ANNONSØRINNHOLD
Aller
Julehandel – i år handler vi på nett!

Julehandel – i år handler vi på nett!

Høysesong for kredittkortbruk

Årets største handelsmåned nærmer seg. Julehandelen omfatter både november og desembers varehandel men får ofte en kickstart under Black Week og Black Friday. I år forventes den pågående korona epidemien påvirke nettsalget positivt, og selv om nettet ikke forventes å erstatte tradisjonell julehandel fullt ut, så forventes netthandelen tredobles mot fjoråret. Koronapandemien har medført at vi bruker ca. 20 milliarder kroner mindre på reiser og opplevelser i november og desember i år sammenlignet med i fjor. Disse pengene forventes vi legge på varer ifølge Virkes julehandelsprognose for 2020

126 millioner på julegaver!

126 millioner kroner – så mye forventes vi nordmenn bruke på julegaver og julefeiring i år. I fjor viste YouGovs store juleundersøkelse for Danske Bank at en gjennomsnittlig norsk familie bruker ca. 16 000 kroner på julefeiringen – og at 23% av bruker kredittkort for å betale halvparten eller mer av disse utgiftene. I år forventes disse summene å bli enda større. NHO forventer at julehandelen vokser med 7,6 prosent fra i fjor og anslår at den vil nå 126 milliarder kroner.

Jul på kreditt?

Statistisk sett står kredittkort for en stor del av alle kjøp denne måneden. Mange kjøper altså både julemat og julegaver på kreditt, noe som kan bli svært kostbart om man ikke betaler ned kreditten før forfallsdato. Kredittkortgjeld har ofte en rente på rundt 20 prosent eller høyere. Ifølge Bank Norwegian betales ca. 98–99 prosent av en måneds kredittkortbruk tilbake påfølgende måned. Klarer man dette er kredittkort en bra løsning – da det er både tryggere å betale med kredittkort på nettet og ofte gir kortene bra rabatter. Du kan om du velger rett kredittkort få både cashback og rabatter på innkjøp, om du betaler ned i tid.

Tips for julegavehandel med kredittkort!

  • Bruk et kredittkort med betalingsutsettelse.
  • Betal tilbake hele beløpet før utløpsdato for å unngå renter.
  • Sjekk gebyr og avgifter.
  • Bruk kredittkort som gir beste bonus og rabatt på varegruppene du skal handle.

Følger du disse rådene når du betaler med kredittkort så kan kredittkort være en gunstig løsning på julegavehandelen. Det aller viktigste er å alltid betale ned før forfallsdato for å slippe renter.

Virussikker julehandel

I år påvirker Koronapandemien handlemønstret vårt og i takt med at vi får flere begrensninger for å unngå smitte vil stadig mer av julehandelen flytte til internett. Med en pågående epidemi er det viktigere enn noen gang å holde avstand og unngå plasser som kjøpesenter og overfylte butikker. Selv om du kjøper gavene på nettet kan køen på postkontoret være en smitterisiko. Derfor kan det være smart å kjøpe gaver som går ned i postkassen for å slippe den ekstra turen til postkontoret. Må du til postkontoret – samle sammen det du har kjøpt og hent alle pakker og forsendelser samtidig!

Økt netthandel – økt risiko for svindel!

Å betale med kredittkort på nettet er en smart løsning forutsatt at du betaler tilbake innen renter og avgifter begynner å løpe. Når du betaler med et kredittkort har du flere rettigheter enn om du bruker et vanlig bankkort. Du har blant annet rettigheter om bedriften du handler hos går konkurs eller om du har handlet på nettet og nettbutikken viser seg være en bløffbutikk. Handler du på internett er det også en ekstra sikkerhet da du ikke gir eventuelle svindlerne tilgang til din bankkonto.

Tenk på følgende når du handler julegaver i år:

  • Kjøp på nettet
  • Kjøp i tid – da unngår du stress og får pakkene hjem i tide
  • Betal med kredittkort for sikkerhet
  • Kjøp gaver som får plass i postkassen – da slipper du kø på uthentingssted
  • Bruk tjenester som helt hjem om du skal sende julegaver