Aller
En guide til økonomiske matinnkjøp

En guide til økonomiske matinnkjøp

Dagligvarepriser har stor påvirkning på folks økonomi

De stigende dagligvareprisene har skapt økonomisk usikkerhet blant nordmenn. En undersøkelse gjort av dagligvarekjeden Holdbart viser at hele to av fem nordmenn har fått dårligere råd det siste året. Av disse svarer 37 prosent at dagligvarepriser har størst påvirkning på privatøkonomien, mot 23 prosent som svarte økt boligrente har størst negativ effekt.

Samtidig som matvarepriser påvirker nordmenns økonomi negativt, så klirrer det ekstra i kassen hos de store dagligvarekjedene, til tross for økt konkurranse mellom matvarekjedene. Ifølge tall fra SSB så har prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer med hele 7,3 prosent i september 2023 sammenlignet med samme måned året før.  I første halvår 2023 nådde omsetningen fra dagligvarehandelen 107,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer en økning på 7,9 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Spar penger på matvarer med enkle knep

Å kjøpe dagligvarer er en uunnværlig del av hverdagen vår. Men det går å spare penger på matvarer med enkle knep.

1. Planlegging

Ved å planlegge matvareinnkjøp og måltider på forhånd kan du spare mange penger. Dette er den viktigste faktoren for å unngå impulsinnkjøp og unngå matsvinn. Lag en ukentlig måltidsplan, basert på hva du allerede har i kjøleskapet og fryser. Dette vil bidra til å unngå unødvendige kjøp

Når du har planlagt måltidene, skriv ned en nøyaktig handleliste. Å følge denne listen hjelper deg med å unngå fristelsen til å kjøpe unødvendige varer.

Fastsett en bestemt sum penger du er villig til å bruke på matvarer hver uke eller måned. Dette gir deg en klar oversikt over dine utgifter.

Andre fordeler med matplanlegging

 • Spar tid og energi. – Hold deg til handlelisten din og unngå å kjøpe matvarer som ikke er nødvendige. Impulskjøp kan legge opp over tid.
 • Reduserer matsvinn – jo bedre planlagt dine innkjøp er – dess mindre mat blir kastet.

2. Finn beste tilbud

Det er ofte mange tilbud og rabatter tilgjengelig. Å legge litt tid på å finne de beste tilbudene kan hjelpe deg å kutte matvare kostnader betydelig. Se etter lavprisbutikker og sjekk på nettet. Større matvarekjeder kan ha større marginal og dermed ha bedre priser enn mindre butikker. Nøkkelen er sammenligning – jo flere priser du vet, jo enklere er det å velge det billigste alternativet.

Tips for smart dagligvarehandel

 • Hold deg oppdatert gjennom kundeklubber og reklame. Bruk rabattkuponger der du kan. Alle monner drar.
 • Sammenlign priser og se etter billigste alternativ.
 • Mange kredittkort har bra cashback og rabatter. Obs! Tenk på å betale ned kredittkortfakturaen før den blir rentebærende!
 • Vurder å handle i bulk om det er tilbud på varer du bruker mye av.

3. Når du handler

 • Unngå impulskjøp: Hold deg til handlelisten din og unngå å kjøpe matvarer som ikke er nødvendige. Det aller beste tipset for å unngå å handle ting du ikke trenger er å aldri handle når du er sulten. Med mat i magen er du mindre tilbøyelig til å kjøpe matvarer du egentlig ikke trenger, bare for at du er sulten.
 • Velg frukt og grønnsaker etter årstid og sesong. Du kan også spare mye på å velge vegetariske alternativ framfor kjøtt. Et tips er å spe ut kjøttdeig med bønner eller linser, om du ikke vil ta bort kjøtt helt.
 • Kjøp mindre kjente merker – du kan spare mye på å ikke kjøpe de vanligste merkevarer. Gi butikkjedenes budgetvarer  en sjanse – de er ofte rimeligere enn mer kjente merkevarer og minst like gode.
 • Når du handler se etter kort datostempel – da hjelper du butikker med matsvinn og får samtidig varer til rabattert pris. Men husk å holde deg til handlelisten.
 • Trumf Visa Kredittkort

  3/5

  Trumf Visa Kredittkort
  Maks kreditt

  150 000 kr

  Effektiv rente

  27.19%

  Betalingsutsettelse

  45 dager

  Årsgebyr

  0

  Annonselenke
  Søk her
  Effektiv rente 27,19%, 15 000 kr o/12 mnd. Kostnad 2 047 kr. Totalt 17 047 kr.

  Trumf Visa Kredittkort

  Maks kreditt

  150 000 kr

  Effektiv rente

  27.19%

  Betalingsutsettelse

  45 dager

  Årsgebyr

  0

  3/5

  Dagligvarerabatt
  Reiseforsikring
  Kostnadsfritt
  Annonselenke
  Søk her
  Effektiv rente 27,19%, 15 000 kr o/12 mnd. Kostnad 2 047 kr. Totalt 17 047 kr.
 • 4. Når du lager og oppbevarer mat

  Å spise ute eller ta med mat kan være dyrt. Prøv å lage mat hjemme så mye som mulig for å spare penger. Forleng holdbarheten til matvarene dine ved å lagre dem riktig, og tenk på at nesten all mat kan fryses.

  Unødvendig matavfall koster mange millioner hver år.  Å redusere matsvinn er bra for både lommeboken og miljøet. Sjekk datomerkingene på matvarene og bruk dem med kort utløpsdato først. Ikke kast restene, men bruk dem til å lage nye måltider.

  Tips når du skal lagre mat

  • Bruk lufttette beholdere for å forhindre fuktighet og forlenge holdbarheten.
  • Oppbevar maten rett – kjøl ned mat så fort som mulig.
  • Ikke stirr deg blind på datomerkingen – lukt, se og smak. Mange matvarer er holdbare langt etter utløpsdato.
  • Om du fryser ned mat – merk disse med dato så du vet når du senest bør spise de.
  • Ta en kjøleskapsrydding en gang i uken så du alltid har oversikt over hva du har hjemme.
  • Ikke kast mat – bruk det i neste dags lunsj eller frys ned det til lørdagens pizza eller grateng.