10 000 så «Twilight»-førpremieren i helga

Vist på utvalgte kinoer.

(Dagbladet.no): Med bare to premierer på norske kinoer denne helga, var det Keanu Reeves nye film «The day the earth stood still» som trakk det soleklart lengste strået.

Filmen om romvesenet som kommer for å redde jorda trakk 17 731 seere og havnet med det på førsteplass på kinolista. Det er likevel et nokså lavt tall til en førsteplass å være.

Men det er langt høyere enn besøkstallet for den andre premierefilmen i helga, «The Women». Filmen har fått blandet mottakelse av kritikerne, og bare 858 løste billett i helga.

Mange så «Twilight»
Utvalgte kinoer kunne også tilby en spesiell førpremiere fredag, lørdag og søndag. Ungdomsfilmen «Twilight» har vært så etterspurt blant kinopublikummet at distributøren ikke bare flyttet premieren fra februar til 9. januar. I tillegg bestemte de seg for å sette opp filmen på 30 kinoer rundt om i landet i helga, før den ordinære premieren på nyåret.

Dermed så 10 348 personer filmen på kino alt i helga, ifølge bransjeorganisasjonen Film og Kino. Det ville ha plassert «Twilight» på tredjeplass på kinolista, dersom det hadde vært en ordinær premiere. Ikke dårlig for et knippe spesialvisninger uten nevneverdig markedsføring.

- Vi er kjempehappy! Dette var jo bare forhåndsvisninger, den ordinære kampanjen for filmen starter i dag, sier markedssjef Tom Erik Kolåsæter i Nordisk Filmdistribusjon, til Dagbladet.no.

- Vi satte opp filmen fordi vi fikk så mye henvendelser av publikum og kinoer at vi ikke turte noe annet. Men vi har bare bedt kinoene om å sette den opp, uten å gjøre noe særlig mer ut av det, sier han.

Dermed har han heller ingen anelse om hvor mange billetter som totalt ble lagt ut for salg. Han er svært fornøyd, uansett.

- Da den hadde ordinær premiere i Sverige, var det vel 25 000 som så den. Så nesten 11 000 på førpremiere, må vi vel være veldig fornøyde med, sier han.

Keanu på topp i USA
Også i USA var det Keanu Reeves som trakk flest mennesker til kinosalene i helga. Den spilte inn 31 millioner dollar i løpet av helga, ifølge USA Today. Det skal likevel ha vært 10 millioner dollar mindre enn de fleste analytikerne på forhånd hadde regnet med at den ville spille inn.

Ifølge USA Today ble dette den første helga på lenge at filmene på topp ti-lista spilte inn mindre penger enn samme uke i fjor.

«Twilight» går imidlertid fortsatt godt i USA, tre uker etter premieren. I helga passerte filmen 150 000 millioner dollar i billettinntekter, nærmere bestemt summen regissør Catherine Hardwicke tidligere skal ha sagt at ville sikre en oppfølger.

Oppfølger blir det, men ikke med Hardwicke i regissørstolen. Ifølge bransjebladet Variety har jobbet blitt gitt til «The Golden Compass»-regissør Chris Weitz. Film nummer to i «Twilight»-serien har tittelen «New Moon», og den skal etter planen ha premiere på slutten av 2009, eller begynnelsen av 2010.