ANNONSØRINNHOLD
Aller
Kredittkort eller debetkort – hva bør du velge?

Kredittkort eller debetkort – hva bør du velge?

Stor forskjell på hvordan korttypene fungerer

I disse dager sitter mange nordmenn streikefast på grunn av konflikten i Sas. Mange har må ordne alternative hjemreise selv og har lagt ut tusenvis av kroner. I en e-post til Aftenposten skriver SAS at anslagsvis 25.000–30.000  er rammet av streiken hver dag.

Det er stor forskjell på hvordan kredittkort og debetkort fungerer. Sitter du streikefast og må ut med flere tusen for nye billetter og overnatting kan et kredittkort være en bedre løsning enn et debetkort. Her går vi igjennom forskjellene på korttypene.

 

Kredittkort bra for uforutsette utgifter

Informasjonssjef i Sas Knut Morten Johansen skriver at de vil dekke ekstrakostnader for hotell og dyre flybilletter, men «innenfor rimelighetens grenser». Dette betyr at mange av de som er strandet på forskjellige feriedestinasjoner selv må legge ut for utgiftene – og i situasjoner som dette kan et kredittkort være bra å ha.

Må du ut med 60 000 kroner for nye flybilletter og ekstra overnatting til hele familien så er det greit å slippe å ta disse fra sin private konto.

Kredittkort eller debetkort - hva bør du velge?

Likt utseende men ulik funksjon

Hva er egentlig forskjellen på kortene og når lønner det seg å ha et vanlig bankkort og når bør du søke kredittkort?

Mange debetkort og kredittkort har lignende funksjoner. Begge korttypene bærer ofte logoen til et kredittkortselskap som Visa, Mastercard, Diners eller Amex. Et debetkort kan se ut som et kredittkort, men det er store forskjeller på hvordan de fungerer.

Den største forskjellen på korttypene er at et debetkort dra pengene rett fra bankkontoen din. Et kredittkort derimot låner deg penger opp til en fastsatt kredittgrense som du betaler tilbake senere.

Kredittkort vs. debetkort – hvordan velge?

 • Med et kredittkort låner du penger. Med et debetkort bruker du penger fra kontoen som er knyttet til kortet. Du kan altså bare bruke pengene som er tilgjengelige på bankkontoen din.
 • Kredittkort påvirker din kreditthistorikk; et debetkort gjør ikke det.
 • Når du bruker et debetkort, blir pengene automatisk tatt ut av brukskontoen din. Når du bruker kredittkort, betaler du regningen senere.
 • Du kan ikke bruke debetkortet ditt hvis bankkontoen din er tom, men du kan bruke et kredittkort.

 

Det er veldig individuelt hvilken korttype som er best da det er avhengig av hvordan du vil bruke pengene dine og hvor stort spillerom du har i økonomien. Om kortet ditt blir stjålet og noen tar penger ut av kontoen din, kan det være vanskeligere og ta lengre tid å få tilbake pengene på et debetkort enn et kredittkortet. Kredittkort er også anbefalt når du handler på nettet da du er bedre beskyttet mot konkurs av nettbutikken og svindel.

Kredittkort eller debetkort - hva bør du velge?

Hvem bør velge et debetkort?

Et debetkort utstedes av en bank og er koblet til ens brukskonto og kan brukes hvor som helst kredittkort er tillatt. Hvis debetkortet ditt for eksempel har en Visa-logo, kan det brukes overalt hvor de tar Visa.

Når du bruker debetkort, reserverer banken beløpet du har brukt. Pengene blir trukket fra kontoen din direkte eller reserveres av banken og trekkes litt senere. Du kan selv ta ut penger med debetkortet ved hjelp av pin koden din.  Er du økonomisk og har bra privatøkonomi da kan et debetkort knyttet til en brukskonto være et bedre alternativ enn et kredittkort.

Populære gebyrfrie kredittkort

 • TF Bank Mastercard

  4.5/5

  150 000 kr Maks kreditt
  Effektiv rente

  25.76%

  Betalingsutsettelse

  43 dager

  Årsgebyr

  0 kr

  Annonselenke
  Søk her
  Eksempel:Eff. rente 25,76% kr 25.000 o/12 mnd, kost. 3 243.- Totalt kr. 28 243.-
  Maks kreditt

  150 000 kr

  Effektiv rente

  25.76%

  Betalingsutsettelse

  43 dager

  Årsgebyr

  0 kr

  4.5/5

  Gebyrfritt
  ID-tyveriforsikring inkludert
  Reiseforsikring inkludert
  Annonselenke
  Søk her
  Eksempel:Eff. rente 25,76% kr 25.000 o/12 mnd, kost. 3 243.- Totalt kr. 28 243.-
 • Re:member Black Mastercard

  4.5/5

  150 000 kr Maks kreditt
  Effektiv rente

  27.86%

  Betalingsutsettelse

  45 dager

  Årsgebyr

  0 kr

  Annonselenke
  Søk her
  Eksempel: Eff. rente 27,86 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 593 kr. Totalt 16 593 kr
  Maks kreditt

  150 000 kr

  Effektiv rente

  27.86%

  Betalingsutsettelse

  45 dager

  Årsgebyr

  0 kr

  4.5/5

  Rabatt hos over 200 samarbeidspartnere
  Introduksjonstilbud: 5% cashback i 100 dager
  Høy kredittgrense
  Annonselenke
  Søk her
  Eksempel: Eff. rente 27,86 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 593 kr. Totalt 16 593 kr
 • Hvem bør ha kredittkort?

  Et kredittkort er et kort som lar deg låne penger. Avhengig av din kredittverdighet, har kredittkortet en høy eller lav kredittgrense.

  Når du bruker et kredittkort, legges kjøpesummen automatisk til din utestående saldo. Ofte har du en mellom 30 – 60 dagers rentefri periode før det blir belastet renter på lånebeløpet, men det er tilfeller hvor renten påløper med en gang. Betaler man ned kredittkortfaktura før forfallsdato fungerer kredittkortet i prinsipp som et gratis lån. Går du utover den rentefrie perioden kan det derimot bli en dyr affære.

  Har du disiplin og kontroll over økonomien kan kredittkort  være et bra alternativ for deg.

  3 kredittkort tips

  • Renter på kredittkort er veldig høye; det er der kredittkortselskaper tjener pengene sine. Unngå å betale renter ved å alltid betale fakturaen i tid.
  • Når man bruker et kredittkort kan man også tjene poeng, bonus og få rabatter. Dette kan være kredittkort med bensinrabatt eller kort der du tjener bonuspoeng på for eksempel flyreiser.
  • Vil du ha spillerom i økonomien og frihet til å bruke mer penger visse måneder så kan et kredittkort være et bra valg.
  Finn beste kredittkort her