Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

1. plass i urettferdighet

AFP: For dem som ikke vet hva AFP går ut på, så handler det kort og godt om at man kan slutte å jobbe ved 62 år, og likevel få full pensjon som om man jobbet til fylte 67 år. De som betaler regningen har til nå vært arbeidsgivere og staten. Siden staten er deg og meg over skatteseddelen, betyr det at Ola student er med på å betale ordningen når vi kommer i arbeid.

Natt til onsdag 2. april klarte Roar Flåthen i LO å overtale Jens Stoltenberg til å betale enda mer for AFP-kravene til LO. Et udemokratisk organ har nå frarøvet dagens ungdom for verdier på anslagsvis 100 milliarder kroner over en periode på 15 år. AFP-avgjørelsen er den mest udemokratiske beslutningen som noen gang er tatt, målt i kroner og øre. Ikke nok med det. I tillegg har Flåthen bestemt at ekstraordningen ikke med sikkerhet skal videreføres etter 2025. Med andre ord skal studenter betale for en ordning de neppe får glede av. Det blir dobbelt urettferdig.

Avgjørelsen er helt klart problematisk fordi studentene vil få en dobbel regning. For det første må de betale for alle som er eldre enn seg og som mottar AFP-tillegget i pensjonen sin, eller Champagne-tillegget om du vil. Hvem ville ikke ha feiret hvis man fikk betalt for å ikke jobbe? For det andre må de jobbe enda mer for å få en like god pensjon selv. Det betyr at studenter i dag må regne med å betale både for seg selv og sine foreldre.

For den samme summen kunne man i 15 år omtrentlig regnet hatt 10 000 flere lærere, hatt gratis skolebokordning på videregående og økt studentenes årlige stipendordning med over 8500 kroner.

Beslutningen er udemokratisk fordi Jens Stoltenberg og Roar Flåthen, to personer, har bestemt det en hel nasjon skulle vært med på å avgjøre. Hvis du fikk valget, ville du brukt statens penger på å betale folk for å ikke jobbe eller brukt dem på flere lærere?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media