Aller
Har du mer kredittkortgjeld enn snittet?

Har du mer kredittkortgjeld enn snittet?

Kredittkort brukes flittig under sommeren

Har du flere kredittkort i lommeboken din, som brukes ekstra hyppig under ferietid? Mer enn 3 millioner nordmenn har kredittkort eller kontokreditt hvor de har fått innvilget en kredittramme, og per dags dato skylder vi til sammen mer enn 70 milliarder kroner, hvor 40,8 milliarder kroner er rentebærende lån. Bruker du kredittkort er det viktig at du raskt betaler tilbake, ellers kan gjelden fort bli svært høy.

Kredittkort brukes flittig under sommeren

Veldig mange nordmenn har minst ett kredittkort, og ifølge Norsk Gjeldsinformasjon skylder vi over 70 milliarder kroner, og dette er et tall som bare fortsetter å øke. Kredittkortgjeld regnes som usikret gjeld, og flere økonomieksperter er svært bekymret over en ny trend, nemlig at folk søker nye kredittkort for å betale ned gammel kredittkortgjeld.

De siste årene har mange nordmenn opplevd en tøffere økonomi. Renten går opp, og prisen på mat, strøm og drivstoff øker kontinuerlig. Sitter man i tillegg med kredittkortgjeld, merker man på alle fronter at renten går oppover.

Så tenk deg godt om – ikke pådra deg mer lån eller søk kredittkort om du allerede har kredittkortgjeld.

Dyrtiden påvirker kredittkortbruken

Et kredittkort kan være fint å ha på ferie eller til en nødsituasjon, men mange forbrukerøkonomer er bekymret for en ny og økende trend. Denne trenden går ut på at nordmenn betaler eksisterende kredittkortgjeld med ny kreditt. Dette er som regel et tegn på trang økonomi, og er ofte ingen god løsning ettersom man havner i en dårlig sirkel.

Du kvitter deg ikke med gjeld, du bare skaffer deg ny gjeld og på den måten skyver du bare problemet foran deg. Da er det veldig lett å ende i en situasjon hvor du har mer kredittkortgjeld enn du klarer å håndtere, og dette kan ha flere uheldige konsekvenser, som betalingsanmerkninger.

Slik kan du kvitte deg med kredittkortgjeld

Ifølge Norsk Gjeldsregister er nordmenns rentebærende kredittkortgjeld på flere milliarder kroner. Denne posten inneholder blant annet kredittkortgjeld som ikke har blitt betalt til fristen. Slik vi allerede har vært inne på bør du alltid prioritere den gjelden som har forfalt, og den som har høy rente eller som du allerede har fått betalingsanmerkninger på. Her kommer noen flere tips:

  • Prioriter det å betale ned ekstra mye på kredittkortgjelden din. Denne kan ha en svært høy rente, og dermed øker gjelden raskt. Du må også passe på at du betaler såpass ned på lånet at du ikke bare ender opp med å betale renter. Når den rentefrie perioden er over, blir gjelden din bare dyrere og dyrere.
  • Snakk med banken eller selskapet som eier kredittkortet. Se om du kan forhandle ned renten, og sett opp en konkret nedbetalingsplan.
  • Hvis du har mange ulike kredittkort, bør du vurdere å samle det hele i et nytt lån, slik at du kun får et lån å forholde deg til. Dette kan gi deg lavere rente totalt sett og, ikke minst, færre gebyrer. Husk at dersom kredittkortbruken har kommet ut av kontroll, kan det være lurt å si opp kredittkortene slik at du ikke blir fristet til å bruke dem mens du holder på med nedbetalingen.

Skaff deg oversikt

Har du mye kredittkortgjeld, er det fort gjort å miste oversikten, og har du ikke oversikt er det nesten umulig å finne en løsning på hvordan du kan begynne å rydde opp. Derfor må du alltid sette deg ned og lage deg en oversikt over egen økonomi. Dette er ikke noe du trenger å gjøre helt alene. Det finnes flere tjenester på markedet som kan hjelpe deg. Du kan blant annet sjekke med gjeldsregisteret eller logge deg inn på siden din hos finanstjenesten du har kredittkort hos.

Informasjonen kan du bruke til å lage deg et budsjett. Det er viktig å prioritere kredittkortgjeld med betalingsanmerkninger først, deretter prioriterer du dem i henhold til hvor høy rente du må betale på den utestående gjelden. Pass på at du ikke bruker kredittkortet ditt, slik at du pådrar deg mer gjeld.

 

Les også: Hva betyr den rentefrie perioden på kredittkortet