DEBATT

10 grunner til å ikke stemme Frp

Å tro at man kan fjerne den organiserte kriminaliteten ved å legalisere enkelte former for narkotika, er utopi.

IKON: Et av de viktigste rusforebyggende tiltakene vi har, er nettopp forbudet mot narkotika. Det er normbyggende for ungdom, skriver artikkelforfatteren. Her Bob Marley, som muligens trekker fansen i en annen retning. Foto: NTB Scanpix
IKON: Et av de viktigste rusforebyggende tiltakene vi har, er nettopp forbudet mot narkotika. Det er normbyggende for ungdom, skriver artikkelforfatteren. Her Bob Marley, som muligens trekker fansen i en annen retning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Formannen i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen, har publisert et innlegg i Dagbladet 6. januar hvor han lister opp 10 grunner til å legalisere cannabis i Norge. Det er interessant lesing fra ungdomsavdelingen til lov og orden-partiet Frp, partiet som i dagens regjering sitter på selveste justisministerposten. Når det er sagt, ut fra tidligere uttalelser fra statsråd Anders Anundsen, har ikke forslaget fra FpU støtte i moderpartiet.

Forebygging av kriminalitet er en av politiets viktigste oppgaver. Videre skal politiet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme borgernes rettssikkerhet, trygghet og velferd for øvrig. Dette innebærer at politiet gjør godt nytte for seg blant annet ved å avdekke rusbruk og annen kriminalitet blant ungdom på et så tidlig stadium som mulig. Det er vanskelig å se at politiet har oppgaver som er viktigere enn dette. En slik tilnærming kalles tidlig intervensjon, et begrep som omfavnes i styringsdokumenter i ulike fagkretser og etater. Målet med tidlig intervensjon er at man avdekker bekymringsfull adferd og iverksetter tiltak så tidlig som mulig, slik at rus og kriminalitet ikke får feste. Politiet har en viktig rolle i dette arbeidet, både ved at man har verktøy i form av lovhjemler for å avdekke, men også at man kan ilegge tilpassede alternative straffereaksjoner som skal bidra til å få ungdom på rett kjøl.

Et av de viktigste rusforebyggende tiltakene vi har, er nettopp forbudet mot narkotika. Dette er normdannende for ungdom og er et viktig argument for foreldre og foresatte for å sette grenser for sine håpefulle. Dersom man ser på statistikker over narkotikabruk blant ungdom i Europa, er dette et tydelig svar på at den strenge forbudslinjen har sin misjon. Den europeiske ESPAD-studien (2011) viser at norske 15-16 åringer er blant dem som ruser seg minst på cannabis, med fem prosent mot sytten prosent i snitt for alle landene som deltar i undersøkelsen. Vi må forholde oss til at narkotika i dag er tilgjengelig over hele landet, men som voksenpersoner må vi bidra til å opprettholde de gode holdningene det store flertallet av ungdommer har imot denne typen rus.

Å tro at man kan fjerne den organiserte kriminaliteten ved å legalisere enkelte former for narkotika, er utopi. Det vil uansett eksistere et svart marked paralellt, hvor stoffene vil være tilgjengelig i dagens form til en billigere penge enn i det regulerte markedet. Markedet for syntetisk cannabis og andre stoffer som er kjemisk framstilt, vil heller ikke bli borte ved legalisering av cannabis. Disse stoffene som primært tilbys i nettbutikker, har ulike virkninger og styrkegrader som ungdommen etterspør. Dessuten er de ofte svært rimelige. Politiets erfaring er at at disse stoffene brukes som et supplement til tradisjonell cannabis og andre tradisjonelle stoffer, og ikke i stedet for.

Å hevde at cannabisbruk ikke skader andre enn brukeren selv, er en utslitt floskel. De fleste som har en cannabismisbrukende ungdom i familien, vil være uenige i dette. Det vil også de fleste som jobber i hjelpeapparatet være. Endring i adferd, vaner og miljø, frafall i skole, psykoser og generell marginalisering. Dette er konsekvenser av cannabisbruk som også får betydning for familien og nære venner. I et samfunnsperspektiv kan man også se på trafikkulykkesstatistikk knyttet til rusbruk, konsekvenser av skolefrafall og utfordringer knyttet til arbeidslivet.

Motstanden mot å legalisere cannabis står sterkt i den norske befolkningen. Ifølge en undersøkelse fra Actis i 2015, støtter hele 83 prosent av befolkningen forbudet mot cannabis. En kan tenke seg at mange av Frp sine velgere er blant disse som støtter forbudet. I en slik sammenheng kan FpU sine 10 grunner til å legalisere cannabis fort bli til 10 grunner for å ikke stemme Frp ved neste valg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer