Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

10 feil

Her er 10 av feilene i Dan Browns bestselger.

  • Tempelriddersekten (Le Prieuré du Sion), ble ikke stiftet i 1099 av Godefroy de Bouillon, men i 1956, av Pierre Plantard, som seinere forfalsket dokumentene om sekten. Den har dermed ikke hatt verdensberømte medlemmer som da Vinci, Isaac Newton, Botticelli og Victor Hugo.
  • Det var den franske kongen Philippe som herjet med dem som var igjen av Tempelordenen i 1307, ikke paven.
  • Alle personene i Browns bok er «kodet» og viser til bøker, myter og skrifter som er kjent. F.eks. heter Browns Louvre-konservator Saunière. Den ekte Saunière var abbed i Rennes-le-Château. Han skal ha funnet gamle skrifter i sin kirke i det 19. århundre som åpenbarte hemmeligheten om merovingerkongene, direkte etterkommere av Jesus og Maria Magdalena - en myte.
  • Ifølge Brown er det Maria Magdalena som sitter til høyre for Jesus i da Vincis bilde «Nattverden». Det er ganske riktig en skikkelse med feminine trekk, men en mann. Da Vinci var homofil og brukte en av sine kjærester som modell. Skikkelsen har da heller ikke de vakre brystene som Brown beskriver.
  • Avstanden mellom Maria Magdalena og Jesus i maleriet, som ifølge Brown danner en V, skal i stedet være et religiøst symbol på avstanden mellom Jesus og et menneske.
  • Når politiet foretar ransakelse hos Leigh Teabing i Versailles-slottet, finner de hemmelige dokumenter. Der lister Brown opp eminente medlemmer av Le Prieuré du Sion. Dokumentene eksisterer i Nasjonalbiblioteket, men de er falske.
  • Da Vinci aksepterte ifølge Brown hundrevis av bestillinger fra Vatikanet med kristne motiver for å tjene penger, ikke ut fra kristen tro. Dette er feil.
  • Det er heller ikke riktig at Kirken den gangen anså at da Vinci levde permanent i synd.
  • Brown hevder at «Mona Lisa» er et anagram av Amon l'Isa. Amon er fruktbarhetsgud i Egypt og Isis Amons kvinnelige motstykke. Men da Vinci kalte aldri selv maleriet «Mona Lisa». I 1550 sto det på rammen: «Monna Lisa, gift med Francesco del Giocondo». «Monna» er en forkortelse av Madonna, som betyr frue.
  • Brown hevder at da Vinci visste hvor gralen befant seg mens han levde. Maleriet «Jomfruen ved klippene» skulle forestille skotske fjell med grotter. I virkeligheten forestiller de klipper i hjembyen Vinci.
IKKE SKOTTLAND: Da Vincis «Jomfruen ved klippene».
IKKE KVINNE: Personen til venstre for Jesus i da Vincis «Nattverden».
IKKE ANAGRAM: Da Vincis «Mona Lisa».
IKKE FATTIG: Multigeniet Leonardo da Vinci.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media