KOMMENTARER

1. mai mot gamle høyder?

Konfliktlinjene er klarere enn på lenge. Været er brukbart. Løvet spretter. Det kan gi et ekstra sus over Sousa-marsjene i morgen.

DEN GANG: Jens Stoltenberg holder 1. mai tale på Youngstorget i 2009.  Her ble han møtt av tusenvis av festkledde 1. mai demonstranter.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DEN GANG: Jens Stoltenberg holder 1. mai tale på Youngstorget i 2009. Her ble han møtt av tusenvis av festkledde 1. mai demonstranter. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I åtte år har førstemaitogene rettet mye av sin kritikk mot en regjering som politisk sett står nærmere de demonstrerende masser enn den opposisjonen som sto klar til å overta makta.

Nå er rollene byttet. Regjeringen er blå og opposisjonen har et islett av rødt. Altså er det ryddige forhold. Nå kan de marsjerende rette sin harme mot en blåblå regjering, mens de detroniserte statsråder (som ikke har gått over til First House) kan slutte rekkene med gamle raddiser.

Mange av dem har alt varmet opp ved å gå i 8. mars-toget. Kampen mot den foreslåtte reservasjonsretten ser ut til å være vunnet, men kampen for abortloven og kvinners rett til selv å bestemme har fått ny vind i seilene. Både unge og gamle feminister har gode grunner til å gå i første mai-tog rundt om i landet. Ikke minst for å demonstrere at de ikke vil tåle nye forsøk på undergraving av abortloven.

Dessuten er "mellomlaga" fullmobilisert. Lærerne er på kollisjonskurs med sine arbeidsgivere i KS. De har brukt sosiale medier flittig hele vinteren og har opptrådt heftig og engasjert mot KS's forslag om å endre den sentrale arbeidstidsavtalen. De vil trolig forlenge førstemaitogene landet rundt med kraftfulle paroler og med "støtte" til sine forhandlere på sentralt nivå. Nå kan Dagens Næringsliv fortelle det samme som KS forteller på seminar, nemlig at facebookerne er overopphetet og næret av konspirasjonstanker om et ondt KS som nærmest vil rasere skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.