ANNONSØRINNHOLD
Aller
Flere bruker kredittkort

Flere bruker kredittkort

Økning av kredittkortgjeld i april

Nye tall fra Gjeldsregisteret viser en markant økning i kredittkortbruk i april i år i forhold til i fjor. Økningen var på hele 25,8%.

Den største delen av økningen kommer fra den ikke-rentebærende kredittkortgjelden – det vil si gjeld på kredittkort som enda ikke har forfalt på regningen. Den totale forbruksgjelden ligger på 150,7 milliarder kroner ifølge de siste tallene.

Oppgang under påskeferien

Påskeferie og økt reiseaktivitet i april gjorde at mange valgte å bruke kredittkortet. Selv om mange reiste på hytta i påsken så meldte flere norske hotell att belegget nå er på nesten samme nivå som før korona pandemien.

Det faktum at flere reiste påvirker kredittkortbruken da mange velger kredittkort som betalingsmetode på hotell og reiser. Betales kredittkortgjelden ned før forfall, så er den i prinsipp et gratis lån med en rentefri betalingsutsettelse på opptil 60 dager på visse kredittkort.

Fordeler med kredittkort på reise

  • Mange kredittkort har forsikringsdekning for tapt eller forsinket bagasje
  • Visse kort har avbestillingsforsikring som kan brukes ved kansellering, avbrudd eller forsinkelse
  • Reiseulykkesforsikring er en av mange fordeler på flere kredittkort
  • Mange tilbyr rabatt på bilutleie om du betaler med kredittkortet
  • Stadig flere kredittkort har egenandelforsikring på leiebil
  • Bonuspoeng på flyreiser og hotellovernattinger

Dyrere matvarepriser

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matvareprisene steg hele 4,5 prosent i fra januar til februar og de økte råvareprisene fortsetter å øke. Dette påvirker menneskers privatøkonomi og kan være en bidragende årsak til at flere velger å handle på kreditt nå.

Slik sparer du penger på matvarer >

I takt med at konsumprisindeksen øker ser vi også dyrere drivstoff. Da kan det være smart å betale med et bensinkort for å få så billig bensin som mulig. At man kan oppnå fordeler som billigere bensin og bonus hos store matvarekjeder kan altså også være bidragsgivende til økningen i kredittkortgjelden.