Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

10-åringer lager film om global oppvarming

Se alle animasjonsfilmene fra årets Amandusfestival.

(Dagbladet.no): Papp, plastelina og glassplater. Filmskapere tar i bruk enkelt utstyr for å lage animasjonsfilmer til Amandus 2008, en festival for filmtalenter under 20 år.

Her kan du stemme på din favoritt.

Edvard Granum Dillner (10) og og Sebastian Reinhard (10) er blant de aller yngste deltakerne. De har laget «Igloen», som er en av de nominerte filmene i juniorklassen.

Her forteller guttene om filmen de har laget.

Gi en kort beskrivelse av «Igloen».

- Den handler om Pilpp og Plopp. De to pingvinene kjøper seg et Iglo-byggesett på postordre og setter i gang å bygge. Etter en del utfordringer får de Igloen på plass. Enden på visa er at solen er blitt for sterk, slik at igloen smelter. Sluttkommentaren «smelting er faktisk farlig» poengterer budskapet i filmen.

Hvor har dere fått inspirasjon til å lage filmen?

- Vi synes animasjonsfilm er gøy og har laget mange kortfilmer. Noen av filmene har karakterer fra andre kjente filmer og nå var det på tide å lage egne figurer. Edvard ble inspirert til å utforme de to pingvinkarakterene med inspirasjon fra Pingu og andre filmer fra arktiske strøk. Mens vi arbeidet med filmen begynte vi å tenke mer og mer over hvordan global oppvarming påvirker livet til pingvinene, ikke bare isbjørnene. Vi håper at folk synes filmen er morsom, men at de også får med seg alvoret som preger filmen på slutten.

Hvilket utstyr brukte dere?

- Av materialer brukte vi plastelina, papp, ark og folie. Vi brukte Mac software/hardware og digitalkamera til å ta opp og redigere filmen. 

Ble det dyrt?

- Denne filmen laget vi på Nesodden Kulturskole, så vi vet ikke helt hva det kostet. Plipp og Plopp hadde allerede vært med på en tidligere filminnspilling hjemme hos Edvard. Vi har gjort gjort alt fra manus, dreiebok, filming, animering og redigering selv. Sebastian har hatt hovedansvar for redigering og tekniske rammer, mens Edvard har laget figurene og gjort mesteparten av animasjoenen.

Hva er favorittfilmen deres?

- «Wallace and Grommit og varulvkaninens forbannelse» og «Biler».

Og favorittregissør?

- Nick Park og Steve Park. De er også to regissører som har laget film sammen akkurat som oss. I tillegg har de to animerte hovedkarakterer.

Hvilken film så du sist?

- «Rottatouille» av Disney Pixar, «Biefilmen» og «Olsenbanden».

Laster dere ned film fra nettet?

- Ja, og noen legges inn på iPod\'en.

Hvilken filmanmeldelse leste dere sist?

- Sist vi var hos Sebastian så vi på anmeldelser av «Eventyret i NY», «Biefilmen» og «Det gylne kompasset».

Hva synes dere om norsk film?

- Vi synes det er fint å ha noen som er opptatt av å lage god film i Norge.

Hvilken skuespiller skulle spilt i en gjeninnspilling av Igloen?

- Hmm. Det finnes få kjente pingvinskuespillere i Norge.

Og hvem skulle laget musikken?

Den lager vi selv i hjemmestudioet med hjelp av foreldrene våre som er komponister og musikere.

Liker du noen av animasjonsfilmene? Du kan stemme på dine favoritter her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media