ANNONSØRINNHOLD
Aller
Hvordan unngå kredittkort og BankID svindel?

Hvordan unngå kredittkort og BankID svindel?

Hele 9 av 10 har blitt kontaktet av svindlere

Siden 2020 har vi sett en tidobling i antallet personer som har blitt utsatt for svindel med BankID. Ifølge en undersøkelse fra Frende forsikring har hele 9 av 10 har blitt kontaktet av svindlere.

Svindlere i dag bruker SMS, Whatsapp eller Messenger og svindelforsøk kan komme fra aktører som utgir seg for å være fra skatteetaten banken eller en jobb du nettopp har søkt. Målet er å få kontroll over nettbanken via din BankID.

Viktig med opplæring i datasikkerhet

Dagens tyver operere på nettet og via din telefon og de blir stadig mer utspekulerte. Aldersgruppen som er mest utsatt for svindel er de over 60 år ifølge en pressemelding fra Frende forsikring. Dette viser viktigheten av opplæring i datasikkerhet også for de godt voksne.

Forbrukerrådet anbefaler for eksempel kredittkort ved netthandel – da slipper du å oppgi personnummer og pengene trekkes ikke direkte fra din bankkonto som de gjør om du bruker debetkort. Likevel hender det at uvedkommende får tak i opplysninger.

Hvordan oppdager du et ID tyveri?

Hvert år får over 150 000 nordmenn sin identitet misbrukt. Det er viktig at du politianmelder med en gang og at du  kontakter banken for å få kredittkort sperret.

Se etter følgende:

 • Du oppdager ukjente transaksjoner på kredittkort eller bankkortet
 • Du får faktura på varer du ikke har bestilt eller kjøpt
 • Du får mail om bekreftelse på lån
 • Du får mail om kredittkort som du ikke har søkt
 • Du får mail om kredittsjekk for kjøp du ikke har gjort

 

Har tyvene først fått tak i bankkort eller kredittkort – er det kort vei til ID-tyveri. Får uvedkommende tak i personnummeret ditt samtidig som de har kredittkort eller bankkort som står i ditt navn kan tyvene omadressere post og bestille nye kredittkort i ditt navn til den nye adressen.

Dette gjør det mulig at tyvene får tilgang til både kredittkort og pin kode. Derfor er det viktig at du alltid sjekke kredittkortfakturaen nøye så du hurtig kan melde fra om du ser kjøp og transaksjoner som ikke stemmer.

Hvordan unngå kredittkort og BankID svindel?

7 tips for å unngå misbruk

 • Sjekk alltid gjenpartsbrev ved kredittsjekk
 • Bruk kredittkort på nettet i stedet for et debetkort – Med kredittkort er du beskyttet av kredittkjøpsloven.
 • Sjekk alltid kontoutskrifter nøye.
 • Vær på vakt når du bruker et bensinkort for å betale drivstoff eller når du tar ut kontanter i en minibank.
 • Sjekk nettbanken med jevne mellomrom – dess oftere du gjør det jo større sjans er det for at du oppdager svindel.
 • Rapporter mistenkelig aktivitet så snart som mulig til banken som har utestedet kredittkortet.
 • Skal du handle på nettet – sjekk nettsiden før du handler. Se etter kundeanmeldelser, kontaktinformasjon og bruk kjente nettsider.

Ha kontroll over hvem som tar kredittsjekk av deg

Tall fra norsis.no viser at hele 1 av 4 nordmenn ikke sjekker detaljer når de mottar et gjenpartsbrev fra en kredittsjekk. Det er ytterst viktig at du har kontroll over hvem som tar kredittsjekk av deg. Ved å reagerer hurtig om du ser at det er noen du ikke har handlet hos eller søkt lån eller kredittkort hos kan du forhindre å bli svindlet

Har du blitt utsatt for kortsvindel?

 • Sperr kortet med en gang.
 • Har svindleren brukt kortet ditt til å handle med – kontakt butikken/ nettbutikken umiddelbart.
 • Ta vare på all dokumentasjon.

Er kredittkortet stjålet?

Er kredittkortet borte? Har du lett overalt? Uansett om kortet er stjålet eller bare rotet bort er det ytterst viktig at du er rask med å sperre det. Da unngår du at kortet blir misbrukt. Ved å sperre kortet så fort som mulig – unngår du at det blir misbruk og at sjansen for at du blir ansvarlig for tapte penger blir mindre.

Har kredittkortet ditt blitt hacket?

Når kredittkortet er hacket ligger selve kredittkortet fremdeles hjemme hos deg, men alle opplysninger på kortet er i svindlerens hender. Om man ikke har kontroll på faktura kan gå lang tid der man ikke merker at uvedkommende har tilgang til informasjon om kortet.

Derfor er det ekstra viktig å sjekke transaksjonshistorikken på kredittkortet med jevne mellomrom. Ser du transaksjoner du ikke vet hva er – ta kontakt med banken din med en gang. Det er bedre å sperre kortet en gang for mye enn å ta sjansen.

Skimming av kredittkort

Kredittkortsvindel var veldig vanlig før, men kan fremdeles ramme alle som bruker kreditt- eller debetkort i minibanker, på bensinstasjoner, restauranter eller i butikker. Svindlere installerer en skimmer på kortlesere og samler kortnummer.

Tyvene gjenoppretter denne informasjonen for å bruke kredittkortet til å handel. Svindleren kan bruke et kamera for å få tak i PIN koden som brukes i en minibank. Andre måter å få PIN koden på er via falske tastaturer som plasseres over det ekte minibank -tastaturet.