ANNONSØRINNHOLD
Aller
Stor usikkerhet om kostnader ved kredittkjøp

Stor usikkerhet om kostnader ved kredittkjøp

3 av 10 forstår ikke den totale kostnaden

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Klarna svarer hele 37% at den første gangen de gjennomførte et kredittkjøp, enten ved kredittkort eller et forbrukslån – ikke forstod den totale kostnaden ved kjøpet.

Det er et faktum at kredittkort er dyre lån om de ikke betales tilbake før den rentefrie perioden er over. Her går vi igjennom hva du som forbruker må ha kontroll på for å kunne bruke kredittkort smart.

Et kredittkort fungerer på denne måten:

  • Du bruker kredittkortet ved handel – enten i butikken eller på nettet. Når du bruker kredittkortet låner du pengene fra banken. Ut fra hvor lang rentefrihet du har på kortet kan du se hvor lenge du låner pengene rentefritt. Det er viktig at du har full kontroll på dette for i det øyeblikket du går over den rentefrie perioden så begynner rentene å tikke. Med et rentenivå på mellom 18 – 27% kan dette fort bli dyrt.
  • Du betaler regningen. Her er det viktig at du betaler ned ned hele kredittkortregningen for å slippe dyre renter. Dess lengre betalingstid jo dyrere blir lånet. Du får ofte muligheten til å dele opp betalingen og det er viktig å være klar over at det ofte er her det begynner å koste.

Dette må du vite:

Det er tre ting du må ha full kontroll over ved kredittkortbruk:

  • Effektiv rente
  • Den rentefrie betalingsutsettelsen
  • Nedbetalingstiden

1.Rentefri betalingsutsettelse på kredittkort

De fleste kredittkort har en betalingsfri periode på mellom 40 – 60 dager. I Dagbladets kredittkort test gjelder dette nesten alle kredittkort foruten InstaPay Mastercard der renten begynne å tikke med en gang du bruker kredittkortet.

2.Renter: Effektiv versus nominell rente

Når du ser på rentenivået skal du alltid se på den effektive renten. Denne viser hva den reelle renten er – med alle avgifter knyttet til kortet. Selv om de fleste kredittkort oppgir både nominell og effektiv rente så skal du alltid se på den effektive renten for å finne ut hva du kommer til å betale for lånet.

Eksempel: 

Handler du for 15.000 kroner på et kredittkort som har en effektiv rente 25,4 %, og venter i 12 måneder før du betaler ned summen vil du betale en kostnad på 1 466 kroner i effektiv rente utover de 15.000 du låner.

Den totale summen du betaler for varer eller tjenester med verdi på 15.000 vil da koste deg 16.466 kroner. Venter du lengre blir det enda dyrere.

Renter ved overføring av penger

Ved overføring påløper renter fra overføringsdato hos flere av aktørene. Her er det viktig at du sjekker opp hva som gjelder for ditt kredittkort.

3.Nedbetalingstid

Det kanskje viktigst punktet er nedbetalingstiden. Jo lengre du venter eller drar ut betalingen av kredittkortet, dess dyrere blir det. Betal alltid ned så fort som mulig for å unngå dyre renter.

Unngå betalingsfrie måneder

En betalingsfri måned på et kredittkort er egentlig ikke betalingsfri. Rentene tikker på det utestående beløpet – og du utsetter egentlig bare gjelden til en dyrere kostnad. Så vårt tips er at du forsøker å unngå disse betalingsfrie månedene om det ikke er en riktig krise.

Kontroll over kostnader

Et kredittkort er en bra tilgang til hverdagsøkonominen om du har kontroll over kostnadene knyttet til bruket og sørger for å betale tilbake før den rentefrie perioden er over. Det er derimot ytterst viktig at du forstår de reelle kostnadene før du skaffer et kredittkort.