Hva betyr den rentefrie perioden på kredittkortet?
Er du en av de som bruker kredittkort som supplement i hverdagsøkonomien? De fleste kredittkort har en rentefri periode – der du i prinsipp har et gratis lån. Her forklarer vi forklarer hvordan denne fungerer og hvordan du kan unngå dyre renter.
Rentene på alt fra huslån til kredittkort har steget det siste året og det er viktig å vite hvordan den rentefrie perioden på kortet fungerer om du velger dette alternativet. Et rentebærende kredittkort er ofte det absolutt dyreste lånet du kan ta.
Rentefri periode – slik får du mest ut av den
Nesten alle kredittkort i Norge kommer med en rentefri periode mellom 43 opptil 60 dager. Men hva betyr dette for deg som kredittkortbruker? Her går vi igjennom hva bør du tenke på når det kommer til denne rentefrie utsettelsen av tilbakebetalingen. Selv om det kan være fristende å tenke på den lange rentefrie perioden er det viktig at du vet hvordan denne fungerer.
Skal du søke kredittkort? – sammenlign alltid først så du finner det beste kortet for deg og ditt bruk!
Tenk på dette når du betaler med kredittkort
- Den rentefrie perioden er knyttet til forfallsdatoen på kredittkortets faktura – Det betyr at du ikke alltid har rentefritak i hele perioden – men kommer an på hvilken dato du betalte med kredittkortet. Så selv om kortet har rentefri periode mellom 43 opptil 60 dager så er det altså ikke alltid du har så mange rentefrie dager igjen. Det er derfor veldig viktig at du har kontroll på antall dager så du ikke går over den rentefrie perioden. Da kan kjøpene du har gjort med kredittkortet fort bli dyrere enn du hadde planlagt.
- Unngå kontantuttak med kredittkort – Tar du ut penger med kredittkortet begynner renten å løpe fra uttak. Dette gjelder også om du overfører penger til andre konto fra kredittkortet.
- Unngå regningsbetaling med kredittkort – Bruker du kredittkortet til å betale regninger så gjelder som oftest ikke den rentefrie perioden.
- Betal alltid hele fakturaen på kredittkortet – Unngå alltid delbetaling av regningen. Velger du delbetaling begynner renten å tikke på den resterende summen på kredittkortet. Rentefritaket gjelder bare når du betaler hele fakturaen. Ofte beregnes renten fra selve transaksjonsdatoen når du delbetaler fakturaen. Vårt tips er å alltid betale hele fakturaen før forfall for å unngå dette.
Slik fungerer den rentefrie perioden
La oss si at du bruker et kredittkort som bensinkort for å få billig bensin og rabatt når du tanker. Utfra hvilken dato du fyller tanken kan din rentefrie periode se slik ut:
Eksempel 1:
- Du fyller tanken og betaler med kredittkort den 14 mars.
- Regningen sendes ut 1 april.
- Regningen har forfallsdato 15 april.
- Din rentefrie periode er 32 dager – fra 14 mars til 15 april.
Eksempel 2:
- Du fyller tanken og betaler med bensinkort den 29 mars.
- Regningen sendes ut den 1 april.
- Du får regning med forfallsdato 15 april.
- Din rentefrie periode blir da 13 dager – fra 29 mars til 15 april.
Kredittkort har fordeler ved kontrollert bruk
Som du ser på eksemplet over gjelder det å ha kontroll om du skal utnytte den rentefrie perioden til maks. Tenk alltid på at den rentefrie perioden på kortet gjelder kun for betaling av en vare eller en tjeneste og unngå derfor alltid å ta ut kontanter med kredittkortet. Bruker du kredittkort til kontantuttak så må du nesten alltid betale renter fra dag en.
Følger du disse rådene kan kredittkortet være et bra supplement til hverdagsøkonomien. Du kan spare penger på rabatter og bonuser og få gratis reiseforsikring og andre fordeler når du bruker kredittkort.