Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

007 trenger tran

Bølgene iSørkinahavet kan knapt ha lagt seg, og Saigon sliter vel fortsatt med å komme til hektene: James Bond har vært der, svingende maskinpistolen som var den en vimpel. Han er rimelig underholdende - og nokså sliten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agentens friske omgang med kjøretøyer i Saigon, et veritabelt rotterace over gater, bruer og hodene til sakesløse bønder på bytur, hører til denne attende 007-filmens morsomste sekvenser.

Vår mann er stadig i støtet og hever ikke et øyenbryn, om han så må kjøre sykkel håndjernlenket til sin medsammensvorne fra Kina. Det går gudbedre om verdensfreden. Nå er han ikke like kvikk gjennom to samfulle timer, hvilket med skam å melde er for lenge for gutten. Ikke Pierce Brosnans feil at det røyner på. Han er en god Bond.

Trøtthetstegnene ligger i manus, i de utvilsomme problemene med å holde mannen evig oppegående og spenstig både fysisk og verbalt. Riktignok er bravadene flinkt og tidsriktig oppdatert. Skurken Elliot Carver (Jonathan Pryce) er en mediemogul som skaper katastrofer for å lage sine egne nyheter og vil tiltvinge seg verdensherredømme på kjøpet.

Et av Bonds viktigste våpen er vår alles kosebamse, den uunngåelige mobiltelefonen i superutgave, hans allierte Wai Lin (Michelle Yeoh) en kvinne med like friske fraspark som ham. Nesten. Og Bond er mykere. Han feller en tåre, idet en kjær venninne og tidligere elskerinne (Teri Hatcher) lider en grusom død. Det er hakket før han sikter mot kontantstøtte.

På autopilot i tida

Huhei, hvor det går over kontinentene - i et vell av eksplosjoner, stunts og forfølgelser til lands, til vanns og i lufta. «Business as usual» for Bond, som avleverer sine vante sarkasmer under enhver krise. De sitter bare ikke helt. Snerten er ikke snerten nok, og uansett hvor moderne dette mediefantomet er, så bærer hele plottet preg av at hjerneceller har gått i turbofart for å holde mannen gående.

Men 007 har gjort det meste før. En mobiltelefonstyrt luksus-BMW er småartig, men ikke mer. Agenten mangler overskudd. Også Yeoh ser ut til å kunne trenge litt Omega 3. Hun går liksom på autopilot.

Og takk for nå

Visst er det ting å more seg over. En erketysker får sin festlige bekomst, noen doser grei action. Og det er noe forsonende ved Bond - han er den ultimate fantasifigur for barn i alle aldrer. Et sukkertøy å smatte i seg. Så for så vidt er han velkommen tilbake. Hvil ut. La oss ta en martini. «Shaken, not stirred».