Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Flesker til med sju nominasjoner

HELDIGGRISEN BABE har tydeligvis ani(sjar)mert nominasjonsjuryen. Nominasjonene til årets Oscar-utdeling viser en nærmest grisete tendens. Australske «Heldiggrisen Babe» er nominert i hele sju kategorier, deriblant «Årets film».

Men grisungen får knallhard konkurranse fra romfilmen «Apollo 13» og Mel Gibsons «Braveheart», som mottar henholdsvis hele ni og ti nominasjoner.

Det amerikanske filmakademiets medlemmer har tydeligvis latt seg sjarmere av «Heldiggrisen Babe», som kanskje er nominasjonslistas mest overraskende støvsuger.

Mel Gibsons film fra det skotske høylandet er likevel den store vinneren på nominasjonsbordet, selv om ikke det alltid betyr full uttelling den dagen statuettene utdeles. Det skjer 25. mars.

Postmannen

En sterk kandidat i så måte er italienske «Postmannen» («Il Postino»). I tillegg til at den lille filmen om dikteren Pablo Nerudas opphold i Italia er nominert til «Årets film», har Massimo Troisi, som døde like etter innspillingen av filmen, blitt nominert til «Beste mannlige hovedrolle».

Han møter for øvrig ikke uventet konkurranse fra blant andre Anthony Hopkins, som er nominert for sin rolle som Richard Nixon i Oliver Stones omdiskuterte film om den tidligere presidenten.

Om dødsstraff

Tim Robbins' film fra de dødsdømtes fengselskø, «Dead Man Walking», er en viktig og seriøs kandidat til «Beste regi» og beste hovedroller (både Sean Penn og Susan Sarandon).

Emma Thompsons debut som manusforfatter («Fornuft og følelser») har dessuten gitt gledelig uttelling både i manuskategorien og i kategoriene «Beste film», «beste kvinnelige hovedrolle» (Thompson) og «Beste kvinnelige birolle» (Kate Winslet).

Ingen «Kristin»

I sistnevnte kategori merker vi oss dessuten en sterk kandidat i Mira Sorvino, nykommeren i Woody Allens nye film «Frodige Afrodite», mens favoritt i den mannlige birollekategorien bør være den engelske karakterskuespilleren Tim Roth («Rob Roy»).

I beste utenlandske film finner vi ingen «Kristin Lavransdatter», mens svenskene og regissør Bo Widerberg spesielt kan juble over nominasjon for «Å leve, det er å elske».

10 x GIBSON: Hele ti nominasjoner tilfaller den australske actionskuespilleren Mel Gibson - på kulturelt regitokt i det skotske høylandet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media