Utgiftsøkning på nesten 2700 kroner
Gjennomsnittsfamilien må ut med 2700 mer
I dag kom SiFOs referansebudsjett for forbruksutgifter for 2023. Prisene på de mest nødvendige mat- og drikkevarene har økt mer enn dobbelt så mye som den generelle prisveksten. For 2023 har, ifølge en pressemelding fra SIFO, utgiftene for en eksempelfamilie med to barn økt med ca 2700 kroner i måneden.
Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et forbruk som kan godtas av folk flest. De nye tallene viser at kostnadene har økt innenfor nesten alle forbruksområdene og at kostnader til «husholdningsartikler», «mat og drikke» og «bilhold» har økt mest.
Matvareprisene stiger fortsatt
Selv med en relativ beskjeden oppgang i matvareprisene den siste måneden så har de fleste av oss merket økningen på matvareprisene godt i lommeboken det seneste året. Matvareprisene på årsbasis har økt, og at hundrelappene løper fort når du skal en tur innom butikken. Økte matvarepriser har gjort at stadig flere familier trenger hjelp med å få endene til å møtes. Likevel ser det ikke ut til at prisveksten på mat har noen ende.
Hvordan spare penger på mat?
Nå som prisene er så høye, har stadig flere blitt opptatt av å spare penger på mathandlingen. Så lenge du gjør visse grep, er dette fremdeles mulig.
- Storhandling – Et godt tips er at du planlegger måltidene, og handler for flere dager av gangen. Når du da går på butikken vil du vite nøyaktig hva du trenger, og dermed vil ikke unødvendige varer finne veien til kurven. Unngå å handle når du er sulten.
- Meld deg inn i kundeklubber hos butikkene – Kredittkort med rabatter kan også være lurt i perioder hvor det kniper ekstra. Det finnes nemlig mange kredittkort som tilbyr rabatt når du handler dagligvarer. For eksempel kan du opptjene Trumf bonus på butikker som MENY, SPAR, KIWI, Joker, CC-Mat, Nærbutikken, Jacob’s og Gigaboks. når du bruker et kredittkort som Trumf Visa. Sørg bare for at du betaler kredittkortregningen før den rentefrie perioden er over.
- Sjekk hva du har hjemme – I tillegg bør du planlegge måltidene ut fra hva du allerede har i skapet. På den måten får du brukt opp mat du allerede har, noe som er godt både for miljøet og lommeboken.
- Følg med på tilbud – Et siste tips er å se etter tilbud i butikken. Nesten alle dagligvarer kjører tilbud på visse varer, og er du heldig kan du få opptil 40 % avslag på mat med kort holdbarhetsdato. Kjøp inn og frys ned om du ikke skal spise det samme dag.
Ekstremår
Oversikten fra SSB viser at 2022 var et slags ekstremår når det kom til økning av prisene på dagligvareprodukter. Dette var også et ekstremår når det gjaldt strømpriser, høyere renter og økte priser på drivstoff. De aller fleste merker dette godt på lommeboka, og stadig flere må tømme bufferkontoen for å få økonomien til å gå rundt. En gjennomsnittlig familie må ut med flere tusen kroner ekstra i økte utgifter, og det tærer på, spesielt når man ikke ser noen ende på økningene.
Fra november 2021 til november 2022 steg norske matvarepriser med over 12 %. Dette var et av de kraftigste prishoppene på flere år. Økte kostnader til strøm, produksjon og emballasje førte til at matvarekjedene la mer over på forbrukerne. Tidlig i 2023 økte prisene på mat igjen med nærmere 10 %. Kjedene begrunner også denne økningen med at de selv opplever økte kostnader knyttet til produksjon.
Dyrere mat over grensen
Det er ikke bare i Norge at matprisene har økt mer enn forventet og ønsket, i nabolandet Sverige har økningen vært langt større. I Sverige økte prisene i 2022 med over 20 %. Så mye har ikke prisene i Sverige økt på under ett år siden 1950-tallet. Faktisk har prisøkningen vært så høy at man har begynt å snakke om omvendt Harryhandel – altså at svenskene drar til Norge for å kjøpe billigere mat.
Prisøkningene i Sverige skyldes også høyere driftskostnader knyttet til produksjon, frakt, emballasje og lignende. Likevel er det fremdeles mange varer som er litt billigere å handle i Sverige, spesielt om du bor nær grensen hvor prisene ikke er skrudd opp like høyt.