Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Operaen

10-årsjubileum med kongen og Kultur-Norge på plass

Operaen i Bjørvika er ti år.

SELVSAGT KOMMER KONGEN: Kong Harald ankom Operaen på rød løper, her sammen med Oslo-ordfører Marianne Borgen og styreleder i Operaen, Anne Carine Tanum. Både kongen og Operaen badet i varm, deilig kveldssol. Foto: Tomm W. Christiansen
SELVSAGT KOMMER KONGEN: Kong Harald ankom Operaen på rød løper, her sammen med Oslo-ordfører Marianne Borgen og styreleder i Operaen, Anne Carine Tanum. Både kongen og Operaen badet i varm, deilig kveldssol. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kveldssola kastet et varmt og gult lys over sjøsiden og Operaen i Bjørvika da Oslos ordfører Marianne Borgen og styreleder i Den Norske Opera & Ballett, Anne Carine Tanum, tok imot kong Harald, da hans majestet ankom festforestillingen torsdag kveld.

På kveldens jubileumsforestilling med Nasjonalballetten i Bjørvika var også en rekke kulturpersonligheter til stede som hedersgjester.

Kongen av Operaen

Hele denne uka står i Operaens tegn - det for å markere at tusenvis av forestillinger er spilt siden åpningen i 2008. I kveld var kongen på plass, uten dronningen, sammen med 1300 i den fullsatte Operaen.

ELSKER OPERA: Skuespiller Ingjerd Ekeberg er gift med operadirektøren, og er nesten like mye her som i teateret. Foto: Tomm W. Christiansen
ELSKER OPERA: Skuespiller Ingjerd Ekeberg er gift med operadirektøren, og er nesten like mye her som i teateret. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Operadirektør Geir Bergkastet var staselig pyntet da han tok imot kongen.

Det var også hans kone, skuespiller Ingjerd Ekeberg. Hun kunne fortelle at hun er mye mer i Operaen nå, etter at mannen overtok direktørjobben.

- Jeg er her så ofte jeg kan. Opera er et kulturuttrykk som betyr mer og mer, sier hun.

Vil overta Operaen

To andre «operasjefer» som også var invitert, var ekteparet Karianne Jæger og Atle Halstensen. De driver den gamle operaen i Folketeaterbygget - hovedstadens store musikalstue.

- Vi overtok den gamle Operaen. Nå er vi klare for å overta den nye også, sier Halstensen spøkefullt.

OVERTAR: Ekteparet Karianne Jæger og Atle Halstensen driver den gamle operaen i Folketeaterbygget. Vi overtar gjerne den nye, også, spøker Halstensen. Foto: Tomm W. Christiansen
OVERTAR: Ekteparet Karianne Jæger og Atle Halstensen driver den gamle operaen i Folketeaterbygget. Vi overtar gjerne den nye, også, spøker Halstensen. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Per Sundnes er ikke bare opptatt av Melodi Grand Prix. Han er et lidenskapelig «operafantom».

Han er medlem med «klippekort» og går i Operaen så ofte han kan.

GJENSYN: «Operafantomet» Per Sundnes kaster seg over musikalprodusent i Scene Kvelder, Karianne Jæger, utenfor Operaen. Foto: Tomm W. Christiansen
GJENSYN: «Operafantomet» Per Sundnes kaster seg over musikalprodusent i Scene Kvelder, Karianne Jæger, utenfor Operaen. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Det fins to typer musikk, god og dårlig. Opera, det er 600 år med popmusikk, det, sier han til Dagbladet.

Nestledere og venninner

Elegant festkledd i svart ankom to markante kvinner i politikken - nestledere for hvert sitt parti, Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og Hadia Tajik (Ap).

- Operaen betyr mye, både for meg og for hele Norge, sier Tvinnereim.

POLITIKERE: Hadia Tajik (Ap) kom sammen med politikerkollega Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Tomm W. Christiansen
POLITIKERE: Hadia Tajik (Ap) kom sammen med politikerkollega Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Operaen, her nyter jeg musikk og utsikten. Jeg er her iblant, men skulle gjerne vært her oftere. Det er et nasjonalt bygg vi kan være stolte av, sier Tajik.

- En suksesshistorie

Fylkesmann, unnskyld: kvinne, Valgerd Svarstad Haugland kom sammen med sin ektemann, Geir, som trakk seg unna med en gang pressen «kastet seg over» kona.

- Operaen er historien om en suksess, sier hun.

SMILENDE OG BLID: Valgerd Svarstad Haugland sammen med sin ektemann, Geir. Foto: Tomm W. Christiansen
SMILENDE OG BLID: Valgerd Svarstad Haugland sammen med sin ektemann, Geir. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Vi fikk det til, til slutt. Det er en arkitektonisk perle, et landemerke. Jeg er i Operaen så ofte jeg har anledning, det vil si ved ujevne mellomrom, sier den tidligere KrF-politikeren.

Fest hele uka

Operaen i Bjørvika ble åpnet i april 2008. Tiårsjubileet blir markert hele denne uka med et variert utvalg av opera- og ballettforestillinger - med Verdis «La Traviata» lørdag - som et av høydepunktene.

Ti år i Bjørvika er en ting, men Operaen som institusjon er 60 år.

HEDERSGJEST: Tom Remlov var operadirektør fra 2008-2014. Foto: Tomm W. Christiansen
HEDERSGJEST: Tom Remlov var operadirektør fra 2008-2014. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Tom Remlov var ansatt ved Operaen i åtte år, fra 2006 - seks av åra som administrerende direktør. Den nåværende sjefen ved Riksteatret ser tilbake til en fantastisk tid i huset.

- Operaen har betydd alt, sier han og legger til:

- Og den fortsetter å leve opp til forventningene, sier han, glad for å kunne være tilbake på gamle trakter.

Takker publikum

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Kenneth Fredstie er både stolt og ydmyk -og takknemlig - ikke minst overfor de vi i dag står på skuldrene til, de som etablerte Operaen for 60 år siden.

- Det er med stolthet og ydmykhet vi feirer at Operaen er 10 år, sier han og legger til:

KONGEKLAR: Operadirektør Geir Bergkastet sto giv akt da kongen kom. Foto: Tomm W. Christiansen
KONGEKLAR: Operadirektør Geir Bergkastet sto giv akt da kongen kom. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- I dag er vi dypt takknemlige for dem som etablerte institusjonen for 60 år siden, for dem som maktet å få reist dette fantastiske huset, og for dem som har fylt huset med kunst og magiske øyeblikk i disse ti åra.

Kenneth Fredstie vil også si tusen takk til publikum som er kommet.

- Tre millioner har løst billett i disse ti åra. I dag feirer vi med å invitere alle som har stått på scenen, det offisielle Norge, og alle våre nærmeste støttespillere, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!