helsestudio i går morges. Det har aldri skjedd tidligere.

Dokumenter som politiet fant under gulvet hos IRA-terroristen Ed O'Brien avslørte at de konglige sto aller øverst på listen over de personer IRA ønsker å henrette. Derfor har alle kongelige og også de mest framstående politikerne nå bevæpnet vakthold.

O'Brien sprengte seg sjøl i lufta på London-bussen nr 171 i Aldwych, nær høyesterett i London mandag i forrige uke.

Draspslista

I huset der O'Brien bodde, fant politiet eksplosiver og terroristplaner. Seinere fant de listen over IRAs mål for henrettelser.

Øverst står dronning Elizabeth, og deretter følger andre medlemmer av kongefamilien.

Politiet fant detaljerte tegninger av slottene og beskrivelse av vaktholdet.

Prinsesse Diana har lenge kjørt til og fra treningen i Harbour Club uten væpnet vakt. Hun har gått rundt i Kensington High Street og handlet, også uten vakt. Nå er det slutt. Hun er pålagt å ha med vakt. Det sammen gjelder Fergie - hertuginnen av York.

Uvanlig

Det var et uvanlig syn å se soldater med skuddklare automatvåpen i gatene i London. De var plassert utenfor kjente turistmål som dronningen slott Buckingham Palace, Kensington Palace, hvor Diana bor og St James Palace, der prins Charles har sine kontorer og en leilighet.

På Windsor-slottet vest for London er det også plassert soldater. De patruljerer slottet, hagen og omgivelsene.

Prestisje

Det hevdes i britisk presse at IRA planlegger å myrde en eller flere kongelige eller politikere. Terroristlederne tror et slikt drap vil gi dem prestisje, og vil sette fart i britene og få dem til å forhandle med Sinn Fein. IRA-haukene har ikke lært. De forsøkte i 25 år, fram til våpenhvilen, å bombe britene ut av Nord-Irland. De klarte det ikke. De fleste briter reagerer med avsky mot terrorister og nekter å la seg presse til en avtale.

Under oppsyn

Prinsesse Diana skal ha væpnet vakt 24 timer i døgnet. Det liker hun ikke noe særlig, men politiet bestemmer. Hun ønsker å ha bevegelsesfrihet. Hun har det med å gå ut seint om kvelden for å besøke sykehus og hilse på pasienter.

Hun har også møtt mannlige venner på denne måten, og hun ønsker ikke at Slottet skal holde henne under oppsikt ved hjelp av politivaktene.

Major voktes

Det er ikke bare Diana og andre kongelige som har fått forsterket vakthold. Det får også britiske politikere. Majors kone og barn har fått væpnede vakter.

Det er ennå ikke avgjort om det planlagte toppmøtet mellom den irske statsministeren John Bruton og den britiske John Major vil finne sted denne uka.

De vil forsøke å få i gang igjen fredsprosessen, trass i IRAs brudd på våpenhvilen.