007 i olje

Tredje desember møter du for nittende gang agent Bond, James Bond. Nå tar han for seg oljebransjen.

LONDON (Dagbladet): Atter en gang kjemper Mr. Bond for dronning og fedreland. Dagbladet møtte hans regissør Michael Apted i London i går.

- Jeg skjønte egentlig ikke hva de skulle med en regissør med min dramabakgrunn da jeg fikk telefonen, forteller Apted.

- Vi skulle selvsagt filmet Bond i Norge, det er et vakkert land, tilføyer han.

Men selv om verdens oljeressurser er utgangspunkt for strabasene i den siste filmen, «The World Is Not Enough», ble det ikke Norge denne gangen heller.

Michael Apted er en erfaren regissør, men dette er første gang han regisserer Bond. Han forsikrer at Bond ikke var en hemmelig drøm for en som utviklet sitt forhold til film på 60-tallet, med franske forbilder som Frangois Truffaut og Jean-Luc Godard. Likevel fant han prosjektet så spennende at han kastet seg ut i Bond-film nummer nitten siden 1962.

- Noe av det jeg fant tiltrekkende var det at mafia og verdens oljeressurser er viktige elementer i filmen, og jeg jobbet mye med å få plottet så nært virkeligheten som mulig , sier Apted.

Og forteller at Pierce Brosnan, som med dette gjør sin tredje film som agent 007, var enig i en slik utvikling.

- Hensikten med å starte filmen i Bilbao med det nye Guggenheim-museet som kulisse, er å feste Bond til et eksotisk sted, sier Apted.

Som forteller om alle Bond-reglene som må følges.

- En Bond-film skal ikke kunne tidfestes.

Andre regler er mer subtile, som for eksempel den om at Bond aldri skal avsløre seg, snakke om fortida si eller om følelsene sine.

På spørsmål om han gjør det igjen:

- Ja, det gjør jeg gjerne, sier han til Dagbladet.

TREDJE GANG: Pierce Brosnan er agent 007 for tredje gang. Her sammen med Denise Richards som atomvåpeneksperten dr. Christmas Jones.