Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

DumDum Boys i Australia

UNDER PALMENE: DumDum Boys ville så langt vekk som overhode mulig for å spille inn det nye albumet. Valget falt på Melbourne, Australia - hvor det er høysommer og eksotisk, som i Luna Park i bydelen St. Kilda. - Vi har godt av å komme litt vekk, sier Sola Jonsen, Atle Karlsen, Kjartan Kristiansen, Prepple Houmb og Aslak Dørum. Foto: ANDERS GRØNNEBERG MELBOURNE (Dagbladet): Under en brennende sol på andre siden av jordkloden planlegger DumDum Boys en ny musikkinvasjon av Norge. 9. april er Prepple og co klare for å innta moderland og hitlister. Gutta ville langt vekk og valgte seg Australia og Seed Studio. Dagbladet var med dem tre turbulente døgn.

- Aldri har vel noen reist så langt for å spille inn en plate. Bare New Zealand ligger lenger vekk fra Norge, sier gitarist Kjartan Kristiansen mens sola tørker den saltvannsvåte og brune kroppen.

Aldri har vel DumDum-gutta vært brunere og sett sunnere ut enn de gjør i millionbyen Melbourne, som ligger i staten Victoria lengst sørøst i Australia.

Bading og basketball

Mens vinteren herjer i Norge, gjør sommeren det samme i Australia. Når mørket brer søvnen over DumDum-guttas barn, kjærester og landsmenn, våkner australierne til en ny dag.

- Hvorfor vi er her - sjekk temperaturen, da, sier bassist Aslak Dørum og døser ytterst på piren i bydelen St. Kilda. - Vi blir friere og mer løsslupne. Ingen forstyrrer oss heller.

Klokka har passert elleve på morgenen. Kjartan, Aslak og Prepple har akkurat badet vekk svetten etter morgengymnastikken: hver ny dag åpner nemlig med basketball utenfor huset de leier.

34 grader pluss

Når gutta returnerer til Norge i begynnelsen av mars, har de vært borte i fem uker. Det er ikke snakk om noen søndagsskoleutflukt.

Før baktroppen ankommer Seed Studio denne formiddagen, er allerede tangentspiller Atle Karlsen og produsent Yngve Sætre ferdig med lydpålegg. Atle fyker på shoppingtur til City og returnerer med en kenguru i kunstfiber.

- Yngve jobber døgnet rundt. Når han kollapser, stepper Espen (Berg) inn. Fordel med to teknikere, sier Prepple.

Espen har en viktigere rolle for bandet under innspillingen. Han tilhører den fremste i rekken av norske tekno/dance/jungle-produsenter. DumDum Boys velger å forene gitarrock av velkjent kaliber med tekno-elementer.

Haifiske

Da DumDum Boys bevilget seg en halv dag fri, leide de en sjark med kjentmann og dro på haifiske utenfor Melbournebukta.

- Vi fikk 30 hai på to timer og lagde fileter som vi marinerte og grillet i hagen. Nydelig. Haiene er bare en meter lange og er helt ufarlige. Et kick å fiske dem, sier Aslak.

34 grader i skyggen og 22 i vannet. Etter å ha hørt fem-seks låter, kan Dagbladet slå fast at rømlingene fra Vinter-Norge har godt av oppholdet Down Under.

- De fleste låtene var med i bagasjen. Tekster blir skrevet fortløpende og låtene gjennomgår forandringer underveis, sier Kjartan.

Flerstemt og samstemt

- Trestemt sang er stygt, melder Prepple.

Det er pent når det er pent, sier Aslak. Bassister er kjent for rollen som meklere. Men det er trommeslager Sola Jonsen som avgjør:

- Beatles solgte mange millioner plater med både tre- og firestemt sang.

Gutta tar igjen plass foran mikrofonen mens Yngve drar båndet i gang: «Wæwæwoooo/barattentattentira baoooo» - om og om og om igjen.

«Frifot» framstår som en kjærlighetssang. Mer søt enn bitter og med en positiv undertone. Prepple verken snerrer eller glefser, men synger mer avslappet enn noensinne: «Jeg føler meg trygg/...helt rolig.» «Med din hånd i min/kan jeg ikke lenger gå min vei.»

Roligere rockealbum

Låtene har hvilepuls. Bortsett fra noen hederlige unntak: Kjartans eksploderer i en sveiseblinkfresende gitar på låta «Møkkamann» og «Bade naken» er en shuffelfunklåt som svinger av ville helvete.

DumDum Boys er ingen gutter, men modne menn midt i livet. Slik kan det også høres ut.

- Plata blir roligere, mindre rocka. Den har mer humor enn «Ludium», sier Prepple.

Låtene blir helt klart preget av Espens samplinger og digitale lydsløyfer (loops). Et sjakktrekk som kan vise seg å være mer enn tidsriktig.

Subtile australiere

Kjartan har åpenbar og stor sans for australierne. De viser ofte en helt overlegen måte å konversere på, som både viser subtil humor og frekkhet - noe som passer den dumdumske væremåten:

- Du spør bare en gang «I'm from Norway, can you tell me the way...», tilbakemeldingen blir sannsynligvis at han peker ned på asfalten og sier «That's the way».

- Her driter folk i hvor du kommer fra. Væremåten er mer dansk enn engelsk. Ingen kommer fra Australia - her bor folk fra hele verden.

Kompromissløse

DumDum Boys har eksistert i 16 år, inkludert Wannskrækk-perioden. Det er blitt en mini-LP, fem studioalbum og en konsertplate. På merkedagen 9. april kommer bandets sjette studioalbum. En dumdumsk tilfeldighet ...

DumDum Boys er en sterk enhet og er et band som står for viktige bidrag i norsk rock. Et kompromissløst orkester.

- Vi har et minste felles multiplum. Vi kjenner hverandre, og lar være å tråkke på hverandre. Vi er sårbare.

Når bandet mister konsentrasjonen i studio som følge av lange dager med Victoria Bitter og Vodka&lime, trer støtteapparatet inn. Manager Steinar Vikan og Yngve frister med basketball og frisk luft midt på natta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media