10 + 2: De hemmelige tallene

Småsøt tegnefilm om mus og mystiske bøker, passe skummel for de minste.

FILM: Tall spiller en viss rolle i tegnefilmen med den kryptiske tittelen «10 + 2: De hemmelige tallene», men ingen av dem er spesielt hemmelige. Det dreier seg om en barnefilm, kjærkommen for et før- og småskolepublikum, og muligens må man være under ti for å knekke koden.

Den spanske filmen (med norske stemmer) er søt nok; en gjøkunge med noe upresis innsats i gjøkuret og ellers med megetsigende vingebevegelser ligger an til å bli en yndling i et miljø som ellers befolkes av mus og animerte tall. Vi er på Nummerland skole, der professor Aristoteles er herre over assistenten Infinity, den rampete niesen Milessima og tallrike elever. Så kommer den grumme frøken Zenobia inn i bildet, og (ikke altfor) skumle ting begynner å skje.

I skolens kjeller finnes et underjordisk bibliotek. Åpner man en av de magiske bøkene, blir ens innerste vesen avslørt. Når frøken Zenobia sniker seg tilgang til boka, står hele skolen i fare for å drukne i en svart malstrøm. Av Zenobias ondskap, formoder vi.

Selvsagt går det bra til slutt, og musebarna og tallene kan kaste seg ut i en fengende jamsession av storbandjazz.

Tegnefigurene er tradisjonelle og todimensjonale. Som morsom effekt opererer de i omgivelser som derimot er tredimensjonale. Men 85 minutters spilletid kan filmen muligens bli langtekkelig for de minste, men tempoet tar seg opp mot slutten.