Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jørn finpusser formen i Kabelvåg

...og nå står hele landet for tur KABELVÅG (Dagbladet): - Jørn er fullt på høyde med de store soul-artistene hjemme i USA, sier Jacqueline Johnson.

Hun har koret for stort sett alt som kan krype og gå i den svarte musikkens Hall of Fame. Sammen med Jørn Hoel vil hun gi gamlelandet en leksjon i vaskekte soulmusikk.

Hele uka har Jørn og hans to kvinner og sju mann store band okkupert idylliske Nyvågar i Kabelvåg. Den taktfaste dunkingen fra Kabelvågs sjarkflåte på vei ut mot vintergråe Vestfjorden, har fått knallhard konkurranse fra musikk med varmegrader og originaladresse Memphis, Tennessee.

- Vi begynte å øve tirsdag kveld. Det var så jævlig show å komme i gang at vi ikke ga oss før klokka to om natta. Sammenliknet med forbildene Booker T & the MG's vil jeg si at dette bandet er litt kåtere - skikkelig spillesugne, sier Jørn i en liten pause.

Klassisk Redding

Bare Nick Cave selger flere plater enn Jørn i Norge for øyeblikket. På turneen blir det enda mer soul enn på «Soulsville». Som en gest til helten Otis Redding, har Jørn på flere av låtene lagt inn partier fra klassiske Redding-låter som «Can't Turn You Loose» og «Try a Little Tenderness».

- Jeg har brukt tid på å finne ut hva soul er. Svaret har jeg finni inni meg sjøl, sier Jørn.

Og får støtte fra kordama Jacqueline Johnson fra Memphis - med tidligere arbeidsgivere som B. B. King, Rufus Thomas, Al Green og Otis Clay.

- Da jeg først hørte Jørn, tenkte jeg: Hva i all verden, er denne mannen fra Norge? Han er på høyde med de store, og det sier jeg ikke fordi jeg er redd for ikke å få lønna mi, sier Jacqueline, og ler fra dypt nede i magen et sted.

Fra USA

USA-importerte Jacqueline, Susan Marshall-Powell og Little Feat-trommis Richie Hayward har fått igjen pusten etter møtet med ville, snødekte Lofot-fjell. Sola presser seg gjennom skylaget, men nå dreier alt seg om siste finpuss før dagens startskudd på Jørns «Soulsville Tour». Valget av Kabelvåg er langt fra tilfeldig.

- Da jeg og Steinar (Albrigtsen) spilte her på 70-tallet ble vi tatt veldig godt imot. Her behandler de oss på samme måte selv om vi er blitt kjent. Tøft å øve inn soulmusikk i omgivelser som dette. Soul er musikk med følelse, det passer her i Kabelvåg, sier Jørn.

Voksen

Skjegget, luggen og stemmen er uforandret, men selv mener tromsdalingen at han er blitt voksen siden «Har en drøm», stjernestatus og diplom pålydende landets mest sexy.

- Men musikken er faktisk ikke så forskjellig som man skulle tro. I riktig gamle dager sang jeg blueslåten «Rock Me Baby». På norsk betyr det faktisk «Pul meg». Da jeg skulle skrive på norsk ble det «Elsk mæ sakte», forklarer Jørn. Nå er han tilbake i det engelske språket.

- I motsetning til bluesen som er trist og handler om at dama går, er soulen mer optimistisk. Dama går fortsatt, men i soulmusikken står man på og satser på at det går bra likevel, sier Jørn og entrer scenen.

Generalprøven i går gikk som gratiskonsert til Kabelvågs skoleungdommer. Nå står resten av landet for tur.